Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novčana podrška
  • 18.05.2022. 14:00

Ratari, stiže premija - 400 KM/ha proizvođačima pšenice u RS

Prema izvještajima stručnih službi sa terena, pšenica, kao i ostale žitarice, su u dobrom stanju, uz očekivani prinos, koji bi trebao biti na nivou petogodišnjeg prosječnog prinosa

Foto: Ranka Vojnović
  • 265
  • 50
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS danas je isplatilo 6.910.300 KM na ime ostvarivanja prava na novčana sredstva podrške za proizvodnju pšenice u 2022. godini.

Od tog iznosa 5.216.749 KM odnosi se na redovnu podršku iz agrarnog budžeta u iznosu od 300 KM/ha obračunate površine, a 1.693.551 KM na podršku iz sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske u iznosu od 100 KM/ha obračunate površine.

"Podsjećamo da je premija za pšenicu ove godine povećana sa 300 na 400 KM po hektaru, u sklopu više mjera pomoći Vlade Republike Srpske poljoprivrednim proizvođačima", naveli su iz resornog ministarstva.

Prema izvještajima stručnih službi sa terena, pšenica, kao i ostale žitarice, su u dobrom stanju, uz očekivani prinos, koji bi trebao biti na nivou petogodišnjeg prosječnog prinosa.

Inače, za podršku poljoprivrednom sektoru u ovom bh. entitetu, od početka 2022. godine obezbijeđeno je ukupno 99 miliona KM, a u narednom periodu će, prema riječima ministra Borisa Pašalića, donesene nove mjere podrške za proizvođače mlijeka. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Premija Poticaji Boris Pašalić Usjevi Žitarice


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.