Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo i vinogradarstvo
  • 31.01.2017. 10:45

Traktori stari - šta država čini da to promeni?

Da većina naših poljoprivrednika radi zastarelom mehanizacijom svedoče podaci od pre četiri godine prema kojima u Srbiji ima oko 600.000 traktora od kojih je čak 95 odsto starije od 10 godina. Šta država čini da se to promeni?

Foto: Jon Watson / Flickr
  • 4.034
  • 476
  • 0

Država će po prvi put od ove godine subvencionisati kupovinu traktora za voćarstvo i vinogradarstvo. Mera pomoći ogleda se u tome što će pri obnovi zastarele mehanizacije plaćati samo polovinu investicije. Kako prenosi RTS, prednost na konkursu imaće proizvođači iz siromašnijih područja.

Da mnogi naši poljoprivrednicu poslove u voćnjacima, vinogradima i na njivama obavljaju zastarelom mehanizacijom svedoče podaci od pre četiri godine prema kojima u Srbiji ima oko 600.000 traktora od kojih su čak 95% stariji od 10 godina. Treba dodati i to da je preko 2,4 miliona priključnih mašina, takođe starije od decenije.

Traktori preskupi našim proizvođačima

Voćar Radojica Rajević, iz sela Vigošte kod Arilja žali se da je njegov traktor star 34 godine. Premda ima značajne površine pod malinom, šljivom i jabukom, kako tvrdi, taj traktor je prilično zastareo i prevaziđen. Rajević naglašava da je voćarski traktor od 50 konjskih snaga kaparisao i pre nego što je konkurs za subvencije raspisan jer je došlo vreme da se proizvodnja modernizuje.

Na tržištu postoji širok izbor modernih traktora. U zavisnosti od toga da li su sa kabinom ili bez, snage od 30 do 100 KS, sa dodatnom opremom ili bez nje, cene se sa PDV-om kreću od 15.000 do 50.000 evra.

Prodavac poljoprivredne mehanizacije Milovan Jovanović tvrdi da se poljoprivrednici već raspituju za nabavku traktora koje će subvencionisati država. On kaže da još postoje mnoge nedoumice, jer se ništa ne zna precizno, odnosno nigde nema jasnog uputstva o tome šta bi paori trebalo da rade, kao i koje uslove treba da ispune da bi dobili subvencije.

Nedimović: Uslovi, uputstva i konkurs za dve sedmice

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je da će uslovi i uputstva biti poznati za dve nedelje, kada bude raspisan i javni poziv poljoprivrednicima da konkurišu za nabavku traktora za voćarstvo i vinogradarstvo uz subvenciju države.

Kako je ministar istakao, ideja je da od 15. februara sve bude u funkciji, to jest da sva poljoprivredna gazdinstva obaveste pismima, SMS-ovima i preko savremenih sredstva komunikacije. Težnja Ministarstva poljoprivrede je da svi zainteresovani dobiju informaciju za šta i na koji način mogu da konkurišu.

Kako izgleda procedura?

Prema Nedimovićevim rečima, ukoliko neki poljoprivredni proizvođač želi da kupi traktor treba najpre da podnese zahtev u Upravi za agrarna plaćanja zajedno sa predračunom. Nakon toga Uprava donosi posebnu odluku da proizvođač ima pravo na to da nabavi traktor i da da mu se daje rok od 60 do 90 dana da to realizuje. U tom trenutku se poljoprivredniku ne isplaćuje novac. Naime, kada dostavi konačnu fakturu (završni račun), odnosno kad nabavi opremu, država mu vraća 50-60% sredstava u zavisnosti od teritorije gde se nalazi.

Na kraju treba naglasiti da se voćarima modernizacija mehanizacije može višestruko isplatiti jer novi traktori donose i veći prinos, a samim tim i veću zaradu.

Izvor: RTS

Foto: Jon Watson / Flickr


Tagovi

Traktor Mehanizacija Kupovina Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivreda Voćarastvo Vinogradarstvo Subvencije Konkurs


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u