Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj bosiljka
  • 09.04.2022. 07:30

Bosiljak je važna ljekovita biljka - koristi se i u kozmetičkoj industriji

Sjetva se obavlja tako što se sjeme rasipa po površini supstrata. Može se prekriti vrlo tankim slojem supstrata, nakon čega ga lagano pritisnemo i zalijemo. Već nakon tri ili četiri tjedna obavlja se pikiranje

Foto: Depositphotos/ilfede
  • 3.195
  • 122
  • 0

Veliki broj biljnih vrsta se koristi u industriji ljepote za pripremu raznih kozmetičkih preparata. Prvi zabilježeni podaci o njihovoj upotrebi u kozmetičke svrhe datiraju iz starog Egipta gdje su koristili eterična ulja. Veliki dio ulja i biljaka je bio korišten u vjerskim ritualima i bio rezerviran samo za više slojeve društva.

Proizvodnja biljaka koje su sirovina za ovu industriju je interesantna za mnoge poljoprivredne proizvođače. Najviše se uzgajaju: bosiljak, geranijum, ruža, kamilica, jasmin, aloe vera, lavanda, neven, hibiskus, čajevac, jojoba, ružmarin, kadifice.

Bosiljak - univerzalna biljka

Bosiljak se koristi u gastronomiji za pripremu hrane i pića, kao ljekovita biljka i u kozmetičkoj industriji. Sastojak je brojnih krema, parfema, proizvoda za njegu tijela, kose te za kozmetičke tretmane. Najveća proizvodnja je vezana za azijsko-pacifičku regiju gdje je i najveća potražnja za ovom biljkom i njenim uljem.

Svojim antibakterijskim i protuupalnim svojstvima pomaže u sprječavanju pojave akni, smiruje upale, otekline, crvenilo i bol. Odličan je čistač pora jer sadrži prirodna ulja koja uklanjaju višak masnoća i nečistoća. 

Postoji više od 60 vrsta bosiljka i još više varijeteta. Kod nas se najviše uzgaja mediteranski (slatki, đenovski).

Posadite ga na sunčano mjesto

Sjetva se obavlja tako što se sjeme rasipa po površini supstrata. Može se prekriti vrlo tankim slojem supstrata, nakon čega ga lagano pritisnemo i zalijemo. Već nakon tri ili četiri tjedna obavlja se pikiranje. Biljke se sade po nekoliko, dvije ili tri, u sadne posude.

Bosiljak voli Sunce (Foto: M.C.Celić)

Kod sadnje na stalno mjesto, tri tjedna od pikiranja, potrebno je odabrati sunčana mjesta s dovoljno vode.

U poljoprivredi je odličan susjed krastavcu ili rajčici. Kako bi biljku potaknuli da se više razgrana i produži vegetaciju vršimo prikraćivanje dva do tri puta tijekom vegetacije. Poslije sadnje na stalno mjesto mlade biljke se moraju dobro zaliti.

Susjedi u vrtu: Idealno je saditi biljke s plitkim korijenjem pored onih s dubokim

Kako se radi o jednogodišnjoj vrsti, u jesen grančicu bosiljka možemo otkinuti i staviti u čašu vode da pusti korijenje. Tada ju posadimo u teglicu koju držimo na prozorskoj dasci u toploj prostoriji. Tako ćemo i po zimi imati svježe listove.

Pripremite sami preparate za kosu

Losion za čvršću kosu ćemo dobiti kada listove bosiljka i ružmarina pomiješamo u omjeru 1:1 i prokuhamo u 1l vrele vode. Poklopimo i ostavimo sljedećih 1h. Procijeđeni čaj se koristi nakon pranja. Hidratizira vlasište i kosu, vraća joj sjaj i jača je.

Prirodan regenerator za kosu ćemo dobiti kada sa 1l vrele vode prelijemo tri žlice usitnjenog bosiljka i ostavimo oko 1h. Procijeđena tekućina se koristi kao i svaki regenerator.


Povezana biljna vrsta

Bosiljak

Bosiljak

Sinonim: Bosilj, bazilika, bosiljak sarmaš, krupan bosiljak, bažulek | Engleski naziv: Basil | Latinski naziv: Ocimum basilicum L.

Bosiljak je biljka od davnina poznata kao začin. Smatra se da potječe iz Indije, a danas se najviše upotrebljava u Francuskoj i Italiji. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja... Više [+]

Tagovi

Bosiljak Uzgoj bosiljka Ljekovitost bosiljka Losion od bosiljka Losion za kosu Regenerator za kosu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.