Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Evropske unije
  • 30.09.2017. 08:30

Šta su direktna plaćanja - EAGF?

Podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju proizvođačima koji u Evropskoj uniji proizvode hranu za 500 miliona stanovnika Unije isplaćuju se iz Evropskog fonda za garancije u poljoprivredi (European Agricultural Guarantee Fund - EAGF). Taj fond podupire održivu poljoprivredu i finansira direktne subvencije poljoprivrednicima i mere kojima se regulišu poljoprivredna tržišta, kao što su na primer intervencije i povrat novca koji je namenjen izvozu.

Foto: siamzoran / Big Stock
  • 6.389
  • 309
  • 0

Poljoprivrednicima iz Evropske unije dostupni su direktni podsticaji, odnosno novac, koji se svake godine dodeljuju za biljnu i životinjsku proizvodnju, kao i za subvencije njihovom dohotku, a oni se za njih prijavljuju jednom godišnje. Da bi ostvarili prava na te podsticaje oni moraju aktivno da se bave poljoprivredom i moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Poljoprivredno zemljište koje proizvođači obrađuju mora biti uvedeno u sistem identifikacije zemljišnih parcela (eng. LPIS - Land Parcel Identification System), odnosno evidencije korišćenja poljoprivrednog zemljišta, a sva stoka evidentirana u jedinstveni državni registar.

Ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju

Zadovoljenje standarda

Poljoprivrednici pri obavljanju delatnosti na svojim gazdinstvima moraju takođe da poštuju niz obaveznih zahteva i uslova koji su propisani posebnim Pravilnikom. To su dobri poljoprivredni i ekološki uslovi i standardi upravljanja, kojih poljoprivrednici treba da se pridržavaju na svim poljoprivrednim površinama koje obrađuju.

Uslovi za prava na podsticaje

Da bi ostvarili prava na direktne podsticaje poljoprivrednici moraju da zadovolje sledeće uslove:

  • gazdinstvo mora biti upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava;
  • obradivo zemljište mora biti upisano u sistem identifikacije zemljišnih parcela;
  • stoka za koju se podnosi zahtev mora biti upisana u jedinstveni državni registar i mora da bude propisno obeležena;
  • poljoprivrednici su obavezni da održavaju zemljište u dobrom poljoprivrednom i ekološkom stanju;
  • moraju da proizvedu minimalnu potrebnu količinu proizvoda;
  • moraju da održavaju poljoprivrednu površinu u uslovima višestruke usklađenosti;
  • moraju pravovremeno da podnesu godišnji zahtev za podsticaje i svu neophodnu prateću dokumentaciju.
Uručenje podsticaja poljoprivrednicima

Podsticaji se isplaćuju iz EAGF-a

Kada je reč o poljoprivredi Evropske unije, odnosno isplati podsticaja za poljoprivrednike koji proizvode hranu za 500 miliona stanovnika EU, za to je zadužen Evropski fond za garancije u poljoprivredi (European Agricultural Guarantee Fund - EAGF). Taj fond podupire održivu poljoprivredu i finansira direktne subvencije poljoprivrednicima i mere kojima se regulišu poljoprivredna tržišta, kao što su na primer intervencije i povrat novca koji je namenjen izvozu.

Evropski fond za garancije u poljoprivredi postoji tek od 2007. godine

Međutim, ovaj fond postoji svega desetak godina, jer se Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) nekada finansirala iz jedinstvenog fonda, Evropskog fonda za smernice i garancije u poljoprivredi, koji je 1. januara 2007. godine zamenjen Evropskim fondom za garancije u poljoprivredi i Evropskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj - EAFRD. Novcem iz Fonda za garancije u poljoprivredi pokrivaju se troškovi koji se odnose na: direktna plaćanja poljoprivrednicima u okviru ZPP-a, zatim troškovi povrata sredstava za izvoz u treće zemlje, interventna plaćanja kojima se regulišu poljoprivredna tržišta, kao i troškovi za pojedine informativne i promotivne mere.

Kada je reč o troškovima koji se pokivaju novcem iz Evropskog fonda za garancije u poljoprivredi njih možemo podeliti na:

  • direktna plaćanja poljoprivrednicima u okviru ZPP-a;
  • povrat novca za troškove izvoza u treće zemlje odobrenog u okviru Zajedničke organizacije tržišta (Common Organisation of Markets - CMO);
  • interventna plaćanja kojima se regulišu poljoprivredna tržišta;
  • određene informativne i promotivne mere, poput promocije vode u školskoj ishrani.

EAGF ujedno finansira i mere koje nisu strogo povezane s upravljanjem poljoprivrednim tržištima, poput specifičnih veterinarskih mera, kao i mera za zdravlje biljaka, programe nadzora, sistema za nadzor farmi, mere za evaluaciju, očuvanje, karakterizaciju i korišćenje resursa u poljoprivredi.

Zgrada Evropske komisije

Budžet EAGF-a - 313,17 milijardi evra

Od osnivanja ovog fonda, 2007. godine pa do 2013, budžet programa je iznosio 313,17 milijardi evra, odnosno 38,9% ukupnih sredstava Evropske unije. Velik rast direktnih podsticaja od 1992. godine doprineo je smanjenju drugih rashoda za garancije u poljoprivredi. Subvencije za izvoz su 2014. iznosile svega 4,5 milijardi evra, (0,02%), dok su ostale intervencije (rezerve, mera za restrukturiranje industrije šećera, promotivne i informativne aktivnosti, veterinarske i fitosanitarne mere) iznosile samo 2,6 milijardi, odnosno 5,8% ukupnog iznosa.

Od 2014. do 2020. za direktna plaćanja namenjeno 291,2 milijarde evra

U sedmogodišnjem periodu (2014-2020) predviđeni budžet za sprovođenje Zajedničke poljoprivredne politike za 28 država članica EU iznosi 408,3 milijardi evra, a od toga je za direktna plaćanja namenjeno 291,2 milijardi evra, za organizaciju tržišta 17,4 milijardi, a za ruralni razvoj 99,6 milijardi evra.

Izvor: europski-fondovi.eu; apprrr.hr; king-ict.rs; eur-lex.europa.eu; ec.europa.eu;

Foto: siamzoran / Big Stock; Daisy Daisy / Big Stock; Igor Stevanovic / Big Stock; Loveyday12 / Big Stock, Stuart Chalmers / Flickr

"ZPP i Srpski aduti, (R)Evolucija poljoprivrede" projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Tagovi

Podsticaji Poljoprivreda Evropska unija Direktna plaćanja Registar poljoprivrednih gazdinstava ZPP Zajednička poljoprivredna politika AKORD Evropski fond za garancije u poljoprivredi EAGF European Agricultural Guarantee Fund Evropskim poljo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.