Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krediti u poljoprivredi
  • 05.11.2019. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Razvojni fond Vojvodine predstavio kreditne linije za poljoprivrednike

U Konferencijskoj sali KC "Brana Crnčević" Poljoprivrednicima i preduzetnicima iz rumske i okolnih opština prezentovano je 13 kreditnih linija, sedam za poljoprivrednike i šest za pravna lica i preduzetnike.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 2.307
  • 113
  • 0

Da bi unapredili proizvodnju naših poljoprivrednika u Razvojnom Fondu Vojvodine pripremili su nove kreditne linije namenjene registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, pravnim licima i preduzetnicima. U Konferencijskoj sali KC "Brana Crnčević" poljoprivrednicima i preduzetnicima iz rumske i okolnih opština prezentovano je 13 kreditnih linija, sedam za poljoprivrednike i šest za pravna lica i preduzetnike.

Slavujević: Procedure za dobijanje kredita znatno ubrzane

Veliki broj poljoprivrednika se upoznao sa kreditnim linijama što je i bio cilj Razvojnog fonda Vojvodine, jer ovo je najbolji način da se paori upoznaju sa onim povoljnostima koje se nude.

"Za promociju kreditnih linija najbolji je neposredni kontakt sa ljudima na terenu, pa je zato Razvojni fond AP Vojvodine odlučio da i ovog puta prezentacije održi u gotovo svim gradovima i opštinama Vojvodine," ističe Dejan Slavujević iz odseka za marketing Razvojnog fonda i dodao da su procedure za dobijanje kredita kod Razvojnog fonda APV znatno ubrzane.

Veliki broj poljoprivrednika se upoznao sa kreditnim linijama (Foto: Zlatko Markovinović)

"Imamo jako dobru stručnu službu analitike, gde potencijalni korisnik kredita telefonski ili mejlom kontaktira naše koleginice i na osnovu podataka gazdinstva ili firme, naša služba im sve uradi za dan. Takođe dobiju i besplatnu preliminarnu analizu na osnovu koje se opredeljuju koju će visinu kredita uzeti. Služba analitike ih bukvalno vodi do zaključenja ugovora, tako da potencijalni korisnik kredita samo jednom dolazi u Novi Sad i to na potpisivanje ugovora," rekao je Slavujević.

Najveće interesovanje za dugoročni investicioni kredit u poljoprivredi

Poljopriverdnici su sa pažnjom slušali sve ponude, a jedan od njih je Miroslav Laćarac, poljoprivrednik iz Male Remete. Kaže da nije do sada koristio kredite iz Razvojnog fonda, ali kod banaka jeste. Korisnik je subvencija.

"Imam oko 60 hektara svog zemljišta i ne mogu još da pravim dugoročne planove. Sin je na fakultetu, pa ako reši da se vrati na selo povećaćemo našu proizvodnju. Bavim se stočarstvom, ratarstvom i voćarstvom, a došao sam da vidim koje su kreditne linije, za razvoj sela, da vidim da li mogu da se nađem u tome. Najviše me zanimaju krediti za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, interesuje me koji je model. Većinu zemljišta kupujem, od suvlasnika, pa tu kad se pravi ugovor, tu je malo komplikovano," kaže Miroslav Laćarac poljoprivrednik iz Male Remete. Da interesovanje postoji potvrđuju i u Razvojnom fondu. U zadnjih godinu dana najveće je interesovanje za dugoročni investicioni kredit u poljoprivredi.

Prezentovano 13 novih kreditnih linija Razvojnog fonda Vojvodine 

"Tim kreditom je obuhvaćeno sve, od nabavke nove i polovne mehanizacije, nabavke osnovnog stada, adaptacije objekata itd. Dugoročni krediti su na sedam godina, sa grejs periodom od dve godine i mislim da smo najpovoljniji na finansijskom tržištu. Kamatna stopa se kreće do tri odsto, što zavisi od kategorije razvijenosti opštine, da li postoji bankarska garancija ili hipoteka," zaključuje Slavujević.

Pored ovog zainteresovanim Sremcima predočen je i Konkurs za dugoročne kredite za investicije u poljoprivredi u okviru IPARD programa namenjen fizičkim licima - nosiocima registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnicima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama. Krediti su do sedam godina sa grejs periodom do 24 meseca. Poljoprivrednici su čuli i više informacija o uslovima za konkurs za dugoročne kredite za nabavku nove opreme i sistema za navodnjavanje iz kanalske mreže, kao i konkurs za dugoročne kredite za razvoj turizma.


Tagovi

Konkurs Krediti Razvojnog fonda Vojvodine Kreditne linije Poljoprivrednici Preduzetnici Dejan Slavujević Miroslav Laćarac


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".