Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 30.04.2019. 10:30

Bugenvilija - brazilska princeza, kraljica mediteranskih vrtova

Bugenvilija, tropska je penjačica porijeklom iz Brazila. Dalmatinskim i drugim mediteranskim vrtovima i okućnicama daje upečatljiv i pitoreskan izgled koji se urezuje u pamćenje. Kultivari različitih boja oduševljavaju mnoge svojom elegancijom i ljepotom cvatnje.

Foto: Pixabay/Ulanova_sv
  • 7.053
  • 241
  • 0

Bugenvilija (Bougainvillea spectabilis), tropska je penjačica porijeklom iz Brazila. Dalmatinskim i drugim mediteranskim vrtovima i okućnicama daje upečatljiv i pitoreskan izgled koji se urezuje u pamćenje. Kultivari različitih boja oduševljavaju mnoge svojom elegancijom i ljepotom cvatnje.

U 18. stoljeću, biljku je otkrio botaničar Philibert Commercon, koji ju je nazvao u čast francuskom moreplovcu Louisu Antoine de Bougainville-u. Današnja bugenvilija, rezultat je međusobnog križanja tri od osamnaest južnoameričkih vrsta bugenvilija. Na svijetu postoji više od 300 varijeteta bugenvlije. Kako je velik broj hibrida mijenjao svoje osobine zbog križanja, teško je odrediti originalne pretke.

Botanički se biljka klasificira kao drvenasta penjačica, iako ponekad ima obilježja grma. U toplijim područjima, listovi bugenvilijie su inače vazdazeleni, dok u hladnijim oni otpadaju. Listovi su jednostavni i naizmjenični, koji mogu biti okruglog, eliptičnog i ovalnog oblika, valovitog vrha. Naraste od 5 do 12 m visine. Sitni cvjetovi, okruženi su braktejama, pricvjetnim listovima, koji se pojavljuju u sjajnim nijansama svjetlo ljubičaste, ružičaste, narančaste i žute boje. Cvatnja bugenvilije je tijekom cijelog ljeta i rane jeseni.

Uvjeti uzgoja

Sadnja bugenvilije može biti u proljeće ili rano ljeto. Najljepše će cvasti na mjestu obasjanim suncem, iako može podnijeti i slabiju sjenu. Podnosi temperature iznad 37°C, te minimalne noćne temperature od 10°C i dnevne između 24°C do 35°C. Njezini hibridi mogu podnijeti i niže temperature. Odgovara joj dobro ocjedito tlo, a najbolje uspijeva u kiselom tlu (pH tla između 5,5 do 6). Zbog otpornosti na slano tlo i sušu, idealna je za uzgoj u obalnom i priobalnom području. Osjetljiva je na vjetar, pa joj odgovara zaštićeni položaj.

U toplijim krajevima, može ju se uzgajati kao penjačica uz zidove, ograde, verande i pergole kuća. Za svoj rast zahtjeva potporu, a ukoliko se to ne osigura, bugenvilija se može širiti tlom i imati ulogu prekrivača tla. Ako se uzgaja kao grm, potrebno ju je orezivati, a u tom slučaju joj nije potrebno osiguravati potporu. U hladnijim područjima, uzgaja se u posudama. Prije prvoga mraza, bugenviliju je potrebno unijeti u zatvoreni prostor. Zimi ju nije potrebno često zalijevati.

Relativno je otporna na sušu, ali bolje uspijeva ako se zalijeva, posebice tijekom cvjetanja. Između svakog zalijevanja, tlo ili supstrat treba se osušiti. Osjetljiva je na česta i obilna zalijevanja jer to može dovesti do truljenja korijena. Gnojidba je univerzalnim gnojivom u proljeće i sredinom ljeta.

Brzog je rasta. Nakon završene cvatnje, može uslijediti orezivanje. Jače orezivanje izvodi se jednom godišnje, kako bi se održao atraktivan izgled, potaknula bujnost i cvatnja. Ako se ne održava, mlade i stare grane se isprepliću i zapetljvavaju, što često pogoduje razvoje bolesti i štetnika. Kako bi se smanjila veličina biljke, orezuje se trećina biljke i uklanjaju sve neželjene grane. Tijekom orezivanja preporučljivo je nositi rukavice, jer bugenvilija ima trnje.

Iako je otporna na bolesti i štetnike, moguć je napad lisnih ušiju i gusjenica. Oštećeni i zaraženi dijelove biljke se uklonjaju, kako bi se spriječilo daljnje širenje napada. Ako je potrebno, može se koristiti zaštita bilja.

Presađivanje

Premda mnogim biljkama ne odgovara rast u tijesnim posudama, što se može primjetiti po znakovima stresa, bugenvilija može neko vrijeme rasti u tijesnoj posudi. Njezin je cvat najintenzivniji upravo u tom stanju. Kada se korijenje počne širiti iz posude, tada je vrijeme za presađivanje u veću posudu. Supstrat za uzgoj u posudi koristi se s većim sadržajem treseta, no prevelika količina treseta dovodi do zadržavanje vlage u blizini korijena i uzrokovati njegovo truljenje. Iz tog razloga, na dnu posude trebaju biti otvori radi lakšeg ocjeđivanja vode.

Bugenvilija se razmnožava reznicama. Sade se u supstrat jednakog udjela treseta i perlita. Pri presađivanju mladih biljaka treba biti oprezan, kako ne bi došlo do oštećenja korijena.


Tagovi

Bugenvilija Uzgoj bugenvilije Mediteran Brazil Orezivanje


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]