Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sredstva za ruralni razvoj
  • 03.02.2018. 10:00

Slaba iskorišćenost sredstava iz EU fonda za ruralni razvoj

Oko 90 finansijskog plana EPFRR-a ostalo je neiskorišćeno na početku 2017. Zašto je apsorpcija sredstava u državama članicama tako niska?

Foto: auremar / Bigstock
  • 182
  • 7
  • 0

Evropski revizorski sud predstavio je svoj tematski izveštaj "Izrada programa ruralnog razvoja: potrebno je pojednostavljenje i stavljanje većeg naglaska na rezultate" (br. 16/2017) članovima Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskoga parlamenta u Briselu.

U tematskom izveštaju objavljenom u novembru prošle godine, Evropski revizorski sud navodi da za razdoblje 2014.-2020. EU planira da izdvoji gotovo 100 milijardi evra, ali su utvrđena i određena kašnjenja. S obzirom na to da je 2023. poslednja godina za prihvatljive rashode u okviru programskog razdoblja 2014.-2020., ravnomerna raspodela rashoda kroz predmetno razdoblje (od odobrenja svakog programa ruralnoga razvoja do 2023.) dovela bi 2018. godine do prosečnih rashoda od 41%.

6 članica će imati ispodprosečan nivo rashoda?

Od analiziranih 10 država članica, za njih šest predviđa se da će imati ispodprosečan nivo rashoda. Takođe, u poređenju sa prethodnim programskim razdobljem, pokazatelji ukazuju da je otprilike 90% finansijskog plana EPFRR-a ostalo neiskorišćeno na početku 2017. (što je četvrta godina programskog razdoblja), dok je ta brojka za prethodno razdoblje iznosila 83%.

Preporuke Suda

Sud je izneo i niz preporuka Evropskom parlamentu, Veću, Evropskoj komisiji i državama članicama u svrhu poboljšanja procesa izrade budućih programa, rekao je u svom izlaganju Januš Vojćehovski (Janusz Wojciechowski), član toga Suda.

Između ostalog predlažu "usklađivanje dugoročne strategije i donošenja politika sa proračunskim ciklusom, kao i obavljanje sveobuhvatnog pregleda potrošnje sredstava pre određivanja novog dugoročnog proračuna".

Komisija: Izvršenje protiče uobičajenim ritmom

Komisija je navela da izvršenje proračuna Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) dobro napreduje: "U apsolutnoj vrednosti, isplate su još uvek niže u poređenju sa istim periodom u prethodnom programskom razdoblju. Međutim, uzme li se u obzir vremenski okvir donošenja pravnih akata, izvršenje protiče uobičajenim ritmom".

Finansijsko izvršenje programa ruralnog razvoja za 2014.-2020. odvija se prema planu, pa će države članice u tekućem programskom razdoblju, za razliku od prethodnog, imati dodatnu godinu za korišćenje sredstava.

Kad je u pitanju iznos ugovorenih sredstava, Komisija navodi kako su obaveze prema korisnicima (u smislu ukupnih javnih rashoda) do 31. avgusta 2017. iznose 64,4 milijarde evra. Taj iznos čini 43% predviđenih ukupnih javnih rashoda država članica za celo programsko razdoblje.

Foto: auremar / Bigstock


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!