Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPA fondovi
  • 09.09.2015. 09:15

Poljoprivrednicima sledeće godine sredstva iz EU

Srpski poljoprivrednici bi početkom sledeće godine mogli da počnu da koriste sredstva iz predpristupnih fondova Evropske unije.

  • 187
  • 8
  • 0

Srpski poljoprivrednici bi početkom sledeće godine mogli da počnu da koriste sredstva iz predpristupnih fondova Evropske unije, najavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković.

Uskoro prvi pozivi za konkurisanje

"Srbija za oblast poljoprivrede do 2020. može da povuče 175 miliona evra iz pretpristupnih IPA fondova EU, ali taj iznos može da bude i veći, što zavisi od nas kako ćemo efikasno uspeti da povlačimo ta sredstva", rekla je ministarka, odgovarajući na pitanja poslanika na skupštinskom Odboru za poljoprivredu. Prve pozive za konkurisanje poljoprivrednika za povlačenje sredstava mogu da se očekuju krajem ove ili početkom sledeće godine.

U Upravi za agrarna plaćanja nedovoljno zaposlenih

Godišnje bi srpski poljoprivrednici mogli da povuku ukupno od 10 miliona evra naviše za razne projekte. Kao najveći problem, ministarka je istakla nedovoljan broj zaposlenih u Upravi za agrarna plaćanja koji treba da se bave tim poslom. Ppodsetila je i da je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, ali da zbog tih potreba Ministarstva poljoprivrede i finansija traže način da se zaposli neophodan broj ljudi u toj upravi, koji ne bi bili finansirani iz državnog budžeta, već iz fondova EU.

Reč je o 103 novozaposlena, naveli su čelnici Uprave za agrarna plaćanja i istakli da je u toj upravi sada zaposleno samo 66 ljudi, a da bi zbog prebacivanja dela posla iz Uprave na trezor, kao i zbog konkurisanja za sredstva EU i isplate nacionalnih subvencija poljoprivrednicima, u toj upravi trebalo da bude zaposleno oko 1.000 ljudi.

Pojačati kontrolu nad trošenjem sredstava u poljoprivredi

Kada je reč o isplati subvencija poljoprivrednicima, na skupštinskom odboru je istaknuto da je do sada isplaćeno oko 65 odsto od ukupno planiranih 27,6 milijardi dinara i da se očekuje da će do kraja godine izvršenje budžeta biti maksimalno. Ministarka je navela i da je ove godine registrovano oko 33.000 poljoprivrednih gazdinstava više nego prethodne godine, istakavši da je sigurno da su neki od njih izdelili svoja imanja, kako bi dobili više sredstava iz budžeta koja se daju kao podrška razvoju poljoprivredne proizvodnje u Srbiji. Bošković je istakla da se zato zalaže za uvođenje kontrole trošenja tih sredstava da bi se utvrdilo da li ona stvarno odlaze za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Skupštinski odbor za poljoprivredu je usvojio izveštaj o radu tog ministarstva za period april-jun prošle godine, u periodu kada su Srbiju zadesile katastrofalne majske poplave i kada je to ministarstvo uspešno završilo svoj deo posla oko uništavanja preminulih životinja da ne bi došlo do širenja zaraznih bolesti, kao i poslove koji se tiču sanacije terena posle poplava.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Uprava za agrarna plaćanja Snežana Bogosavljević Bošković IPA fondovi Agrarna plaćanja Kontrola trošenja Subvencije Razvoj poljoprivredne proizvodnje Poljoprivrednici