Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kredit
  • 27.12.2021. 10:00

Za navodnjavanje u Vojvodini - 15 miliona evra od EBRD-a

Nova infrastruktura će obezbediti dopunsko navodnjavanje u špicu sušne sezone i dovoljno vode za oko 3.500 hektara zemljišta u opštinama Ruma i Sremska Mitrovica, koje je uglavnom pokriveno voćnjacima i vinogradima.

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 109
  • 5
  • 0

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je obezbedila kredit od 15 miliona evra za finansiranje izgradnje moderne infrastrukture za navodnjavanje u Vojvodini, čime će poljoprivreda u ovom regionu biti otpornija na vremenske faktore, prenosi Beta.

Zajam će omogućiti uvođenje efikasne tehnologije za navodnjavanje iz akumulacionih jezera Borkovac i Pavlovac na Fruškoj gori, kao i snabdevanje vodom iz Save. Nova infrastruktura će obezbediti dopunsko navodnjavanje u špicu sušne sezone i dovoljno vode za oko 3.500 hektara zemljišta u opštinama Ruma i Sremska Mitrovica, koje je uglavnom pokriveno voćnjacima i vinogradima.

Direktor EBRD sektora agrobiznisa za region Jugoistočne Evrope Miljan Ždrale je rekao da će izgradnja infrastrukture koja je otporna na vremenske faktore omogući poljoprivrednicima u Vojvodini da bolje planiraju svoju proizvodnju i sa više sigurnosti, kako bi ostvarili veće prinose useva i prihode.

Ovo je drugi kredit koji EBRD odobrava Srbiji za unapređenje poljoprivredne infrastrukture, posle kredita od 15 miliona evra iz 2019. godine za projekat izgradnje sistema za navodnjavanje u Svilajncu i Negotinu, koji bi trebalo da bude realizovan tokom 2022. godine.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji gde je uložila više od 6,9 milijardi evra u 296 projekata.

"U Srbiji se fokusiramo na unapređenje uloge i konkurentnosti privatnog sektora, posebno u lancu vrednosti agrobiznisa, jačanje bankarskog sektora, podršku procesima privatizacije, produbljivanje finansijskog posredovanja i poboljšanje komunalne i energetske efikasnosti", ističe se na zvaničnom sajtu EBRD-a.


Tagovi

Navodnjavanje Kredit Evropska banka za obnovu i razvoj Vojvodina Voćnjaci i vinogradi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...