Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslina u tegli
  • 05.05.2023. 07:30

Evo kako uzgajati maslinu u tegli

Unijet će mediteranski štih u svaki prostor. Nije zahtjevna, ali neka pravila morate poštovati

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.821
  • 228
  • 0

Maslina je vrlo cijenjena biljka što potvrđuje i to da ju nazivamo svetim drvetom. U prirodi može doseći visinu i do 13 metara. No, ako ju uzgajate u tegli, ona će krošnju razvijati ovisno o veličini posude. 

Naime, promjer krošnje bit će podjednak promjeru tegle. Stoga se sve češće drži kao sobna biljka jer svojim izgledom unosi mediteranski štih. Osim toga, nije zahtjevna za uzgoj. 

Osigurajte dobru drenažu

Za nju je najvažnija dobra drenaža. Stoga u posudu u koju ćete ju posaditi postavite kamenje, a tek onda supstrat. On bi se trebao sastojati od mješavine humusa, pijeska i treseta. Ako kupujete gotov supstrat, tada birajte onaj za uzgoj kaktusa

Želite li ju presaditi, sada je krajnji rok jer se to inače radi nakon zimskog mirovanja. No, možete joj jednostavno skinuti gornji sloj supstrata i dodati novi. 

U zatvorenom prostoru voli južni položaj, sa što više, ali ne direktnog sunca. Svakako će joj smetati umjetni izvori topline i suh zrak. U proljeće ju možete iznijeti van, na balkon, u dvorište - to će joj goditi. Maslina može podnijeti zimsku temperaturu do -2°C pa ako ste u kontinentalnom području, u jesen bi ju ipak trebalo unijeti u zatvoren prostor, da ne smrzne. Najbolje u podrum, stubište, hladniji hodnik, gdje temperatura neće prijeći 15°C. 

Zalijevajte prema potrebi

Kako u prirodi raste u vrlo surovim uvjetima, na kršu, s malo vlage, nije joj potrebno često zalijevanje. Neka to bude prema potrebi, a što ćete znati provjerom supstrata. Kada je on suh na dubini 5 cm, tada ju je potrebno zaliti. Ljeti treba nešto više vlage i vode, ali ne pretjerujte. Bolje ju je zaboraviti zaliti nego joj dati preveliku količinu vode koja može uzrokovati truljenje korijenja. 

Njezini cvjetići su sitni i neupadljivi. Oprašivanje se vrši pomoću kukaca. Cvjeta tijekom travnja u prirodnom okruženju, a u posudi u svibnju i lipnju. Cvate tek u drugoj ili trećoj godini, no plodovi biljke uzgojene u ovakvim  uvjetima su sitni i uglavnom nejestivi. 


Tagovi

Maslina u posudi Uzgoj masline Zemlja za maslinu Supstrat Sobna maslina Zalijevanje masline


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.