Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvijeće
  • 06.05.2023. 13:30

Gdje griješimo u sadnji i njezi cvijeća?

Proljeće je vrijeme koje ljubitelji cvijeća najviše vole. Bilo da je u pitanju ono u lončanicama za balkone ili ono koje se sadi u dvorišta, svakako donosi ljepotu okruženju u kojem živimo.

Foto: Sanja Dovečer
  • 4.132
  • 242
  • 0

Najviše cvijeća sadi se u svibnju jer su tada temperature idealne za njihov rast i cvjetanje. Tada je sigurno, jer nema jutarnjih mrazeva, pa taj mjesec vrtlari najviše vole. Iako su mnogi navikli da već s prvim lijepim danima uređuju svoje vrtove, ove je godine travanj donio mraz, ali i dosta kiše.

Tulipani, ljiljani, božuri i jasmin, samo su neke vrste cvijeća koje se mogu saditi u ovom mjesecu. 

"Preporuka struke je da se od sezonskog cvijeća u ovo vrijeme sade surfinije, petunije i muškatli kada su u pitanju terase, a vrtovi će biti prelijepe ako se zasadi kadifa, goruća ljubav, karanfili", savjetuje inženjerka hortikulture Smiljana Simeunović i dodaje da se u vrtovima može kombinirati cvijeće s višegodišnjim četinjačama i dekorativnim vrstama, s tujama, ukrasnim travama - sve ovisi od ukusa.

Štaovi imate u svom dvorištu?

Vodite računa o tlu i mjestu sadnje

Prilikom odabira cvijeća ipak treba voditi računa o vrsti tla, ali i ekspoziciji dvorišta, odnosno u koje doba dana je osunčano.

"Biljke imaju različite 'zahtjeve' kada je tlo u pitanju, nekima više odgovaraju sjenovita mjesta i zato treba se posavjetovati s prodavačima ako se već kupuje sadnica ili pitati stručnajke ako sadite sami. Naša zemljišta su generalno s malim postotkom humusa, a preporučujemo da se pri sadnji cvjetnih i dekorativnih vrsta doda i organsko gnojivo, da bi kasnije imali lijepe biljke i u njima uživali", kaže naša sugovornica uz prijedlog da ako nekoga imate na selu, možete koristiti zagorjeli stajnjak ili jednostavno u nekoj trgovini uzeti humus.

Kakvu zemlju koristiti?

"Ako se kupuje u poljoprivrednoj ljekarni supstrat, on je sterilan i ne može se pogreijšiti ako se on koristi u posudama. Nema opasnosti od štetnika, a on sadrži i određena hraniva koja su potrebna biljci."

Nerijetko se događa da se prilikom zalijevanja, voda zadržava na površini tla, a Simeunovićeva napominje da je to zbog kvalitete zemlje koja je kupljena.

"Na tržištu imate zemljišta i humuse različite kvalitete. Pravi supstrat je malo skuplji, a mi obično biramo one jeftinije. Kod sobnih biljaka pravilo je da se koristi čist supstrat, može se dodati perlit ili hidrogranule koje će upijati višak vlage, a otpuštat će ga kasnije kad biljci bude potreban. Ako se sadi rasad jednogodišnjeg cvijeća, onda se može pomiješati s malo pijeska radi bolje drenaže", kaže.

Njega vrloa važna

Također pri sadnji treba voditi računa jesu li u pitanju jednogodišnje ili višegodišnje biljke. Postoje i one koje su osjetljivije i ne podnose zimske temperature niže od pet stupnjeva. 

"Kako bi cvijeće bilo i bujno i imalo cvijet, treba ga njegovati. Postoji veliki broj preparata, a mi preporučujemo tekuća mineralna gnojiva za sezonsko cvijeće koja se otapaju u u različitim omjerima u vodi i biljke se zalijevaju jednom u 15 dana. I još jedan jako bitan savjet: nakon procvjetavanja treba ukloniti cvjetiće i sve one dijelove koji su izgubili svoju dekorativnost", kaže inženjerka i dodaje da je drugi važan savjet redovno zalijevanje i uz veliku ljubav i njegu te biljke će biti lijepe tijekom cijele godine.

Tujama se treba posvetiti

Tuje i četinjače se mogu saditi u dvorištima, postoje i vrste koje se mogu uzgajati u posudama. Tuje su uglavnom kod nas zastupljene kao živa ograda i tamo gdje se želi naglasiti neka zelena površina, a ukoliko se manje forme žele posaditi u posude, ona ipak mora biti velika kako bi se korijenov sustav mogao razvijati normalno.

Kod nas zastupljene kao živa ograda

"Ja uvijek volim naglasiti da tuje ne trebaju kupovati oni koji im se ne žele posvetiti. Ona traži 'gospodara', a to podrazumijeva zalijevanje, prihranjivanje, zaštitu od bolesti i štetnika"

Mogu se saditi i u posudama, ali one tu mogu opstati samo neko vrijeme, jer je biljci potrebno da razvija korijenov sustav kako bi mogla crpiti vlagu i hranjive tvari. Ona može tako opstati godinu ili dvije i onda će se osušiti. Postoje i vrste dekorativnih biljaka koje imaju manji korijenov sustav, pa je onda bolje rješenje birati njih za sadnju u posudama. 

Ružmarin - gdje griješimo pri oživljavanju reznice

Ružmarin je jedna od nezaobilaznih biljaka koju bi trebalo imati u svom dvorištu, ali se često događa da negdje pogriješimo kod uzgoja. Ako netko želi sam proizvesti sadnicu, to je vrlo jednostavno, kaže. Uzme se vršna reznica, a za zemlju se koristi mješavina vrtnog tla, humusa ili treseta i pijeska.

"Onda se skinu donji listovi, zabode se u supstrat i potrebno ju je redovno orošavati. Kroz petnaestak dana trebali bi imati ožiljenu sadnicu. I to je posebno lijepo jer možemo uživati uz saznanje da smo mi tu biljku sami proizveli", kaže naša sugovornica i dodaje da ova biljka zahtijeva osunčana mjesta, tlo treba biti drenirano i da se ne zadržava vlaga.

Skidati cvjetiće sa ružmarina

"I ono što je bitno je da treba poslije cvjetanja skinuti cvjetiće kako bi biljka bila zelena i kompaktna. To mnogi ljudi ne znaju, a to je u stvari jedan trik koji je jako bitan. Ružmarin je otporan na sve bolesti i štetnike i potrebno je samo redovno ga zalijevati."

Muškatl - kralj terasa

Muškatl je biljka koja je izuzetno popularna među ljubiteljima cveća. Nije zahtjevna za uzgoj, može biti i na suncu, ali i u polusjeni i ne voli puno vodu.  

Ništa bez muškatla

Sve više je onih koji vole svježe začine i vrlo rado uzgajaju začinsko bilje u posudama, a prema riječima Smiljane Simeuonović, začinsko bilje se može uzgajatii i u dvorištu, ali i u kući.

"Najčešće su to ružmarin, kopar, menta, bosiljak i to svi mogu uzgajati u vrtu, ali i u posudama i kod pripreme jela im je na dohvat ruke. Nijedna od tih aromatičnih i začinskih biljaka nije zahtjevna za uzgoj. One po svojoj prirodi imaju aromu koja odbija sve štetne insekte", kaže inženjerka hortikulture.   


Povezana biljna vrsta

Ružmarin

Ružmarin

Sinonim: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad | Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ružmarin potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora, koji donosi vlagu.... Više [+]

Tagovi

Tuja Začinsko bilje Njega cvijeća Sadnja cvijeća Ružmarin Muškatl


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka s iskustvom dužim od dva desetljeća.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo