Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lukovice
  • 06.04.2023. 15:00

EU izvezla lukovica cvijeća u vrijednosti od 100,6 milijuna eura - tko je glavni na tržištu?

Proizvodnja lukovica je unosan posao vrijedan milijune eura. Izvoz EU je tri puta veći od uvoza

Foto: Depositphotos/dvoevnore
  • 1.608
  • 81
  • 0

Europska unija izvezla je lukovice orhideja, zumbula, narcisa i tulipana u vrijednosti od 100,6 milijuna eura, objavio je Europski ured za statistiku Eurostat. Istovremeno je uvoz iznosio 30,9 milijuna eura.

Nizozemska i dalje drži primat kada je proizvodnja i izvoz lukovica u pitanju. Na nju otpada 81 posto izvoza, vrijednosti 82 milijuna eura. Ostali izvoznici su imali udjel ispod 10 posto. Slijede je Litva sa 7 % (6,7 mil. €), Poljska sa 5 % (4,8 mil. €), Danska sa 2 % (2,1 mil. €) i Letonija sa 2 % (2 mil. €). 

Najveći izvoz je bio na teritoriji Europe, a glavni partner EU je Švicarska koja je ostvarila uvoz vrijednosti 31,3 milijuna eura. Poslije nje slijede Ujedinjeno Kraljevstvo sa 21,4 mil. €, Norverška 11,5 mil. €, Rusija 9,4 i Ukrajina 5,5 mil. €.

Iznos ostalog sadnog, sjetvenog materijala ukrasnog bilja, živog bilja ili u cvijetu iznosi 20,9 milijuna eura. Glavni izvoznik je Nizozemska s ostvarenom vrijednošću od 10,5 mil. €, što je polovica ukupnog iznosa.


Tagovi

Eurostat Lukovice ukrasnog bilja Tulipani Narcisi Zumbuli Orhideje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.