Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 20.06.2020. 08:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Valjevo nudi povoljne kredite i podsticaje za poljoprivrednike, a za mlade povraćaj do 90 odsto

Kako bi se pomoglo mladim poljoprivrednicima koji žele da ostanu na selu, predviđeno je da mogu konkurisati za sredstva za nabavku repromaterijala, potrebno je da imaju biznis plan i procenu opravdanosti ulaganja, a mogu očekivati povraćaj do 90 odsto vrednosti. 

Foto: Sanja Dovečer
  • 266
  • 15
  • 0

Ove godine poljoprivrednici valjevaskog kraja na raspolaganju imaće 52 miliona dinara opredeljenih za finansiranje agrara. Za razliku od prošle godine, poljoprivrednicima su ove godine omogućeni povoljniji uslovi kreditiranja uz subvencionisanu kamatu.

"Kada su krediti u pitanju, poljoprivrednici mogu uzeti jednokratni kredit u iznosu od 200.000 do 400.000 dinara, a rok otplate je do godinu dana. Na kraju perioda, vraća se uzeti iznos, a za vreme trajanja otplate, grad subvencioniše kamatu", kaže direktor JP Agrorazvoj valjevske doline Bojan Bošković i dodaje da ove godine, poljoprivrenici imaju mogućnost da uzmu i kredit koji je u većem iznosu, od 400.000 do milion dinara, sa rokom otplate od dve godine.

Na raspolaganju krediti od šest do 18 miliona dinara

"I u ovom slučaju grad u potpunosti plaća kamatu, a ono što je još novina je da je omogućen i grejs period od šest meseci. Šta to znači u praksi? Poljoprivrednik koji uzme kredit od, na primer, milion dinara, može da počne da ga otplaćuje nakon šest meseci, ali i kasnije rate mogu biti posle šest meseci, znači - na godinu dana, 18 meseci i dve godine po 250.000 dinara."

Pet miliona dinara za veštačko osemenjavanje

Naš sagovornik napominje i da su dosadašnji iznosi od 200.000 dinara služili više za pokretanje određene proizvodnje, ali za veća ulaganja, za koja ima zainteresovanih, potrebna su i veća sredstva. Za meru veštačkog osemenjavanja krava, ove godine biće izdvojeno pet miliona dinara.

"Za sredstva koja se opredeljuju za stočarstvo, pre svega za veštačko osemenjavanje krava do sada je bilo veliko interesovanje i uglavnom je stizao veliki broj zahteva, zbog čega je ove godine predviđeno više sredstava. Nadamo se da će, bez obzira na ovo kašnjenje, svi koji budu podneli zahtev do kraja godine i dobiti sredstva. Povećana su i sredstva za sinhronizaciju estrursa kod ovaca, pa je ove godine odvojeno dva miliona dinara, a sredstva se vrlo brzo rasporede, jer postoji veliko interesovanje", naglašava Bošković.

Za traktor ili kombajn - 500.000 dinara

Nabavka poljoprivrednih mašina izuzetno je velika stavka za poljoprivredne proizvođače, a ove godine povraćaj sredstava biće u iznosu od 40 posto od vrednosti.

"Za kupovinu traktora ili kombajna, poljoprivrednici mogu dobiti sredstva u iznosu od 500.000 dinara. Jedan od uslova za subvencionisanje kupovine traktora je da ga ne smeju otuđiti najmanje tri godine, a nema nikakvih dodatnih uslova što se tiče kubikaže ili proizvođača."

Za voće od 50 do 100 odsto povraćaj

Poljoprivrednici ove godine mogu podneti zahteve za subvencionisanje sistema za navodnjavanje i tu je povraćaj sredstava u iznosu od 50 odsto, a takođe 50 odsto je povraćaj pčelarima za nabavku košnica. Za nabavku junica, predviđeno je da povraćaj bude 40 odsto, odnosno do 80.000 dinara. Što se tiče voćarstva, na osnovu karte reonizacije, povraćaj sredstava može biti od 50 do 100 odsto. 

I ove godine planirana kalcifikacija 200 hektara

Za meru kalcifikacije ove godine izdvojeno je pet miliona dinara i ta sredstva će biti dovoljna da se poboljša kvalitet zemljišta na oko 200 hektara novih površina.

"I ove godine nastaviće se sa merom kalcifikacije zemljišta i iskustva sa terena su više nego dobra, poljoprivrednici su zadovoljni, jer se pokazalao da su i voćarske i ratarske kulture u boljem stanju nego na parcelama koje nisu tretirane. To je odličan primer iz prakse, jer su poljoprivrednici uvideli, da moraju konsultovati struku, da moraju obave tretiranje na pravi način i onda će i prinosi i kvalitet biljnih kultura biti bolji", kaže direktor JP Agrorazvoj valjevske doline i dodaje da planiraju da se na ovaj način na novih 200 hektara popravi kiselost zemljišta.

Šta je kalcifikacija i zašto je neophodna kod kiselih zemljišta?

"S obzirom da ova sredstva ne mogu pokriti svo poljoprivredno zemljište na teritoriji grada, preporučujemo poljoprivednicima, da oni koji imaju mogućnosti, i sami ulažu sredstva u poboljšanje kvaliteta."

Pomoć i mladim poljoprivrednicima

Kako bi se pomoglo mladim poljoprivrednicima koji žele da ostanu na selu, predviđeno je da mogu konkurisati za sredstva za nabavku repromaterijala, potrebno je da imaju biznis plan i procenu opravdanosti ulaganja, a mogu očekivati povraćaj do 90 odsto vrednosti. 

Praksa je bila da svake godine, za jedan broj poljoprivrednika, Agrorazvoj valjevske doline organizuje studijski odlazak u inostranstvo i posetu Novosadskom sajmu, ali se to ove godine neće realizovati. Tradicionalna ovčarska izloba u selu Pričević održava se svake godine u septembru, a u Agrorazvoju se nadaju da će biti uslova za njeno održavanje.


Foto prilog


Tagovi

Subvencije Grad Valjevo Subvencije za poljoprivrednike Nabavka traktora Subvencije za mlade poljoprivrednike Kalcifikacija zemljišta Navodnjavanje Reonizacija Repromaterijal


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.