Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 26.12.2020. 16:00
  • Pčinjski okrug, Trgovište

Trgovište: Nabavkom mlečnih rasa i novim mašinama do unapređenja proizvodnje

Od poljoprivrednih mašina za primarnu i dopunsku obradu zemljišta poljoprivrednici iz Trgovišta su nabavili motokultivatore, prikolice za motokultivatore, motokosačice, plugove, vadilice krompira…Veliko interesovanje bilo je i za nabavku grla mlečnih rasa.

Foto: Gordana Nastić
  • 509
  • 225
  • 0

Otkako su na gazdinstvu Cvetanke Stamenković, iz sela Crnovca kod Trgovišta, stigle dve umatičene krave simentalske rase, ona sve češće zalazi u štalu da vidi kako su se privikle na novu sredinu.

Priliku da dobije dve rasne krave dobila je tek ove godine kada je čula da je opština raspisala konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, zemljoradničkim i poljoprivrednim zadrugama, kao i udruženjima koja deluju u oblasti poljoprivrede na njenoj teritoriji.

Za kupovinu krava dobila 208.000 dinara

Otuda nije časila ni časa sa podnošenjem dokumentacije, u čemu su joj, kaže, sa savetima i uputstvima mnogo pomogli ljudi iz opštinske uprave. Na tome im je veoma zahvalna, jer da nije bilo njih verovatno se ne bi snašla sa papirima koje je morala da pribavi, a sa kojima nije bila vična.

Opredeljena sredstva, obrada zahteva i uslovi konkursa: Šta su subvencije promenile u stočarstvu?

"Od samog početka verovala sam da ću se naći među onima koji će dobiti ova sredstva. Otuda mojoj sreći nije bilo kraja kada su me obavestili da su mi dodelili 208.000 dinara za kupovinu krava. Novčana sredstva koja sam dobila puno znače mom domaćinstvu jer nam je rukovodstvo opštine pružilo priliku da obezbedimo neophodnu zaradu koja će nam omogućiti pristojan život", priča Stamenkovićeva.

Od mleka sir za prodaju

Od pomuzenog kravljeg mleka namerava da pravi sir koji će da prodaje svojim mušterijama na pijaci. Naša sagovornica naglašava da su letos prikupili dosta sena tako da će do proleća imati dovoljno hrane da prehrani krave, ali i 11 umatičenih koza sorte alpina od kojih takođe pravi preukusan sir.

Pored svoje zemlje na kojoj proizvodi papriku, paradajz, krompir i voće ona sa suprugom obrađuje i tuđu zemlju koju uzima pod zakup. Kaže da bi volela da u štali poveća broj krava, ali da će to umnogome zavisiti od situacije na tržištu.

Povraćaj za nabavku mašine 60 odsto

Proizvodnju na svom gazdinstvu godinama pokušava da uskladi sa potrebama tržišta i njen komšija Miomir Spasić, iz sela Dejance, koji je od opštine Trgovište, na ime podsticaja, dobio kultivator za košenje sena. Ističe da poljoprivrednici na ovom području mogu da proizvedu sve poljoprivredne kulture pogodne za uzgoj na plodnoj trgoviškoj zemlji, ali da imaju veliki problem sa plasmanom poljoprivrednih proizvoda na tržištu.

Na svom gazdinstvu u plastenicima Spasić proizvodi odličnu papriku i paradajz. Zemlju u plastenicima obrađivao je kultivatorima marke "506" i "509" opremljenim priključim mašinama za ovu vrstu proizvodnje i starim desetak godina.

Miomir Spasić po raspisivanju konkursa aplicirao za novi kultivator

"Ove mašine su od rada poprilično izraubovane i zato kada sam čuo da je opština raspisala konkurs za davanje podsticaja za nabavku poljoprivrednih mašina u iznosu od 60 odsto od vrednosti same mašine, požurio sam da konkurišem za nov kultivator", kaže Spasić i dodaje da iako je smatrao da će se prikupljanje dokumenata odužiti, sve je završio za jedan dan.

Sada kada je stigao nov kultivator u njegov dom, ovaj poljoprivrednik sa nestrpljenjem iščekuje novu proizvodnu sezonu, baš kao i 70 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava i predstavnika dva udruženja koja deluju u oblasti poljoprivrede, a koji su ove godine od opštine Trgovište dobili podsticaje namenjene za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Ove godine osam miliona dinara iz opštine, sledeće i više

Sanja Jordanović Nikolić, savetnik za privredu, finansije i poljoprivredu u Opštini Trgovište, ističe da je rukovodstvo opštine za sprovođenje Programa podrške poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine, za koji je saglasnost dalo i Ministarsto poljoprivrede ove godine izdvojilo ukupno osam miliona dinara, raspoređenih po merama.

Sa 100 odsto od vrednosti investicije finasirane su mere koje se odnose na regres za reproduktivni materijal (veštačko osemenjavanje) i uspostavljanje i jačanje udruženja koja deluju u oblasti poljoprivrede, a merom do 60 odsto od vrednosti investicije je finansirana investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u sektorima mleko, meso, voće, grožđe, povrće i cveće, kao i u sektorima pčelarstvo i akvakultura.

Poljoprivrednici su nabavili motokultivatore, prikolice za motokultivatore, motokosačice...

"Vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstava kojima su dodeljena sredstva uglavnom su podnosila prijave za mere poput nabavke poljoprivrednih mašina, grla mlečnih rasa goveda, ovaca, koza, nabavku pčelinjih društava, opreme za pčelarstvo, prikolica za transport pčela, podizanje i opremanje plastenika za proizvodnju povrća, voća, cveća i rasadničku proizvodnju, kao i nabavku riblje mlađi i regres za reproduktivni materijal", kaže savetnik za privredu.

Dodaje da od poljopoprivrednih mašina za primarnu i dopunsku obradu zemljišta sredstvima iz javnog oglasa vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstava su nabavili mašine poput motokultivatora, prikolice za motokultivator, motokosačice, pogonski mehanizam kose i freze, rezni aparat, plugove, vadilice krompira.

U narednom periodu Opština Trgovište je planirala povećanje sredstava u budžetu za subvencije u poljoprivredi sa ciljem da unapredi poljoprivrednu proizvodnju na svojoj teritoriji.


Tagovi

Opština Trgovište Subvencije Investicije u fizičku imovinu Nabavka junica Cvetanka Stamenković Sir Miomir Spasić Obrada zemljišta Sanja Jordanović Nikolić


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.