Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Marin Remetin
  • 21.05.2017. 15:00

Gerberi iz kokosovog vlakna obilaze cijelu Hrvatsku

Osim uzgoja potomka križanja crljenka kaštelanskog i dobričića, zahvaljujući čemu se Marin Remetin, može pohvaliti dobrim prinosima Plavca malog čija težina na godišnjoj razini doseže osam tona, kod ovog se radiše može vidjeti i osebujna proizvodnja gerbera, cvijeta simbola nevinosti, čistoće i ljepote.

  • 4.054
  • 393
  • 0

Osim uzgoja potomka križanja crljenka kaštelanskog i dobričića, zahvaljujući čemu se Marin Remetin, može pohvaliti dobrim prinosima Plavca malog čija težina na godišnjoj razini doseže osam tona, kod ovog se radiše može vidjeti i osebujna proizvodnja gerbera, cvijeta simbola nevinosti, čistoće i ljepote.

Od buđenja strasti do smirivanja uma

S obzirom na to da gerberi dolaze u različitim bojama kojim pobuđuju pozitivne emocije i dobro raspoloženje, pitali smo ovog marnog gospodarstvenika značenje boja te smo doznali da žuti simboliziraju veselje, crveni strasti, narančasti pak zdravlje, dok rozi djeluju umirujuće, a bijeli smiruju um.

Hidroponski uzgoj za očuvanje zdravstvenog stanja gerbera

Uzimajući to u obzir, a imajući u vidu da se kada govorimo o u uzgoju u zaštićenim prostorima, neprestano pronalaze nove metode koje bi trebale spriječiti posljedice lošeg gospodarenja tlom, Remetin se odlučio na hidroponski uzgoj, odnosno sistem uzgoja biljaka bez tla pod 2-500 kvadrata plastenika duple upuhivane folije, kako bi osigurao visoke prinose i dobio zdravstveno ispravne biljke.

Sadnice u vlaknima kokosove piljevine produktivnije od uzgoja u zemlji

"U hidroponski uzgoj (bez zemlje) zakoraknuo sam hrabro i svjesno, te tako posadio sadnice u vlakna kokosove piljevine gdje biljka ponajprije vrši ukorjenjivanje, a potom, pomoću sustava za navodnjavanje, paralelno, dolazi do vode nekoliko puta dnevno.

Phytophthora korijenovog vrata gerbera

Komparirajući je s ostalim supstratima, primijetio sam da se kokosova piljevina pokazala boljom te tako osigurala naše dugoročno prijateljstvo, upravo stoga što, uzgajam li gerbere u zemlji, suočavam se s napadima bolesti, a kada govorimo o istim, posebno bih istaknuo Phytophthoru korijenovog vrata gerbera zbog koje dolazi do uvenuća. Shvativši to, prebacio sam se u potpunosti na hidroponski uzgoj te tako eliminirao problem i povećao produktivnost", priča Remetin.

Remetinov plastenik sjaji poput nebeske bolnice za gerbere

Pričajući o navodnjavanju, koje mu je, tvrdi on, bila skupa investicija, na licu mu se javljao sve veći zanos, a poglavito stoga što je šarolikim gerberima osigurao infuziju koja im nekoliko puta na dan daje potrebitu količinu vode. Osim neizbježnog navodnjavanja, visoke izdatke ima i na sadnice, supstrat, te grijanje prilikom kojeg temperatura zimi ne smije pasti ispod 12 stupnjeva, jer ako dođe do pada, dolazi i do slabije kvalitete.

Remetinovi gerberi poznati od Dalmacije i Zagreba pa sve do Slavonije

"S obzirom na to da sam u poljoprivredi više od tri desetljeća, a da u proizvodnji gerbera baš i nemam konkurencije, mogu se podičiti šarolikom distribucijom prilikom koje plasiram cvijeće od Slavonije i Zagreba pa sve do Dalmacije. Kada govorimo o kupcima, bitno je naglasiti da su isti uglavnom veletrgovci koji moja blaga kupuju za razne prigode, a kada govorimo o istim, osciliraju od vjenčanja pa sve do smrti", objašnjava Remetin koji bi uvozu tuđeg cvijeća stao na kraj većom proizvodnjom, no naša proizvodnja, tvrdi on, košta, a prodajne cijene su, na žalost, minimalne.

Sve je dobro, kad se može dobro prodati

Ovaj entuzijast, lošem stanju u poljoprivredi unatoč, i dalje ne gubi vjeru te se predano bori, a da je sve dobro, kad se može dobro prodati, omiljena mu je i stoga neizostavna poštapalica koju često prenosi na ostale gospodarstvenike, prijatelje i obitelj.


Fotoprilog


Tagovi

Marin Remetin Uzgoj gerbera Kaštele Dalmacija Hidroponski uzgoj Kokosov supstrat


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.