Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrošumarstvo
  • 18.01.2021. 07:30

Poticaji za agrošumarstvo mogli bi biti dio budućeg ZPP-a?

U sklopu agrošumarstva šume se mogu kombinirati s ratarskim kulturama i zemljištem koji se koristi za ispašu stoke, a takvo gospodarenje moglo bi dobiti poticaje u sklopu Zajedničke poljoprivredne politike.

Foto: Depositphotos/photovova
  • 112
  • 145
  • 0

Njemački savezni parlament (Bundestag) treba odlučiti hoće li agrošumarstvo u budućnosti biti prepoznato kao oblik korištenja zemljišta, što bi tu praksu učinilo prihvatljivom za financiranje u nacionalnom strateškom planu prema Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU (ZPP), izvještava euractiv.

U sklopu agrošumarstva šume se mogu kombinirati s ratarskim kulturama i zemljištem koje se koristi za ispašu stoke. To znači da drveće i usjevi mogu rasti na istom komadu zemlje ili se ondje mogu stvoriti pašnjaci. Međutim, do danas ovaj oblik korištenja zemljišta nije u sastavu programa subvencija. Dakle, poljoprivrednici se mogu baviti ovom aktivnošću, ali ne dobivaju za to nikakve poticaje.

Iz tog razloga, farmerima i vlasnicima šuma nije bilo unosno baviti se ovakvim načinom proizvodnje. No, reforma ZPP-a o kojoj se trenutno raspravlja mogla bi omogućiti državama članicama izravna plaćanja za takvo gospodarenje.  

Sadnja drveća bi se mogla isplatiti

Prema prijedlogu, države članice same će odlučiti uvjete koje agrošumarstvo mora ispunjavati poput gustoće, vrste i veličine stabala, kao i pedoklimatskih uvjeta. No, još uvijek traje rasprava o tome.  

Prednost bi bila sadnja šume na poljoprivrednom zemljištu. Puno se CO2 može pohraniti u drvnoj biomasi”, kaže Christian Böhm s Branderburškog tehničkog sveučilišta Cottbus-Senftenberg (BTU). Sukladno tome, poljoprivredno zemljište moglo bi više nego ikad funkcionirati kao sakupljač ugljika, a farme bi imale priliku dobiti nadoknadu za svoju 'emisijsku neovisnost'.

Uz povećanu biološku raznolikost i bolju zaštitu tla i vode, sadnja drveća mogla bi se i ekonomski isplatiti. "Agrošumarski sustavi mogu dati vrlo značajan doprinos klimatskim prilagodbama za održivu poljoprivredu. Usporavaju vjetar na oranicama i kompenziraju temperaturne oscilacije", istaknuo je Böhm. Primjerice, to dovodi do manjeg isparavanja, a zadržana voda mogla bi biti dostupna biljkama za rast i veće prinose.

Osiguravanje subvencija u sklopu ZPP-a je u interesu EU jer i strategije Od polja do stola kao i ona o biološkoj raznolikosti spominju ovaj koncept kao klimatski održivu opciju. Naime, očekuje se da će poljoprivredno-šumarski sustavi u budućnosti imati pozitivan utjecaj na klimu, prinose i financijsku situaciju poljoprivrednika.

"Mnoga poljoprivredna gospodarstva imaju problema s egzistencijom i sada razmatraju što mogu učiniti da bolje premoste buduće sušne godine. Agrošumarstvo je alat za izgradnju stabilnijeg sustava korištenja zemljišta”, zaključio je Böhm.


Tagovi

Agrošumarstvo ZPP Poljoprivredno zemljište Financiranje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.