Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata podsticaja
  • 22.04.2019. 11:00

Za isplatu podsticaja ostalo još oko 10 miliona KM

Isplaćene su skoro sve obaveze iz prošle godine, a da je ostalo manje od dva miliona KM, kao i oko osam miliona KM iz ove godine, izjavio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 254
  • 31
  • 0

Od početka godine isplaćeno je više od 30 miliona KM podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji u Republici Srpskoj. 

"Kada toliki novac legne na račune naših poljoprivrednih prizvođača upravao u momentu kada to najpotrebnije, pred proljetnu sjetvu, onda to uvijek daje dobre rezultate. Zahvaljujući dobroj saradnji Ministarsva finansija i Ministarstva poljoprivrede imamo redovnu isplatu podsticaja i to će biti nastavljeno”, rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Odlična dinamika isplate

On je naglasio da su isplaćene skoro sve obaveze iz prošle godine, a da je ostalo manje od dva miliona KM, kao i oko osam miliona KM iz ove godine, navode Nezavisne

"Imamo odličnu dinamiku isplate, a ovih dana objavljujemo i Pravilnik o kapitalnim investicijama gdje smo izdvojili sredstva za ulaganje u mehanizaciju, opremu, izgradnju objekata i sisteme na navodnjavanje", najavio je Pašalić preciziravši da očekuje da taj pravilnik i javni poziv budu objavljeni oko 1. maja, o čemu će poljoprivredni proizvođači biti blagovremeno informisani da bi mogli na vrijeme da konkurišu.

Dobra saradnja s preduzećem "Jelena"

Ministar Pašalić posjetio ovih dana centar za doradu sjemena Poljoprivredno-proizvodnog preduzeća "Jelena" u Kozarskoj Dubici s kojima ministarstvo ima, kako je izjavio Pašalić, dugogodišnju dobru saradnju, prije svega po pitanju postavljanja poljskih ogleda, ali i na drugim poljima. "Zadovoljan sam ovim što sam vidio, jer ta farma svake godine investira, ulaže i unapređuje svoju proizvodnju i za sebe veže više od 200 kooperanata koji proizvode kukuruz, pšenicu i soju", rekao je Pašalić.

On je ocijenio da je to je veoma dobar model za poljoprivredne proizvođače, koji imaju obezbjeđene repromaterijale za proizvodnju, a zatim i obezbjeđen otkup. "To je uspješna saradnja koja može da bude model za sličnu organizaciju na drugim područjima Republike Srpske", rekao je Pašalić.

Podrška i za predate proizvode

On je naglasio da Ministrsvo podržava ratarsku proizvodnju kroz regresirano dizel gorivo, te kroz podršku proizvodnji po jedinici površine pšenice, industrijskog bilja, uljane repice, soje i suncokreta.

"Imaćemo i podršku i za predate proizvode, a podrška će u svakom slučaju, biti veća u narednom periodu kako u ratarstvu tako i ukupno u poljoprivrednoj proizvodnji", najavio je Pašalić dodajući da je skoro 10.000 proizvođača ostvarilo prvao na regresirano dizel gorivo, te da je sjetva u punom jeku i da nema značajnijih problema.


Tagovi

Isplata podsticaja Boris Pašalić Kapitalne investicije


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer