Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ana Matulić
  • 09.03.2015. 18:45

Ana je maslinovom ulju dodala ljekovitu vrijednost!

Dobra je to priča o Ani Matulić, koja je počela sa sapunima, proširila asortiman na kreme, prehranu, odlazila na sajmove da pokaže ljudima što nudi. Njene proizvode osobito cijene žene, a postali su svojevrsni otočki brand.

  • 2.377
  • 677
  • 0

Do OPG-ovke Ane Matulić iz Pašmana jedva se moglo doći na 6. Sajmu otočnih proizvoda koji je održan u Tkonu na otoku Pašmanu u subotu. Ana je sa bogatom paletom kozmetičkih i prehrambenih proizvoda je postala pravi otočni brand čije proizvode svi žele imati. Među onima koji su hodočastili na njen štand s otočnim proizvodima bio je i saborski zastupnik Vladimir Bilek.

O Ani smo već nekoliko puta pisali i pišemo ponovno jer nas svaki puta iznenadi nečim novim. Prvi puta nam je otkrila kako od jedne litre maslinovog ulja zaraditi 500 kuna.

Duhom pobjednika protiv melankoličnih otočkih zima

Jednostavno - pretvoriti ulje u domaće sapune s otočnim ljekovitim i mirisnim travama. Drugi put nas je iznenadila pozivom na otvaranje kušaonice marinirane bijele ribe i drugih ribljih specijaliteta te prodavaonicu sapuna od maslinovog ulja i ljekovitih otočnih trava. Ovaj projekt je pokrenula zajedno sa suprugom Krstom. Najviše nas oduševljava svojim duhom pobjednika te nije dopustila da je uhvati snažni vrtlog aktualne besposlice i otočnih melankoličnih zima.

Proizvode Ane Matulić kupovao je i saborski zastupnik Vladimir Bilek

Ona jednostavno spada u red alkemičara života, onih koji kad odluče nešto, cijeli svijet se uroti da to ostvare. Uz to je lokal patriota, otočanka koja živi otok. "Moj novi proizvod je pašmanero koji radimo od ljutih crvenih papričica i od našeg vinskog octa koji već ima oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda. Imamo i bruskete pašmanete. Mi kroz sve naše proizvode želimo provući brand otoka Pašmana. Tako već imamo pašmanski melem, pašmanski piling. Muž i ja smo se podijelili - ja radim kozmetiku, a muž Krsto se bavi prehrambenim proizvodima", kaže Ana Matulić.

Maslinovom ulju dodala vrijednost!

Ana i Krsto Matulić jasno pokazuju kako mladi ljudi mogu opstati na otoku. Svi smo već svjesni da od primarne poljoprivredne proizvodnje nema previše sreće. Cijena primarnih proizvoda pada iz godine u godinu. Ni Ana ne bi bila ono što je danas da je samo pomagala ocu brati masline na 250 stabala, proizvodila ulje i čekala da ga proda po tko zna kojoj cijeni.

Treba dodati vrijednost tom našem maslinovom ulju, rakiji, smokvi, menduli i prodavati ih kao takve. Ne da netko drugi od nas otkupljuje sirovinu za sitniš, koju zatim obradi i pokupi vrhnje.

Ana je počela sa sapunima, proširila asortiman na kreme, prehranu, odlazila na sajmove da pokaže ljudima što nudi. Njene proizvode osobito cijene žene.

"U mom asortimanu ima 15-ak različitih proizvoda. Jako sam zadovoljna kako nam ide. Počeli smo se i van reklamirati po nekim sajmovima u Austriji, uskoro idemo u Francusku s našom gajetom. Najveće pohvale dobivam od žena koje su kupile moje kreme za kožu. Njih radim isto kao i sve moje druge kolegice - maslinovog ulja, pčelinjeg voska i ljekoviti i mirisnih biljaka s otoka", kaže Ana.

Prednosti života na otoku

Inače, Ana Matulić je po struci profesorica talijanskog i francuskog jezika. Dugo nije mogla naći posao u struci i zbog toga se odlučila baciti u poljoprivrednu proizvodnju. Danas svoj način i stil života ne bi mijenjala za ne znam kakav posao na kopnu. Pasji je to život za otočana. Dizanje u pet sati, spremanje za posao, žurba na trajekt da se u Zadru u luci bude u 7.30 pa onda osam sati u uredu i povratak kući u kasnim večernjim satima. Takav ritam malo tko može izdržati pa ne čudi što otočani napuštaju ognjišta i sele na kopnu. Ana je uzela stvar u svoje ruke i postala gospodarica svog života.

"Može se živjeti i raditi na otoku, ako ste tom apsolutno posvećeni. Mi jesmo i zato smo uspjeli. Ovo je puno bolje nego da sam našla posao u gradu. Imam svoje slobodno vrijeme, radim posao koji volim, nisam pod stresom, dižem se kad ja to želim", kaže Ana Matulić.


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: Figa | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Tagovi

Ana Matulić Krsto Matulić Ljekovite trave Maslinovo ulje Dodana vrijednost Pašmanero Hrvatski otočni proizvos Kušaonica marinirane ribe Domaći sapuni Otočni brand Pašman Sirovina Rakija Smokva Mendula Pašmanski melem


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić