Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Brankica Borović
  • 25.05.2021. 14:00
  • Šibensko-kninska, Radučić

Brankica Borović: Nakon preseljenja iz Rima u Radučić, doslovno smo počeli od motike

Na izboru za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika/cu, osvojila je drugu nagradu. U kraju gdje voda još nije stigla u kuće, sa suprugom je otvorila prvi laboratorij za proizvodnju prirodne kozmetike.

Foto: arhiva B. Borović
  • 8.510
  • 620
  • 0

Drugu nagradu na natječaju za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/cu 2021. osvojila je Brankica Borović – profesorica engleskog i žena s vizijom, koja se sa suprugom Paolom i kćerkicom Viktorijom, iz glamuroznog Rima preselila u selo Radučić, između Kistanja i Knina.

"Kada sam čula da sam dobila nagradu, ostala sam bez riječi jer na popisu kandidata su redom bili sjajni i originalni mladi ljudi, koji su napravili inovativne i samoodržive priče. Ovo je, stoga, jako veliko priznanje nama, ali i ogromna podrška idejama i snovima", kaže nam vlasnica OPG-a dodajući da su im milijun puta u lice zatvorili vrata, bilo je mnogo prepreka, ali uz dobru i jasnu viziju, mnogo truda i visoko zasukane rukave, život je moguće početi iz početka.

"Nakon preseljenja iz Rima u Radučić, mi smo doslovno počeli od motike, uzgajali smo i okopavali smilje, a danas imamo certificirani laboratorij za prirodnu kozmetiku“, ponosna je na učinjeno navodeći da su u glavnom gradu Italije živjeli jednu sasvim drugačiju priču, neki potpuno drugi 'mehanizam' života. "Da smo se odlučili ovako nešto pokrenuti tamo, zasigurno bi bilo mnogo teže", navodi te dodaje da i njezin suprug Paolo smatra da je ovdje ipak jednostavnije i s administrativne strane, ali i s one 'tehničke' jer kada trebaju obaviti posao u katastru, na sudu ili u općini, sve to odlaskom u Knin, naprave u jednom danu. 

U selo u kojem u kuće još nije stigla voda, otvorili laboratorij

Inače, nakon školovanja u SAD-u, Brankica je u Italiji završila poslijediplomski studij za međunarodne odnose te je radila u Rimu na europskim projektima kulture za područje Balkana, a zbog svoje odluke da rimsku adresu zamijeni seoskom, nikada nije zažalila. 

Nikada nismo zažalili zbog odluke o preseljenju u Radučić, kaže Brankica 

Po preseljenju su supružnici najprije živjeli u kući s djedom i bakom, no ubrzo su odlučili da je korak koji su napravili definitivan te da ostaju u selu, gdje su potom sagradili i vlastitu kuću.

Zašto su se odlučili vratiti baš u Radučić, kako nakon života u Rimu izgleda njihov novi život te kakvo odrastanje puža njihovoj kćerkici, ispričali su za naš portal.

"Kod odluke je u prvom redu presudila vizija, zatim netaknuta priroda i očuvana autentičnost ovog bajkovitog kraja. Ovdje smo u mnogim stvarima upravo mi probijali led. Naš laboratorij za prirodnu kozmetiku je prvi laboratorij ikada otvoren u Radučiću", objašnjava.

Međutim, iako je u selo već stigao i laboratorij, upozorava da voda u kuće još uvijek nije stigla, a od glavnog su priključka udaljeni tek jedan metar. Nedostatak vodovoda najmanje osjete u poslu jer se u proizvodnji prirodne kozmetike koristi isključivo destilirana voda, ali ga itekako osjete u svakodnevnom životu, u kući i na farmi. "Srećom, imamo veliki bunar i kišnicu. Rješenje je to kakvo je bilo prije 100 godina, ali funkcioniramo“, kažu supružnici. 

Na svom OPG-u proizvode prirodnu, dermatološki ispitanu kozmetiku s mirisom smilja i bademova ulja, a liniju od 13 proizvoda nazvali su, po svojoj kćerkici - Viktorija.

Sa zadovoljstvom ističu kako nikada u životu nisu radili kao sada kada žive na selu. U Rimu je, prisjećaju se, život i rad iziskivao puno veće psihičko trošenje. Zbog posla, tada su mnogo putovali, dok im je sada život mirniji, ali i dalje vrlo dinamičan. 

Linija prirodne kozmetike nazvana je po kćerkici Viktoriji 

"Kada radite za sebe, entuzijazam je potpuno drugačiji, fizički umor je toliki da navečer ne možemo gledati TV više od 20 minuta, niti pročitati više od tri stranice knjige. S druge strane, prednosti koje daje ovakav način života, ne mogu se usporediti sa životom i radom u milijunskom gradu", naglašava Brankica navodeći da i dalje redovno posjećuju Rim. Suprug Paolo voli svoj grad, no sada u njega ide kao turist i to mu je, kaže, sjajno i sasvim dovoljno. Njegovi često dolaze ovamo i oduševljeni su i mjestom i ljudima.

Život je dobio više boja 

Jaz kultura i prilagođavanje pratio je, prisjeća se, čitav niz problema, ali i anegdota, ali kada sve sumiraju sa sigurnošću danas kažu: Ne, nismo pogriješili što smo se preselili u Radučić!

"Život je dobio više boja. Naša kći Viktorija, koja će za 20-ak dana napuniti tri godine, odrasta u pravom malom raju gdje dječje bajke živi uživo. Sretni smo jer ima fantastično djetinjstvo", naglašava sugovornica dodajući da sve što o prirodi i životinjama djeca uče preko TV-a, crtanih filmova, slikovnica, ona uči kroz stvaran život, druženje s magarcima i češkom vučicom Arkom, koja ju je milijun puta srušila, ali ponovo ide k njoj i igraju se. Konja Mosora češlja grabljicama, igra se s magaricama, na imanju su i dva psa te par harrisovih jastrebova.

Zahvaljujući životu s prirodom, dodaje, nikada nije mislila da mlijeko dolazi iz trgovine, već s dvije godine znala je da ga dobivamo od krave, mužnjom. "Velike su prednosti što ima priliku upoznavati život izbliza i osjeti ga svim čulima", zadovoljna je iako je činjenica da ovdje gdje sada žive nema djece. Međutim, Viktorija ide u vrtić gdje je, kako u šali kažu, upoznala i homo sapiense u minijaturnoj verziji.

Često ih, pak, pitaju - a što će biti kada krene u školu. "Pa zašto bi to bio problem?! Smatramo da je važnije da naše dijete kroz prirodan odnos prema životu, dobije dobar, zdrav i čvrst temelj, nego da joj je škola na par koraka“, kažu supružnici. 

I dalje posjećuju Rim, rodni grad supruga Paola, ali sada kao - turisti 

Podsjećamo, titulu najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika u 2021. godini odnio je Goran Vrabec iz Igrišća, drugo mjesto osvojila je Brankica Borović, dok je na trećem mjestu Baranjac Ivan Gerštmajer Zelember iz Zmajevca. Proglašen je i pobjednik po izboru čitatelja, a to je Ivan Palčić iz Vukovine.


Fotoprilog


Tagovi

Brankica Borović OPG Brankica Borović Radučić Prirodna kozmetika Prerada smilja Izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/cu 2021.


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.