Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticajne mjere
  • 31.03.2020. 13:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Proljetna sjetva: Rade se rebalansi, ugovara proizvodnja i zagarantovan otkup

U saradnji sa lokalnim udruženjima poljoprivrednika, Grad Visoko će uspostaviti ugovorenu proizvodnju za članove istih tih udruženja.

Foto: Adi Pašalić
  • 697
  • 201
  • 0

Uveliko se, sa svih nivoa vlasti, rade rebalansi budžeta, izmjenjuju pravilnici i izdvajaju dodatna sredstva kako bi se potpomogla proljetna sjetva koja je pred poljoprivrednicima. Agrotehničke mjere se već izvode u poljima, na oranicama, a proizvodnja hrane postaje prioritet. U svrhu osiguranja određenih količina povrća i stočne hrane, Grad Visoko je sa lokalnim Udruženjima poljoprivrednika i na prijedlog poljoprivrednog Savjeta, donio prvi set mjera koje se odnose na proljetnu sjetvu.

Princip ugovorene proizvodnje

Pandemija izazvana korona virusom promijenila je sve društvene, ekonomske i ostale aspekte života, shodno tome se i radne organizacije prilagođavaju u smislu što manjeg kretanja stanovništva i kontakata sa drugim osobama. Kako bi se reagovalo brzo i bez dodatnih administrativnih procedura koje zahtjevaju podnošenje zahtjeva i kretanje poljoprivrednika, odlazaka u banku, potvrde iz nadležnih službi i slično. U saradnji sa lokalnim udruženjima proizvođača, Visoko će uspostaviti ugovorenu proizvodnju za članove istih tih udruženja. Na ovom području nekoliko je njih aktivno, a najveći broj okupljaju Udruženje poljoprivrednih proizvođača u plastenicima, staklenicima i na otvorenom, Agro-Vis i Udruženje proizvođača i prerađivača mlijeka, Vi-Milk.

Otkup 70 tona povrća

Ideja o realizaciji ugovorene proizvodnje zasniva se na principu zagarantovanog otkupa po minimalnim definisanim tržišnim cijenama, za što će se direktno Grad Visoko obavezati. Na kraju berbe očekuje se oko 70 tona povrća: krompir, mrkva, crni luk i grah koji će se nakon otkupa distribuirati prema potrebama Javne kuhinje, Centra za socijalni rad i svim socijalno ugroženim osobama. Također definisane su i druge mjere koje se odnose na registrovane  proizvođače povrća u plastenicima, za koje je predviđena poticajna mjera subvencije po kvadratnom metru površine plastenika. Ostale definisane mjere podrške su:

  • Ugovorena proizvodnja i zagarantovan otkup;
  • Subvencija po m2 za proizvođače povrća u plastenicima;
  • Stavljanje u funkciju raspoloživog državnog poljoprivrednog zemljišta;
  • Pokretanje web platforme "Online pijaca" za visočke poljoprivredne proizvođače

Proljetna sjetva zelene salate: Uzgoj puterice i kristalke

Preko 100 dunuma besplatnog zemljišta

Analizirajući podatke i potrebe koje će se javiti tokom godine, u smislu osiguravanja dovoljnih količina stočne hrane, grad je besplatno na raspolaganje stavio državno poljoprivredno zemljište u tzv. Dobrinjskom polju. Agrotehničke mjere, sjetvu, berbu i transport će osigurati Udruženje proizvođača i prerađivača mlijeka Vi-Milk, koji broji respektabilan broj aktivnih farmera, a iz Vi-Milka poručuju:

"Svjedoci smo ovih dana kada se dese vanredne okolnosti, kako se u glavama ljudi promjeni sistem vrijednosti i prioriteti. U prvi plan dolazi obezbjeđivanje onoga bez čega se ne može a to je hrana. Tek u ovakvim okolnostima shvatamo bitnost proizvodnje domaće hrane tj. razvijenosti poljoprivrede. Želimo da obavjestimo stanovništvo Visokog da članovi našeg udruženja nastavljaju sa proizvodnjom mlijeka istim tempom, mi radimo sedam dana u sedmici i 365 dana u godini bez predaha i bez godišnjih odmora. Na raspolaganju smo našem stanovništvu i kod svakog proizvođača možete da kupite svježe mlijeko i mliječne proizvode i da se ne bojite, imamo dovoljne količine jer svaki dan proizvedemo oko 15.000 litara mlijeka", istakao je predsjednik Udruženja, Emir Džafić.

Agrotehničke mjere i ukupnu proizvodnju silažnog kukuruza (a očekuje se prinos od oko 500 tona) grad će jednim dijelom sufinansirati kroz nabavku sjemena i đubriva.

Online pijaca

Nakon izričite naredbe Civilne zaštite Federacije BiH i restrikcijama vezanim za sprječavanje širenja pandemije izazvane korona virusom, mnogi poljoprivrednici su se našli u problemu plasmana proizvoda obzirom da su mnoge pijace/tržnice ovom Odlukom zatvorene. U iščekivanju stabilizacije i stvaranje uslova za ponovno otvaranje tržnica u ovom prelaznom, vandrednom periodu nadležni će pokrenuti web platformu "Online pijaca" za visočke poljoprivrednike.

Na pijaci se najviše kupuju paprike i kupus, aktuelna priprema zimnice

Njih ukupno 223 registrovanih obrtnika će na jednom mjestu moći predstaviti svoj proizvodni asortiman sa kontakt podacima, kako bi ih kupci mogli kontaktirati. Ukoliko se ovaj model pokaže učinkovit, grad će i dalje nakon prevazilaženja ove vandredne situacije svim zainteresovanim poljoprivrednicima besplatno ponuditi mogućnost promocije i prodaje vlastitih proizvoda putem ove internet platforme.


Tagovi

Agrotehničke mjere Kretanje poljoprivrednika Udruženje poljoprivrednika Otkup povrća Tržišne cijene Web platforma Online pijaca Stočna hrana Nabavka sjemena Nabavka đubriva Emir Džafić Sufinansiranje nabavke Otvaranje tržnica Besplatno ponudi


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.