Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božić
  • 24.12.2016. 15:00

Božićne biljke za ljepše blagdane

Dolaskom Božića svaki dom ispunjen je iščekivanjem i trudom kako bi sam blagdan bio topliji i svečaniji. Iako priroda trenutno miruje, ipak je pripremila nekoliko biljnih vrsta koje će uljepšati prostorije za boravak.

Foto: pexels.com
  • 2.870
  • 154
  • 0

Dolaskom Božića svaki dom ispunjen je iščekivanjem i trudom kako bi sam blagdan bio topliji i svečaniji. Iako priroda trenutno miruje, ipak je pripremila nekoliko biljnih vrsta koje će uljepšati prostorije za boravak. Uz malo brige oko idealne temperature i vlage zraka, svaka lončanica će impresionirati prisutne.

Pri odabiru biljaka potrebno je razmisliti mogu li se zadovoljiti uvjeti biljke. Ako je moguće, trebalo bi u potpunosti spriječiti preseljenje biljaka. One nikako ne bi trebale biti na mjestu gdje je veliko strujanje zraka, kao niti blizu izvora topline (radijator). Biljke se mogu snabdijevati vodom tako da ih se izvadi iz ukrasne posude i uroni u posudu s par centimetara vode na 5 minuta. Prije ponovnog vraćanja u posudu, voda se mora malo iscijediti iz posude s biljkom. Kako bi povećali razinu vlage zraka, može se postaviti nekoliko sobnih biljaka zajedno.

Božikovina (Ilex aquifolium)

Karakteriziraju ju tamnozelene grane i listovi bodljikavog ruba s crvenim bobicama. Ubrane grane imaju dugu postojanost u vazi. Premda je popularnija kao dekorativni grm, božikovina ima i ljekovita svojstva. Listovi se koriste za iskašljavanje, kod liječenja reume i upale sluznice. Plodovi su opasni za djecu. Božikovinu se nikako ne bi trebalo brati u prirodi jer je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta.

Bršljan (Hedera helix)

Autohtona europska i azijska biljka široko je rasprostranjena prirodi i jednostavno se uzgaja za dekorativne svrhe. Često se koristi u božićnim dekoracijama. Pri rukovanju s bršljanom treba biti oprezan jer može uzrokovati dermatitis.

Imela (Viscum album)

Poluparazitska vrsta listopadnog i zimzelenog drveća, u božićno je vrijeme čest ukras. Imela je vazdazelena biljka malih i žutih cvjetova iz kojih se razvijaju bijele ljepljive bobice koje imaju brojna ljekovita svojstva. Može se koristiti kao antiseptik, adstringens, digestiv te kod liječenja epilepsije, čireva i visokog krvnog tlaka.

Božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima)

Porijeklom iz Brazila gdje raste kao grm ili manje drvo. "Latice" su zapravo brakteje (pricvjetni obojeni listovi) koje mogu biti različitih boja. Najpoznatije su crvene boje, ali mogu biti i ružičaste, krem, narančaste i bijele. Ne odgovara joj centralno grijanje i propuh. Preporučuje ju se postaviti na prozorsku dasku uz dosta svjetlosti. Optimalna temperatura za rast je 20°C. Supstrat mora biti vlažan, ali ne smije doći do zadržavanja vode oko korijena. Pri kupnji božićne zvijezde potrebno ju je dobro omotati jer je vrlo osjetljiva na hladnoću.

Božićni kaktus (Epiphyllum truncatum)

Ime je dobio upravo zbog toga što cvate u božićno vrijeme. Cvjetovi mogu biti različitih boja: crveni, narančasti, ružičasti ili žuti. Ova tropska biljka krasi mnoge kuće zimi, a ljeti na otvorenom. Jednostavno se razmnožava i jedan je od najljepših kaktusa. Kaktus se u vrijeme mirovanja treba zalijevati vrlo malo, kako se supstrat ne bi potpuno osušio. Za vrijeme rasta biljku treba redovito zalijevati i prihranjivati. U ovom dijelu godine preferira osunčano mjesto uz temperaturu od 15°C bez direktnog izvora topline. Ne pogoduje mi često mjenjanje mjesta. U veljači završava cvatnju te je tad potrebno smanjiti zalijevanje jer tad biljka prelazi u stadij mirovanja.

Božićno drvce

Neizostavna biljna vrsta koja čini glavnu okosnicu Božića. Vrsta iznimne kakvoće je plemenita jela (Abies procera) koju odlikuju plavozelene iglice tupih vrhova koje dugo ostaju na granama. Izdržive iglice ima i kavkaska jela (Abies normandiana) i plava smreka (Picea pungens) koja se ističe oštrim plavozelenim iglicama. U Hrvatskoj je ipak najraširenija kupnja obične smreke (Picea abies) kojoj je najveća prednost niska cijena. Iglice su tamnozelene i oštre, ali i relativno brzo otpadaju s grana.

Ciklame (Cyclamen persicum)

Idealne su za prostorije u kojima je niža temperatura te za unošenje boje na prozore. Cvjetovi su crveni, ružičasti i svjetloljubičasti, različitih rubova i mirisa. Sve vrste ciklama imaju interesantne listove u obliku srca. Najbolje uspijevaju na osvjetljenim istočnim ili zapadnim prozorima uz dnevnu temperaturu od 18°C i noćnu najnižu od 5 do 10°C. Zaljevanje bi trebalo izvesti tako da se biljka uroni u posudu s vodom i ostavi stajati pola sata.

Božićni kukurijek, božićnjak, snježnica (Helleborus niger L. ssp. macranthus)

Prekrasnih bijelih cvjetova koji podsjećaju na oblik cvijeta divlje ruže. Cvjeta u samoj polovici zime, upravo za Božić. Listovi ocvijeća su jajoliki, te bijele ili svijetlo ružičaste boje, a nakon cvatnje postaju crvenkasti ili ljubičasti. Cvjetovi su iznimno cijenjeni u hortikulturi. Kukurijek je otrovna i ljekovita biljka, koja se koristila u tradicionalnoj medicini kao analgetik, za iskašljavanje i izazivanje povraćanja. U Hrvatskoj je strogo zaštićena biljka.

Foto: pexels.com


Povezana biljna vrsta

Bršljan

Bršljan

Sinonim: - | Engleski naziv: Common Ivy, English Ivy | Latinski naziv: Hedera helix

Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Božić Božikovina Bršljan Božićna zvijezda Božićni kaktus Imela Ciklame Božićni kukurijek Dekorativno Osjetljivo Strogo zaštićena biljka


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P