Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljke pomoćnici
  • 30.03.2019. 12:00

Biljke koje privlače korisne i odbijaju štetne kukce

Ovisno o tome želimo li otjerati štetne ili privući dobre kukce možemo odabrati uzgoj raznih biljnih vrsta koje će imati višestruku ulogu. U lončanicama na balkonima, terasama, u dvorištu, vrtu ili voćnjaku možemo posaditi biljke koje ćemo koristiti kao začine, čajeve, za pripremu sokova, želea, melema, tinktura, biti dekorativne, ali i djelovati na kukce.

Foto: Pixabay/Mareefe
  • 6.370
  • 296
  • 0

Mnoge biljne vrste osim što su hrana i lijek, mogu nam biti pomoćnici u svakodnevnom životu.

Ovisno o tome želimo li otjerati štetne ili privući dobre kukce možemo odabrati uzgoj raznih biljnih vrsta koje će imati višestruku ulogu. U lončanicama na balkonima, terasama, u dvorištu, vrtu ili voćnjaku možemo posaditi biljke koje ćemo koristiti kao začine, čajeve, za pripremu sokova, želea, melema, tinktura, biti dekorativne, ali i djelovati na kukce. Kopar, bosiljak, menta samo su neke od biljaka koje možemo odabrati.

Želite li u svoj vrt ili voćnjak privući bubamare posadite komorač, dok potočarka privlači ose i insekte koji se kreću po površini zemlje. Kopar će svojim mirisom privući pčele, ose i muhe, ali će odbiti leptire kupusare i koprivinu grinju.

Borač

Borač je vrlo dekorativna biljka. Posađen pored rajčice poboljšat će okus plodova, ali ga treba posaditi najmanje 50cm udaljenog od biljke rajčice. Biljka borača u fazi cvjetanja zauzima prostor. Mladi listovi mogu se koristiti u pripremi salate. Cvjetovi su jestivi. Prednost borača je što privlači korisne kukce čak i kada je vrijeme hladnije ili pada slabija kiša. Vrlo rado ga posjećuju leptiri, pčele, ose i bumbari.

Borač - biljka zaštitnica jagoda i zdravlja ljudi

Bosiljak

Bosiljak je svima poznat začin. Osim što se koristi kao začin i ljekovita biljka, on mirisom privlači leptire.

Svojim mirisom odbija komarce, muhe i ose.

Menta

Menta je još jedna ljekovita biljka koja svojim mirisom tjera mrave i štetnike kupusa.

Neven

Dekorativni i ljekoviti neven privlači puževe, a njegov miris je odbojan nematodama, biljnim ušima i drugim štetnicima.

Kako neven pomaže u borbi protiv štetnika rajčice

Kadifica

Kadifica je pravi čistač zemljišta od mnogobrojnih štetnika, posebno je efikasna u borbi protiv nematoda.

Origano

Biljna vrsta koja će nam pomoći u borbi protiv pauka, jer pauci ne podnose miris origana.


Tagovi

Biljke pomoćnici Borač Uzgoj bosiljka Uzgoj mente Uzgoj nevena Uzgoj kadifice Uzgoj origana Privlačenje insekata Odbijanje insekata


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]