Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bazga
  • 28.05.2022. 18:00

Gdje je bazga manje je štetnika u krugu od 10 metara

U korijenu se nalazi cijanovodična kiselina koja je otrovna za većinu kukaca, a posebno za glodavce, miševe i štakore

Foto: Ranka Vojnović
  • 11.225
  • 553
  • 2

Bazga je česta višegodišnja biljna vrsta. Nije zahtjevna prema zemljištu, a možemo je pronaći u živicama, na rubovima šuma, uz puteve, pored rijeka i potoka. Njezina kora i listovi su toksični, dok ljudi koriste cvijet i zrele bobice. Odlična je medonosna biljka, ali i cijenjena u narodnoj medicini.

Veliki je prijatelj vrtova i voćnjaka, jer njezin miris ne podnose razni štetnici.

Mali grm od velike pomoći

Tamo gdje je bazga manje je štetnika u krugu od 10 m. U korijenu se nalazi cijanovodična kiselina koja je otrovna za većinu insekata, a posebno za glodavce, miševe i štakore. Zbog toga ovi štetnici izbjegavaju površine gdje je zasađena.

Gdje je bazga muhe ne lete (Foto: M.C.Celić)

Možemo je upotrebljavati kao svježe ili suho lišće, cvjetove, plodove. Koristi se za zaštitu povrća, voća, raznih uzgajanih biljaka, ali i zatvorenih prostora i podruma. Ne podnose ju ni muhe i žohari. Kažu da tamo gdje je bazga muhe ne lete.

Kako ju koristiti? 

Grančice su malč u vrtu, u krumpirištu tjeraju krumpirovu zlaticu koja ne podnosi njen miris.

Za pripremu sredstva protiv krumpirove zlatice potrebno je u 5 l vode koju smo prokuhali i ohladili potopiti 1kg cvjetova bazge. Ostavimo sljedećih 12 do 24h, a zatim se tekućina procijedi i koristi za tretiranje biljaka. Postupak je potrebno ponavljati, a sredstvo pripremati za svaki tretman. Ono djeluje svojim mirisom kojeg zlatice ne podnose. Kada se koriste grančice s listovima potrebno ih je nakratko potopiti u vrelu vodu. Ona će djelovati na izdvajanje mirisnih tvari.

Vrlo je medonosna

Protiv puževa i lisnih ušiju koristi se otopina od plodova. Za pripremu je potrebno u 3 l vode otopiti 550 g zgnječenih bobica i ostaviti preko noći. Prije upotrebe treba ga procijediti.

Protiv lisnih ušiju možemo listove bazge preliti vodom i ostaviti tri dana. Ta otopina se koristi za tretiranje.

U zaštiti ribiza od leptira moljca koriste se listovi i mladi izdanci. Potrebno je 1 kg svježeg materijala preliti s 10 l vrele vode i ostaviti 10 do 12 h. Efikasna je i kada je u pitanju jabučni moljac.


Povezana biljna vrsta

Bazga

Bazga

Sinonim: Crna bazga, zovina, zovika, bazgovina, bazika, bazovina, bažovina, boza, šambik, crna zova | Engleski naziv: Black elder, elderberry | Latinski naziv: Sambucus nigra L.

Bazga je većinom drvenasta biljka, dok se rjeđe mogu naći kao zeljaste višegodišnje biljke. Poznato je 40-tak vrsta bazge, a sve su pripadnice roda Sambucus. Rasprostranjene su... Više [+]

Tagovi

Lisne uši Miševi Muhe Puževi Žohari Moljac jabuke Sredstvo Bazga Jabučni moljac Krumpirova zlatica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.