Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Puzavice
  • 23.08.2017. 18:30

Devojačka loza - ukras na fasadama

Puzavice na zidovima kupe vlagu, menjaju boje lišća i predstavljaju pravi ukras koji traje sve do zime. Njihova odlika je lako razmnožavanje i još lakše održavanje. Ukoliko je želite u dvorištu, jesen je pravo vreme za sadnju.

Foto: Magdalena Nenković
  • 6.475
  • 50
  • 0

Puzavice služe da zid ili čitavu fasadu pretvore u slikarsko platno. Jer sve varijacije biljke garantuju vatromet boja, koje se menjanju u zavisnosti od godišnjih doba. To omogućava dinamiku u baštama, a da ne morate svaki čas da sadite različite biljne vrste.

Najčešći strah vlasnika je da će sa puzavicama doći i vlaga na zidovima i zbog toga se retko usuđuju da ih imaju na fasadama. Nema mesta panici, jer ove biljke čak i uzimaju vlagu ukoliko je ima u zidovima. Mogu da sakriju neuglednu fasadu i da posluže kao dodatna zaštita od vrućine tokom leta. U puzavicama se ne kriju sitni gmizavci, pa ni sa te strane nema bojazni.

Loza koja menja boju i štiti fasadu od vlage

Oni koji imaju devojačku lozu (Partenocissus quinquefolia) koja pripada porodici Vitaceae, već ove jeseni mogu od zelenog zida da dobiju vatrenu fasadu. Lišće menja boju i pred kraj jeseni ono postaje plameno. Devojačka loza je listopadno drvenasta loza, koja može da naraste i do 30 metara visine. Razgranata je i na vrhovima ima lepljive pipke kojima prijanja uz zidove. Cvetovi su neupadljivi, zelenkasti i skupljeni u klasove. Možete je posaditi i uz ogradu.

Listovi menjaju boju već krajem avgusta

Bakarno - plameno lišće do prvih snegova

Cveta u rano proleće, a kako sezona odmiče donosi male, tamno- plave bobice. Plodovi nisu za ljudsku upotrebu, ali su privlačni za golubove i sitne ptice. U jesen lišće dobije crveno-bakarni odsjaj i zbog toga izgleda veoma dekorativno. To je period kada svaka bašta na izmaku sezone postaje pomalo monotona. Vatrena boja lišća može da potraje do prvih mrazeva ili čak prvog snega.

Pravila za sadnju oko temelja kuće

Ako želite da raste uz kuću, treba je posaditi na jedan metar od temelja. Prve grane treba povezati i pričvrstiti uz objekat po kome želite da se penje. Ili eventualno napraviti vođice koje će joj pomoći da ostane uz zid. Kasnije se loza sama uz pomoć svojih pipaka hvata za podlogu.

Biljka je listopadna, ali listovi kreću veoma rano u proleće, tako da je veći deo godine krasi vegetacija. Odgovaraju joj svetla mesta, a odlično napreduje u senci. Odlično podnosi naše kontinentalne zime i leta, pa čak i suše. Za jednu godinu može da naraste od pet, pa i 10 metara.

Bez dodatne prihrane i posebne nege

Ne bira zemljišta, pa uspeva i na glinovitim, suvim, kamenitim podlogama. Devojačka loza je i odlična zaštita od erozije. Dodatna prihrana nije neophodna, a jakim korenom nalazi dovoljno hrane u zemljištu. Dovoljno je da je posadite i povremeno orezujete.

Pravilo je da se skidaju grane koje se pružaju suprotno od oslonca. Ukoliko prekriva fasadu kuće, orezivanje oko prozora i vrata je jedino poželjno, kao i ono koje podrazumeva da joj usmeravate rast.

Vođica na zidu pomaže lozi da se penje

Jesen pravo vreme za sadnju

Razmnožava se reznicama, koje bi trebalo da imaju dva lista. Reznice se stavljaju u zemlju u jesen. Može da se razmnožava i bobicama, koje treba pokupiti u jesen i odmah ih posaditi. U proleće će iznići mnogo mladih biljaka. One vrlo brzo rastu. Za dve sezone biljka se mogu posaditi na stalno mesto i u prvoj godini treba je redovno zalivati. Kasnije to nije potrebno, jer će ona svojim razgranatim korenom naći dovoljno vlage za sebe.

Kako ukloniti devojačku lozu sa fasade?

Ukoliko devojačku lozu već imate i želite da je uklonite sa fasade onda važi pravilo "sasecite stvar u korenu". Naime, u tom slučaju prvo moraju da se odseku grane uz sam koren. Potom ostaviti da se te grane prirodno suše, odnosno da se pipci prirodno odlepe od zida, pa tek tada uklanjati suve grane sa zidova. Ovaj redosled je važan, jer u suprotnom može se dogoditi da oštetite fasadu zgrade.

Foto: Magdalena Nenković


Tagovi

Devojačka loza Puzavice Reznice Zeleni zid Erozija Listipadna biljka Živa ograda Listopadno drvensta loza


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D