Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brnistra ili žuka
  • 11.06.2014. 09:40

Brnistra - mahunarka koja bi mogla postati hit!

Brnistra bi uskoro mogla zamijeniti smilje koje se naveliko koristi u kozmetičkoj industriji. Međutim, brnistra ima veliki potencijal za proizvodnju poznatog i cijenjenog afrodizijaka.

  • 7.629
  • 240
  • 0

Dalmatinci desetljećima, bolje rečeno stoljećima, pjevaju o brnistri žutoj svoj u cvatu, ali od pjesme se malo udaljilo u njenoj praktičnoj upotrebi. Vjerojatno je vrhunac u tom pravcu bio u njenoj upotrebi u izradi metli koje su koristile bake da pometu svoja dvorišta. Trebalo je da na more dođe kemičar iz Zagreba sa zagorskim životopisom imena Hrvoje Šimić, pa da se o opjevanoj biljci s povijesnom radnom upotrebom u smetlarskoj struci, počne razmišljati kao o potencijalu koji može donijeti eure.

"Od dalmatinske brnistre radit će se španjolske mušice", kaže smjelo Hrvoje Šimić te pojašnjava, "Brnistra se na engleskom zove spanish broom iliti ga španjolska metla od koje se radi španjolska mušica. Ona je jak afrodizijak za žene i to ima svoju cijenu koja je odlična. Od nje ću proizvoditi ulje koje se prodaje po 3.000 kilograma za litru. Problem je što brnistra ima jako malo ulja u sebi, manje od smilja kojeg treba tona da se dobije kilogram. Dobra je okolnost što je samoniklo bilje, ima je dovoljno i sada treba eksperimentirati i vidjeti u kojoj fazi ju je najbolje brati. Ona bi mogla biti novi hit poslije smilja."

Hrvoje Šimić skupa sa suprugom Majom drži destileriju u Glaovcu kod Zadra. On je pravi profesionalac svoga posla koji ne prihvaća da ga se vuče za nos, koji je nakon dvije rektorove nagrade Kemijskog fakulteta u Zagrebu radije izabrao utakmicu u proizvođačkoj industriji nego sigurno kabinetsko mjesto na fakultetu. On i supruga, isto kemičarka, u posao s destiliranjem aromatičnog bilja ušli su 2007. godine na kontinentu. Počelo se s lavandom, a zatim su se prebacili na smilje i kadulju. Međutim smilje i kadulja su uz more, za transport 250 tona u Zagorje treba platiti 200.000 kuna. Tako su se njih dvoje odlučili spustiti kako bi bili konkurentniji na tržištu.

"Supruga i ja razmišljali smo čime ćemo se baviti u životu. Na domaćem tržištu se teško baviti nečim iz kemijske industrije jer je tržište malo. Ako uđete u maloprodaju ubit će vas trgovački lanci. Odlučili smo ući u posao s aromatičnim biljem. Posao ide, u sezoni zapošljavamo ljude u destileriji i koji obilaze teren za nas. Izvozimo u Ameriku, EU, izvozili smo u Izrael, Južno Afričku Republiku", priča Hrvoje.

Radi se o unosnoj tržišnoj niši s lako dostupnom sirovinom u dalmatinskom kršu. Eterična ulja dobivena od smilja guta kozmetička industrija. Ono je dobro za kožu, sve vrste ozljeda, pomlađivanje, a to je nešto što danas ima svoju cijenu.


Povezane biljne vrste

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je trajnica koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvaća preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih diljem svijeta. Kod nas su najznačajnije vrste... Više [+]

Kadulja

Kadulja

Sinonim: Ljekovita kadulja, žalfija, šalvija | Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Kadulja ima raznoliku namjenu, no najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane te za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Tagovi

Brnistra Žuka Spartium junceum Mahunarka Dalmacija Lavanda Smilje Kadulja Destilerija Hrvoje Šimić Sirovina Eterična ulja Izvoz Potencijal Afrodizijak Španjolska mušica Ulje Kozmetička industrija Kemijski fakultet Cijena Samoniklo bilj


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!