Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Marijana Vinković
  • 21.08.2016. 13:30

2 hektara pod ekološkom lavandom u Kitišancima

Da sadnja, uzgoj i uporaba lavande donosi sreću, potvrđuje i marljiva gospođa Vinković. Uz pomoć supruga, Marijana s ljubavlju njeguje ovu korisnu, grmoliku biljku, zahvaljujući kojoj su već osmu godinu, Kitišanci bogatiji za jedno poljoprivredno gospodarstvo. OPG Vinković se bavi uzgojem i preradom ekološke lavande.

  • 4.841
  • 648
  • 0

Premda potječe od latinske riječi lavare, što znači pročišćenje, Grci su smatrali da pogoduje širenju umnih sposobnosti te su lavandinim uljem premazivali čelo i tjeme. Zahvaljujući blagotvornim, a umirujućim svojstvima, odlično djeluje na psihu te stanja poput nesanice, depresije i anksioznosti.

Osvrnemo li se u prošlost, tijekom oba svjetska rata često je korištena pri dezinfekciji rana, a od pamtivijeka se vjeruje da obješen lavandin stručak iznad ulaznih vrata štiti ukućane od uroka i zlih sila.

Uzgoj i prerada eko lavande

Da sadnja, uzgoj i uporaba lavande donosi sreću, potvrđuje i marljiva gospođa Vinković. Uz pomoć supruga, Marijana s ljubavlju njeguje ovu korisnu, grmoliku biljku, zahvaljujući kojoj su već osmu godinu, Kitišanci imaju pune ruke posla na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu "Marijana Vinković lavanda".

Gospodarstvo se bavi uzgojem i preradom ekološke lavande. Poljoprivredne obradive površine obiteljskog gospodarstva nalaze se odmah uz Karašicu, tako da nemaju problema glede navodnjavanja. Supružnici učestalo obilaze sajmove Slavonije i Baranje na kojima su, zahvaljujući predanom radu, inovacijama i kvaliteti proizvoda stekli zamašan broj stalnih kupaca.

Njihov OPG je tvornica bogatog asortimana od lavande. Sapuni. Vrećice. Eterično ulje. Hidrolat. Kremice, labela i još brojni drugi lavandini proizvodi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. OPG Vinković poseban je po tome što sve rade iz srca i s ljubavlju. Trude se najkvalitetnije napraviti što mogu. Rade male, ali što kvalitetnije serije.

Tijek proizvodnje ulja i hidrolata od lavande

Da bi dobili ulje od lavande, potrebna je parna destilacija kada se u kotao stavlja sirova lavanda. Taj proces zovemo parnom destilacijom i zahvaljujući njemu dobivamo ulje i hidrolat od lavande. Ulje se ne smije koristi 40 dana jer treba odstajati kako bi dobilo na kvaliteti. Ulje se ne može koristiti odmah, dok hidrolat može. Svake godine u ovo vrijeme (početkom osmog mjeseca) Vinkovići beru i prerađuju lavandu.

Marijana Vinković

Hidrolat lavande odličan je izbor kao tonik za lice. Ima pH vrijednost naše kože odnosno 5,6 - 5,9. Isto tako, ako eteričnim uljem lavande premažemo kožu, odbijat ćemo komarce jer je eterično ulje lavande prirodni repelent. Isto tako, odličan je i kao prirodni antibiotik, a koristi se i pri peglanju jer ubija alergene i bakterije. Kod problema s kožom, lavandino ulje je dobar izbor, poglavito kada govorimo o upalnim procesima, ili borama.

Kiša škodi lavandi

Vinkovići se ne susreću s bolestima i štetnicima na lavandi, no kazuju kako ovom blago mirisnom trajnom grmu škodi kiša. U skladu navedenog, jedan hektar obuhvaćaju "stariji grmovi", dok drugi obogaćuju mladi. Neophodno je pomlađivati sadnice zbog grmova koji propadaju tijekom godine zbog oborina izazvanih kišom.

"Ako ima kiše, onda nema dovoljno ulja. Treba se čekati toplije vrijeme kako bi bilo ulja u lavandi. Osim kiše, od neophodne je važnosti tlo koje mora biti dovoljno kiselo, no to je problem s kojim se suočavate pri sadnji, dok je kiša problem s kojim se iz godine u godinu, sve više borimo. Kiša i voda dovode do nestajanja grmova", kazala je Marijana Vinković.

Krunidba proizvodnje certifikatom i poticajima

Vinkovići su korisnici redovitih godišnjih poticaja koje dobivaju za ekološku i konvencionalnu proizvodnju. U tom se kontekstu, već nekoliko godina diče certifikatom za ekološku proizvodnju koja je od znamenite važnosti za očuvanje prirodnih resursa.

Zbog nepodobnog financijskog stanja u državi, prodaja je u padu

Pošto je situacija "takva kakva je", takva je i prodaja u Hrvatskoj. Premda Vinkovići nisu dizali cijene dizali posljednjih nekoliko godina, osjete znatan pad prodaje.

"Prisiljeni smo ići dalje i time imati veći trošak kako bi, možda, našli nove kupce, što vjerujte, nije lako. Svi smo suočeni s velikim problemima u području prodaje. Iako je posao ugodan, kreativan i divan, moramo se boriti za svaku kunu. U Osijeku dobro radimo jer godinama dolazimo na isto mjesto gdje smo stekli stalne kupce koji nam se stalno vraćaju, no i dalje je, općeniti problem koji muči sve nas, zamašan broj proizvođača istog proizvoda", kazala je Marijana.

Slavonska lavanda konkurira dalmatinskoj

Premda su u Dalmaciji smatrali kako obiluju najboljom lavandom, zbog čega su se naši proizvođači suočavali s problemima glede prodaje Slavonske lavande, iz godine u godinu, sve više i više su dolazili do spoznaja kako nema velike razlike. Zavoljeli su Slavonsku lavandu po koju se, na sreću Slavonaca, učestalo vraćaju. Vinkovići dio otkupa imaju upravo u Dalmaciji, što ih na neki način spašava.

Zbog ekološke proizvodnje, puno više rada i ulaganja

Što se tiče same proizvodnje, zbog ekološkog načina proizvodnje, proizvodno i financijski je zahtjevnija od konvencionalne. "Tijekom cijele godine morate biti skroz nazočni u polju i raditi jer ste ekološki proizvođač. Posao je relativno težak, te se nadamo da će ovo vrijeme proći i doći pogodnije. Nadamo se da će se cijeniti proizvodnja, a poglavito proizvodnja nečeg prirodnog", poručila je Marijana.

Lavanda je zbog manjih početnih ulaganja dobar izbor

Uzimajući u obzir proučavanje ostalih kultura koje zahtijevaju veću mehanizaciju, a samim time i viša ulaganja, lavanda je Vinkovićima bila najbolji izbor. Nije iziskivala nikakvu mehanizaciju osim ručnog pribora (honda, kosilica, trimer i drugo), što znači da je početni trošak bio manji, te samim time, ekonomičniji glede otvaranja posla. Prije kretanja u proizvodnju, obitelj se dobro informirala glede troškova. U skladu navedenog, krenuli su upućeni u troškove sadnica, te odlučili da je to nešto što mogu podnijeti i hrabro zakoračili u uzgoj lavande. Imali su dva hektara zemlje, koja su im došla kao olakšica glede investiranja.

Krenuli su s 3.500 sadnica lavande, a danas su bogati dvohektarskom proizvodnjom

Uzimajući u obzir da većom ponudom dolazite do zamašnije tržišne moći, postižete konkurentnost i stječete sve veći broj kupaca, obitelj Vinković radi na povećanju proizvodnje.

"Krenuli smo s 3.500 sadnica, a sada lavandu proizvodimo na dva hektara kako bi imali veću ponudu, jer samo većom ponudom dolazite do isplativosti proizvodnje. Potražnje za cvijetom i uljem uvijek ima, no problem je što je cijena ulja u našim krajevima suočena s opadanjem. Ako govorimo o prodaji na veliko, cijene u našim krajevima osciliraju između 350 - 450 kn/litri, što je proizvođačima koji imaju malo hektara minimalna cijena", poručila je Marijana Vinković.

50 kg cvijeta za samo jednu litru lavandinog ulja

Da bi dobili litru ulja, ovisno o godini, potrebito je 50 kg cvijeta, a kad je kišno razdoblje, kilaža oscilira i do 70-80 kg. Bitno je naglasiti da ne možete svake godine dobiti istu kilažu i iste količinu ulja jer je poljoprivreda tvornica na otvorenom i uvijek nešto podbaci.

Cvijet, eterično ulje i hidrolat - kruna proizvodnje

Uzimajući u obzir da samo mali postotak ljudi ne voli lavandu, najprodavaniji proizvodi su cvijet, eterično ulje i hidrolat, premda kupci ne biraju koji će proizvod kupiti jer svaki smatraju dragocjenim. U skladu navedenog, Vinkovići se trude iz godine u godinu uvoditi inovacije u proizvodnju, te su se tako okušali i u proizvodnji lavandinih kuglica. Zbog ljubavi prema poslu se nadaju da će im se u budućnosti otvoriti još veće mogućnosti kako bi proširili proizvodni asortiman.


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Marijana Vinković lavanda Lavanda Ekološka proizvodnja lavande Eterično ulje od lavande Hidrolat od lavande Cvijet od lavande Ulaganja u proizvodnju lavande Troškovi Kapital Ponuda Potražnja Cijene


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.