Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji
  • 13.03.2023. 09:00

Raspisan konkurs za podršku mladima u selima u Vojvodini

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi ne može biti veći od 1,5 miliona dinara, a minimalan iznosi 500.000 dinara.

Foto: Depositphoto/@alebloshka
  • 1.183
  • 219
  • 0

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu raspisao je konkurs za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima u AP Vojvodini u 2023. godini. Cilj ovog konkursa jeste demografska obnova ruralnih područja AP Vojvodine radi podsticanja ostanka mladih u ruralnim područjima, odnosno njihovog povratka iz gradova. Predmet konkursa je podrška novim generacijama mladih poljoprivrednih proizvođača, njihovom razvoju i unapređivanju kroz podsticanje investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Visina i namena sredstava

Za realizaciju Konkursa za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima u AP Vojvodini u 2023. godini predviđeno je ukupno 200 miliona dinara. Bespovratna sredstva za podršku investicija po konkursu utvrđuju se u iznosu do 90 odsto od ukupno prihvatljivih troškova investicije. Prilikom obračuna, uzima se vrednost investicije bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi ne može biti veći od 1,5 miliona dinara, a minimalan iznos je 500.000 dinara. Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po ovom konkursu namenjena su za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Podnosilac prijave može podneti samo jednu prijavu po konkursu.

Prilikom razmatranja podnetih prijava za ostvarivanje bespovratnih sredstava, neće se priznati investicije i kupljena oprema pre donošenja odluke o podeli sredstava.

Pokrajinski sekretarijat putem svog nadležnog sektora može da naloži Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi AP Vojvodine da utvrdi činjenično stanje na terenu - nulta kontrola za investicije: Podizanje novih višegodišnjih zasada voćaka, hmelja i vinove loze i Podizanje plastenika za proizvodnju povrća, voća, cveća i rasadničku proizvodnju. Nultom kontrolom se smatra utvrđivanje zatečenog činjeničnog stanja na terenu.

Ko ima pravo na podsticaje?

Pravo na podsticaje za Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava ostvaruju fizička lica starija od 18 godina koja u momentu podnošenja zahteva ne smeju imati više od 40 godina, koji su prvi put upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva nakon 1. aprila 2022. godine i nisu ostvarivali pravo na podsticaje. Pravo na podsticaje ostvaruju podnosioci prijava koji imaju prebivalište u naseljenom mestu u kom se ne nalazi sedište grada (Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Pančevo, Vršac, Sremska Mitrovica, Kikinda, Sombor - Zakon o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 129/2007, 18/2016 i 47/2018).

Naćin dostavljanja prijava

Prijave s potrebnom dokumentacijom mogu se dostaviti: 

  • putem pošte na adresu: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Bulevar Mihajla Pupina 16, 21000 Novi Sad, s naznakom "Konkurs za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima u Ap Vojvodini u 2023. godini".
  • lično u Pisarnici pokrajinskih organa uprave, u zgradi Pokrajinske vlade, svakog radnog dana od devet do 14 časova, 
  • elektronskim putem - AgroSens platforma na način opisan u Upustvu o načinu podnošenja elektronske prijave i elektronskom opštenju između organa.

Internet adresa sa kojeg organ upućuje stranci elektronska dokumenta po ovom konkursu je: marinela.zagorac@vojvodina.gov.rs.   

Konkurs je otvoren do 10. aprila ove godine. 

Zahtev za isplatu i izveštaj o namenskom trošenju sredstava možete preuzeti na ovom linku.

Dodatne informacije možete dobiti putem telefona 021/487-4430 od 13 do 15 časova.

Više možete videti i u prilozima ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Obnova ruralnih područja Podsticaji Mladi na selu Bespovratna sredstva Konkurs


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva