Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 05.05.2018. 09:30

Predložen novi proračun EU: Zajedničkoj poljoprivrednoj politici 5% manje sredstava

"Bio sam iskren i direktan sa poljoprivrednicima, dajući do znanja da kombinacija Bregzita i "rupe" od 12 milijardi evra u ukupnom evropskom proračunu, zajedno sa rastućim prioritetom drugih pitanja kao što su sigurnost, migracija i odbrana, znači da ćemo vrlo teško izbeći rez u ZPP", rekao je poverenik za poljoprivredu EU Fil Hogan. 

Foto: Facebook/Phil Hogan
  • 183
  • 8
  • 0

Evropska komisija predložila je sedmogodišnji proračun Evropske unije za razdoblje od 2021. do 2027. prema kome se planira smanjenje sredstava za Zajedničku poljoprivrednu politiku i za kohezionu politiku, za približno po pet odsto. Zajednička poljoprivredna politika i koheziona politika dve su najveće stavke u evropskom proračunu, na koje se odnosi više od dve trećine evropskog proračuna, a do novog predloga proračuna došlo je zbog Bregzita odnosno odluke Velike Britanije o izlasku iz Evropske unije. 

Novi proračun je prilika da oblikujemo svoju budućnost kao nova, ambiciozna Unija sa 27 država članica, koje povezuje solidarnost. Izneli smo pragmatičan plan za postizanje boljih rezultata sa manje sredstava. Zahvaljujući povoljnoj ekonomskoj situaciji, pritisak je manji, ali u nekim područjima ipak moramo ostvariti uštede”, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker (Jean-Claude Juncker).

Kritike novog proračuna

Predlog novog proračuna već su kritikovale Francuska, Poljska i Nemačka. Neprihvatljiv im je predlog Komisije da se subvencije farmerima smanje za pet odsto. "Bio sam iskren i direktan sa poljoprivrednicima, dajući do znanja da kombinacija Bregzita i "rupe" od 12 milijardi evra u ukupnom evropskom proračunu, zajedno sa rastućim prioritetom drugih pitanja kao što su sigurnost, migracija i odbrana, znači da ćemo vrlo teško izbeći rez u ZPP", objavio je na svom profilu i poverenik za poljoprivredu EU Fil (Phil) Hogan

Održati snažnu i dobro finansiranu Zajedničku poljoprivrednu politiku

Između ostalog, naveo je da je ovo bio proračun izbora, a Evropska komisija je odlučila da održi snažnu i dobro finansiranu Zajedničku poljoprivrednu politiku. "Takođe smo odlučili da damo prioritet zaštiti direktnih plaćanja, prepoznajući njihov vitalni doprinos poljoprivrednim prihodima i, kroz ograničenje, odlučili smo da se fokusiramo na male i srednje farme. U narednim nedeljama, Komisija će objaviti svoje zakonodavne predloge za sledeću ZPP, koja će uključivati određeni skup mera za podršku mladim poljoprivrednicima", zaključio je Hogan. 

Evropska komisija je odlučila da poveća iznose sredstava za investicije u digitalnu tranformaciju i mreže, dva puta više novca za programe za mlade, za upravljanje i zaštitu spoljnih granica, migracije i azil, istraživanje i inovacije, kao i spoljnu politiku. 


Izvori

EC Europa


Tagovi

Proračun EU ZPP Phil Hogan Brexit Fil Hogan Bregzit


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!