Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Floraart
  • 20.05.2023. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Čak 100.000 sadnica čeka ljubitelje cvijeća na 57. Floraartu na Bundeku!

Više od 170 domaćih i desetak inozemnih izlagača izlaže na 300.000 četvornih metara. Floraart otvoren je do nedjelje, 21. svibnja.

Foto: Marinko Petković
  • 3.737
  • 192
  • 1

Međunarodna vrtna izložba, 57. Floraart, otvorena je do nedjelje, 21. svibnja na zagrebačkom Bundeku, a na njemu sudjeluje 170 domaćih i desetak inozemnih izlagača koji će izložiti čak 100.000 sadnica na više od 300.000 četvornih metara.

Posjetitelji osim razgledanja izložbe cvijeća i novih trendova krajobrazne arhitekture na Floraartu, kao i Kupu florista, mogu sudjelovati i u brojnim edukativnim radionicama putem kojih se želi osvijestiti važnost očuvanja prirode, jer se i proizvodnja cvijeća okreće održivom uzgoju.

Mijenjaju se i trendovi u prodaji cvijeća

"Nakon prošle Flore, došli smo do mišljenja da bi trebalo promijeniti format. Išli smo na međunarodnu vrtnu izložbu, a ne na sajam. Cilj je bio što više se okrenuti struci", rekao je voditelj podružnice Zrinjevac Zagrebačkog holdinga Damir Grgić.

Inače, ova gradska tvrtka ove godine obilježava 130 godina postojanja te je i veliki broj instalacija koje se nalaze na Bundeku osmišljeno i izrađeno u podružnici Zrinjevac. "Želim se zahvaliti svim radnicima što su ove godine u nemogućim uvjetima ostvarili ovu izložbu", naglasio je Grgić.

Kada je u pitanju cvijeće, riječ je o jednoj od važnijih europskih manifestacija.

Cvjetna instalacija u čast 130 godina rada 

S druge strane, izlagači, koji su jedva dočekali izložbu, nisu bili zadovoljni jer ih je dočekala 'voda do koljena', kaže Zdravko Friščić iz Ludbrega, koji se proizvodnjom cvijeća bavi punih 40 godina. Ističe međutim da su Zagrepčani tradicionalno najbolje mušterije, a ove se godine najviše traži pelargonija, bilo obična ili viseća, jer daje krasne crvene cvjetove na balkonima i terasama.

Što se tiče prodaje, kažu da se zbog lošeg vremena zadnjih tjedana, u vrijeme sadnja cvijeća, ona preselila u trgovačke centre.        

Proizvodnjom cvijeća bavi se 443 proizvođača na 78 ha

"Unatrag pet do šest godina proizvodnjom cvijeća se otprilike bavilo 250 poljoprivrednih gospodarstava s proizvodnjom na 35 hektara, a ove godine imamo 443 proizvođača na 78 hektara", istaknuo je novi državni tajnik ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Dodao je da je Floraart važan hortikulturalni događaj u ovom dijelu Europe, koji pomaže i našoj proizvodnji cvijeća odnosno da se bolje plasiraju proizvođači na međunarodnom tržištu, a ne samo u Hrvatskoj.

"Već 57. izložba Floraart je ne samo najvažniji hortikulturni događaj Europe, nego je doista i jako lijepa tradicija koja je krenula davne 1966. kao jedan manji projekt", rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, otvorivši izložbu. 

Gradonačelnik se osvrnuo i na komentar Grgića kako su radnici stvarali ovu izložbu u nemogućim vremenskim uvjetima, te je istaknuo kako itekako u to vjeruje s obzirom na događanja po cijeloj Hrvatskoj u ovom trenutku i u Sisku, Kostanjici i Petrinji. Dodao je kako je u svibnju palo četiri puta više padalina nego što je to prosjek za svibanj.

"Nadam se i radi Floraarta i stanovnika koji su pogođeni poplavama da će vrijeme biti bolje. Prošle godine je bilo gotovo 200.000 posjetitelja, nadam se da ćemo unatoč ovom vremenu nadmašiti ove godine", napominje Tomašević.

Cvijeće "vlada" Bundekom

Na novinarsko pitanje o količini nepokošenih travnatih površina u Zagrebu, Grgić se ispričao javnosti i objasnio kako se jednostavno ne može po ovakvim vremenskim uvjetima kositi.


Fotoprilog


Tagovi

Floraart Međunarodna izložba Bundek Kup florista Cvijeće


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.