Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito bilje
  • 18.10.2022. 12:00
  • Šumadijski okrug, Kragujevac

Gde leži lekovitost hajdučke trave i koje lekovito bilje se sve teže nalazi?

Maslinov list dobar za skidanje pritiska, lincura za tegobe dijabetesa, čelebi trava za bakterije. Za šta je dobra hajdučka trava koje ima na svakom koraku?

Foto: Gordana Nastić
  • 714
  • 80
  • 1

Poznati travar iz Kragujevca Zoran Mihajlović je i na nedavno održanom Sajmu lekovitog bilja u Vranju posetiocima ponudio preko sto vrsta čajnih mešavina i isto toliko pojedinačnog lekovitog bilja. Otuda je njegov štand bio veoma posećen jer su ljudi želeli da baš kod njega kupe neki od čajeva koji će koristiti za ublažavanje postojećih zdravstvenih tegoba.

Teorija iz knjiga, praksa na Rtnju i Staroj planini

Svakog od njih najpre je pažljivo saslušao, a potom i preporučio neku biljnu mešavinu, pa su se mnogi vraćali da kupe čajnu mešavinu za nekog od članova svoje porodice.

"Verujem u lekovitost svake biljke i zato i svaki dan pijem čaj. Evo već nekoliko dana pijem čaj od kiprovine. Pijem i lincuru. Pijem i kleku jer je jako moćna biljka. Protiv pritiska pijem i čaj od masline i kada lekarima kažem da tako skidam pritisak oni se čude", priča Mihajlović.

Verujem u lekovitost svake biljke i zato i svaki dan pijem čaj, kaže Mihajlović

Travarstvom, za koga kaže da je jedan od najstarijih zanata, naš sagovornik je počeo da se bavi pre više od dvadeset godina i to u trenutku kada mu se majka razbolela od najteže bolesti i kada je kod nekih travara iz Crne Gore pokušao da joj nađe lek. Otada je, iako je po struci mašinski tehničar, svoj život maltene posvetio bilju izučavajući njegova lekovita svojstva.

Puno je čitao o njemu i u isto vreme svoju biblioteku obogaćivao neophodnom stručnom literturom. Ono znanje koje je stekao na teorijski način nadograđivao je praksom na Staroj planini i Rtnju gde je od eminentnih stručnjaka iz ove oblasti saznavao sve što ga je interesovalo o biljkama.

Broj jedan za tegobe želudca

Kad god to zatreba ume da se konsultuje i sa svojim kolegama travarima smatrajući da i na taj način može da nauči mnogo toga novog. On tvrdi da lekovito bilje može da bude pogotovo blagodetno i kod tegoba sa plućima i želudcem. Tako je hajdučka trava, prema njegovim rečima, bilje broj jedan za lečenje tegoba sa želudcem.

"Kada pomešamo imelu, glog i maslinov list dobijamo odličan čaj za pritisak. Pokušavam da napravim pravu kombinaciju čajne mešavine za tegobe protiv šećera, ali još uvek ne uspevam, iako znam da su pasuljevina i borovnica odlične za šećer", tvrdi Mihajlović.

Koja lekovita svojstva krije lekovito bilje oko nas?

On ističe da je maslinov list najefikasniji u lečenju pritiska. U Srbiji se mogu naći pet vrsta maslina, ali je maslina po imenu žućica sa malim listićima koju bere iznad Igala u Žminju, najefikasnija za skidanje visokog krvnog pritiska, a da je čelebi trava idealna za bakterije.

Sve manje kičice, lincure, belog sleza...

Kaže da mu je najomiljenija biljka kičica, koju nažalost ni petu godinu za redom ne može da ubere na mestima na kojima je nekada brao jer je i tamo više nema.

"Kičica nestaje ako se čupa iz korena. Nema ni lincure, ni prečice, a polako nestaje i beli slez", upozorava Mihajlović i podvlači da su lincura i kičica izuzetne kod ublažavanja tegoba koje donosi dijabetes.

Ovaj travar jednom godišnje dođe da bere bilje i na Vlasini gde se obično zadrži 10 od 15 dana i to u vreme kada cvetaju biljke. Kaže da tamo dolazi najviše zbog biljke valerijane, ali i zbog kiprovine, od koje pravi čaj koji Rusi veoma vole.


Tagovi

Lekovito bilje Lekovitost hajdučke trave Lincura Kičica Lečenje bolesti Zoran Mihajlović Čajna mešavina


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.