Jednogodišnje biljke poput bosiljka i kopra moraju se svake godine zasađivati, ali većina drugog često korištenog začinskog bilja kvalificira se kao trajnica.
Jednogodišnje biljke poput bosiljka i kopra moraju se svake godine zasađivati, ali većina drugog često korištenog začinskog bilja kvalificira se kao trajnica.
Imate dvije mogućnosti kada je u pitanju sadnja višegodišnjih biljaka: možete ih posaditi izravno u zemlju ili ih uzgajati u posudama. Rano proljeće je najbolje vrijeme za biljku na otvorenom, ali možete staviti biljke u zemlju u bilo koje doba godine da nije zamrznuta. Ako ćete ih saditi u posudama, to je odlična opcija za one u hladnijim krajevima koji žele započeti sadnju odmah, a svatko tko ih želi cijelu zimu - provjerite postoji li osunčan prozor (ili da je na istočnoj strani), piše Modern farmer.
Mala visina višegodišnjih biljaka čini ih odličnima za prozorske daske, terase i balkone. Umjesto da odete u trgovinu kada trebate grančicu nekog začina, jednostavno izađite na stražnja vrata i uberite ono što ste sami posadili. Samo zapamtite, možete ubrati samo mali dio biljke u jednom trenutku, ne više od 10%, ako želite da ostane živa i uspješna.
Tablica: Sedam višegodišnjih začinskih biljaka koje možete odmah posaditi
Biljka |
Za što se koristi? |
Upute za uzgoj |
Održavanje |
Bonus savjet |
Lavanda |
Arome za pića i deserte, cvijeće se može koristiti u suhim aranžmanima i biljnim lijekovima, poput tinktura. |
Stavite u dobro isušeno tlo na sunčanom mjestu, režite stabljike cvijeta kako se budu sušile. |
Budite oprezni da ne zalijevate zemlju previše. |
Cvjetovi lavande su vrlo atraktivni za leptire. |
Kadulja |
meso, umake od tjestenine i druga ukusna jela, čajeve |
Stavite u dobro dreniranu zemlju na sunčanom mjestu. |
Izrežite stabljike za oko 30% svake jeseni kako bi se potaknuo bujni rast. |
Postoje mnoge vrste kadulje osim standardne gastronomske biljke - probajte ananasovu kadulju za ledeni čaj |
Ružmarin |
Bitan je sastojak u mnogim ukusnim jelima; drvenaste stabljike mogu se rezati za upotrebu kao aroma za poboljšanje okusa |
Stavite u dobro dreniranu zemlju na sunčanom mjestu. |
Budite oprezni da ne zalijevate zemlju previše |
Isprobajte jednu od nisko-rastućih, rasprostranjenih sorti ružmarina, kao što je Prostratus |
Metvica |
Arome za pića i deserte |
Djelomice osvježite i navodnjavajte nekoliko puta tjedno tijekom vrućeg i suhog vremena. Tolerantna slabo dreniranom tlu. |
Dok god ima vlagu, teško će uvenuti. Važno je znati da ih morate posaditi u lonce ako ih ne želite proširiti po cijelom dvorištu ili vrtu. |
Ljekoviti matičnjak, vrsta metvice, daje citrusnu aromu za vaš omiljeni ledeni napitak. |
Timijan |
Neophodni sastojak u mnogim ukusnim jelima, osobito onima koji dopiru iz Italije. |
Stavite u dobro dreniranu zemlju na sunčanom mjestu. |
Sjeći stabljike za 50% u jesen za poticanje bujnog rasta. |
Ova biljka s niskim rastom izvrsna je prizemnica za sadnju između stepenica, gdje će ispuštati divan miris svaki put kada prođete. |
Origano |
Neophodan sastojak u mnogim ukusnim jelima, osobito onima koji dopiru iz Italije, a omiljeni je sastojak svake dobre pizze. |
Stavite u dobro dreniranu zemlju na sunčanom ili djelomično sunčanom mjestu. Ljeti ga trebate zalijevati nešto češće, otprilike jednom tjedno, dok je zimi u stanju mirovanja pa može preživjeti i do dva tjedna bez vode. |
Izrežite stabljike 30% nakon cvjetanja ljeti. |
Svojim specifičnim mirisom neće začiniti samo jelo u koje ga stavimo, već će dati osvježavajući miris našem domu. Dobro se prilagođava ostalim začinskim biljkama, pa ga možete bez problema držati u istoj tegli s ružmarinom, kaduljom ili bosiljkom. |
Vlasac |
U omletu, koristi se u bilo kojem jelu u kojem želite dodati malo okusa luka. |
Posadite na sunčanom mjestu i zalijevajte barem jednom tjedno tijekom vrućeg i suhog vremena. |
Vlasac raste iz mesnatog korijenja koji može postati pretrpan kada se ograniči u loncu - podijelite korijenje u jednolike grumene i sadite ih na svježe tlo svake dvije ili tri godine. |
Purpurni cvjetovi posjeduju i lagan okus luka - stavite ih u salatu kao ukras. |
Foto: Yastremska/bigstockphoto.com
Povezane biljne vrste
Sinonim: Mravinac, divlji mažuran, mekulica, vranilova trava | Engleski naziv: Oregano | Latinski naziv: Origanum vulgare
Origano je višegodišnja, zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae /Labiaceae). Budući da se radi o kulturi toplog podneblja, na našem je području najzastupljenija u području... Više [+]
Sinonim: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad | Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis
Naziv ružmarin potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora, koji donosi vlagu.... Više [+]Tagovi
Autorica