Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 11.05.2021. 10:30
  • Šumadijski okrug, Topola

Subvencije opštine Topola - najviše za reproduktivni materijal i fizičku imovinu

Za regres za reproduktivni materijal ukupno je opredeljeno dva miliona dinara. Iznos regresa za veštačko osemenjavanje goveda je do 1.700 dinara po priplodnom grlu sa HB brojem.

Foto: Depositphotos/giviresku.yandex.ru
  • 195
  • 19
  • 0

Opština Topola raspisala je konkurs za izbor korisnika sredstava po Programu mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za ovu opštinu za 2021. godinu.

Regresiraće se za reproduktivni materijal (veštačko osemenjavanje), investiraće se u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, kroz podizanje i opremanje plastenika za proizvodnju povrća, voća, cveća i rasadničku proizvodnju. Subvencionisaće se nabavka mašina, uređaja i oprema za navodnjavanje useva, unapređivati i razvoj ruralne infrastrukture, uključujući investicije u obnovljive izvore energije. Subvencionisaće se nabavka materijala za prihranu pčela, zatim stočne hrane za uvećanje stada iz sopstvenog zapata.

Regres za veštačko osemenjavanje 1.700 dinara

Za regres za reproduktivni materijal ukupno je opredeljeno dva miliona dinara. Iznos regresa za veštačko osemenjavanje goveda je do 1.700 dinara po priplodnom grlu sa HB brojem, u zavisnosti od ekonomske vrednosti veštačkog osemenjavanja, za prvo veštačko osemenjavanje urađeno u periodu od 16.10.2020. godine do 15.10.2021. godine.

Opština Topola za investiranje u fizičku imovinu izdvojila je takođe dva miliona dinara i to za konstrukciju za plastenike i staklenike, nabavku visoko kvalitetne višegodišnje, višeslojne folije za plastenike, zatim za mašine, uređaje i opremu za navodnjavanje useva. Korisnik može da ostvari maksimalno 100 odnosno 150 hiljada po zahtevu.

Investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture i usluga sufunansiraće se iskop/bušenje bunara, izgradnja mikroakumulacija i uređenje vodozahvata u funkciji navodnjavanja čime se podržavaju se poljoprivredna gazdinstva u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje i ekonomskog osnaživanja poljoprivrednog gazdinstva. Ukupno planirana sredstva za raspodelu po ovoj meri iznose 700.000 dinara, maksimlano po korisniku 100.000.

Nabavkom materijala za prihranu pčela podržavaju se poljoprivredna gazdinstva u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje i povećanje proizvodnje u sektoru pčelarstva. Ukupno planirana sredstva za raspodelu po ovoj meri iznose 1.650.000 dinara.

Nabavka stočne hrane za uvećanje stada iz sopstvenog zapata podržavaju se poljoprivredna gazdinstva u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje i povećanje proizvodnje u sektoru stočarstva. Ova mera je posebno značajna jer odgajivači stoke za obnovu ili uvećanje svojih stada najradije koriste grla iz sopstvenog zapata jer im je na taj način pored značajno manjih finasijskih ulaganja i poznata genetika grla, kao i odlična aklimatizacija gajenih grla. Pored toga primenom veštačkog osemenjavanja odgajivači stoke mogu direktno da utiču na željeni genotip i utiču na pozitivne osobine gajenih grla. Ukupno planirana sredstva za raspodelu po ovoj meri iznose 1.950.000 dinara.

Konkurs otvoren do kraja oktobra

Korisnici ovih mera mogu biti fizička lica - nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva sa teritorije opštine Topola, upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, sa aktivnim statusom.

Detalje u vezi sa uslovima pojedinačnih mera i procentima subvencionisanja možete pogledati na zvaničnom sajtu opštine Topola.

Sredstva se odobravaju po redosledu prijema potpunih zahteva do utroška sredstava planiranih za ove namene, a najkasnije do 31.10.2021. godine.


Tagovi

Subvencije Opština Topola Regres Osemenjavanje Podizanje plastenika Ruralna infrastruktura


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...