Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mobilne aplikacije
  • 04.06.2015. 17:00

Aplikacija za utvrđivanje biljne vrste

Jednostavnim klikom pametnog telefona aplikacija utvrđuje o kojoj je biljnoj vrsti riječ putem korištenja baze fotografija

  • 162
  • 7
  • 0

Ako ste strastveni ljubitelj čudesa koje nam donose nove tehnologije, a ujedno i zaljubljenik u vrtlarstvo i hortikulturu ili pak samo želite saznati nešto više o živom svijetu oko sebe, obradovat će Vas vijest da je svjetlo dana ugledala nova mobilna aplikacija. Riječ je o aplikaciji koja će poslužiti svim zaljubljenicima u biljni svijet, znanstvenicima i istraživačima, izvještava finedininglovers.com.

Kreatori PlantNet projekta, putem kojeg je izrađena ova aplikacija dolaze iz Francuske te smatraju da je za razvoj uspješne poljoprivredne proizvodnje, kao i očuvanje biološke raznolikosti ključno poznavanje o porijeklu, geografskoj rasprostranjenosti i uporabi biljnih vrsta.

Dijeljenjem znanja do napretka

Projekt je namijenjen različitim korisnicima, od državnih institucija, do poljoprivrednika, šumara i ostalih zainteresiranih, koji imaju potrebu za utvrđivanjem biljnih vrsta koje ih okružuju. Informacije mogu poslužiti istraživačima, botaničarima ili farmaceutima koji žele pristupiti informacijama prikupljenima putem projekta.

Najnoviji projekt IdentiPlante omogućuje identifikaciju pojedinih biljnih vrsta putem korištenja baze fotografija, za što je potreban samo pametni telefon. Cijela inicijativa ima za cilj potaknuti znanstvene institucije na dijeljenje znanja. Povećavanjem broja fotografija u bazi, poboljšava se i točnost kojom se određuje pojedina biljna vrsta.

Vizualni uzorci biljnih vrsta djeluju
poput otisaka prstiju.

Informacije na temelju vizualnih uzoraka

Projekt ide do razine da je moguće fotografirati te dokumentirati razne biljne organe, poput lista. Nakon što se pomoću pametnog telefona fotografira npr. list, aplikacija daje mogućnost izbora jedne od kategorija - list, cvijet, plod ili kora. Fotografije se potom pohranjuju u veliku bazu podataka o biljnim vrstama.

Aplikacija putem vizualnih uzoraka omogućuje identifikaciju biljnih vrsta, jednostavnim klikom pametnog telefona. Dobivene je informacije moguće vrednovati te tako poboljšati pružene podatke.

A kako aplikacija funkcionira pogledajte u videu.


Tagovi

PlantNet Mobilne aplikacije IdentiPlante


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.