Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravilnik o podsticajima
  • 23.06.2017. 16:00

Podsticaji za sadnice, sertifikaciju i selekciju

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije donelo je novi Pravilnik o podsticajima za proizvodnju sadnog materijala, sertifikaciju i klonsku selekciju voća, hmelja i vinove loze. Svi zainteresovani prijave za te podsticaje mogu podneti između 1. i 15. oktobra 2017. godine.

Foto: AZEM
  • 3.688
  • 173
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novi Pravilnik za proizvodnju sadnog materijala, sertifikaciju i klonsku selekciju voćnih vrsta, vinove loze i hmelja.

Kako piše u tom pravilniku, za podsticaje za podizanje matičnih zasada mogu da konkurišu pravna lica i preduzetnici upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, a oni uz to moraju da imaju prijavljene površine na kojima su podignuti matični zasadi.

Za matične zasade 3 miliona dinara po korisniku

Pravilnikom je propisano da podsticaji mogu biti iskorišćeni za podizanje matičnih zasada voćaka, hmelja i vinove loze, odnosno za kupovinu sadnica, nabavku i postavljanje mrežanika sa elementima na zasadima jabučastog, koštičavog voća i badema, kao i za kupovinu sadnih podloga. Pri tom treba napomenuti da je maksimalni iznos podsticaja po jednom korisniku 3 miliona dinara.

Kako ostvariti pravo na podsticaje?

Da bi ostvarili pravo na podsticaje za matične zasade podnosioci prijave moraju da imaju bar 200 sadnica predosnovne i osnovne kategorije, to jest minimum 2.000 podloga. Iznos koji se dodeljuje za jabučaste i koštičave vrste je do 1.200 dinara po sadnici, dok je za jezgraste vrste voća taj iznos do 1.300, a za vinovu lozu 500 i hmelj 200 dinara po sadnici.

Koliki su podsticaji za jagodičaste vrste?

Za matični zasad vegetativnih podloga podsticaji iznose do 140 dinara po sadnici, a za matične zasade za dobijanje semena ostvaruje se pravo na podsticaje u iznosu do 1.000 dinara po sadnici. Kada je reč o jagodastim vrstama, za malinu se dodeljuje do 50 dinara po sadnici, za jagodu do 40, kupinu do 100, borovnicu do 400 i ribizlu i ogrozd do 150 dinara po sadnici.

Za proizvedene sadnice 500.000 dinara po korisniku

Podsticaje za proizvedene sadnice voćaka, vinove loze i hmelja i to u iznosu do 500.000 dinara po korisniku. Za sadnice jabučastih i koštičavih voćnih vrsta davaće se 50 dinara, za orah 10, a za jagodaste vrste voća (izuzev jagode) 20, borovnice 100, jagode 10, i vinove loze i hmelja po 50 dinara.

Iznosi podsticaja po vrsti za sertifikovane i standardne kategorije

Za sadnice sertifikovane kategorije proizvođači će moći da dobiju po 10 dinara za jabučaste i koštičave vrste, za jagodaste (osim borovnice i jagode) pet dinara, borovnicu 50, jagodu, vinovu lozu i hmelj po pet dinara. Za standardne kategorije podsticaji iznose za jabučaste i koštičave vrste po tri dinara, za jezgrasto voće osim oraha pet, kalemljeni orah i lesku po 80, jagodaste vrste (osim borovnice) tri, borovnicu 10, vinovu lozu i hmelj po tri dinara.

10 miliona dinara po korisniku za sertifikaciju i klonsku selekciju

Novac koji se dodeljuje na osnovu ovog Pravilnika može se iskoristiti za nabavku opreme, biljnog materijala i sve aktivnosti u cilju sprovođenja tih programa. Sredstva takođe mogu da budu upotrebljena za projekte sertifikacije i klonske selekcije, čuvanje, umnožavanje i testiranje sadnog materijala u cilju sertifikacije sadnog materijala i jedne ili više faza fitosanitarne i genetske klonske selekcije voćaka, vinove loze i hmelja. Pri tome maksimalni iznos po korisniku ne sme da pređe 10 miliona dinara.

Do kada traju prijave?

Za podsticaje za podizanje matičnih zasada zainteresovani mogu da konkurišu od 1. do 15. oktobra 2017. godine podnošenjem zahteva u Upravi za agrarna plaćanja - Ministarstva poljoprivrede, dok se podsticaje za proizvedene sadnice dodeljuju za sadnice proizvedene između 1. septembra prošle godine i 31. avgusta ove godine. Treba naglasiti da korisnik mora da poseduje sertifikat izdat u tom periodu.

Podsticaji za sertifikaciju i klonsku selekciju raspodeljuju je konkursom za svaku kalendarsku godinu, s tim da korisnici najkasnije do juna naredne godine resornom ministarstvu moraju da dostave izveštaj o realizaciji svih planiranih aktivnosti i namenskom trošenju dobijenog novca.

Foto: AZEM178 / Big Stock


Povezana biljna vrsta

Hmelj

Hmelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Hop | Latinski naziv: Humulus lupulus

Hmelj je višegodišnja biljka i pripada u najunosnije ratarske kulture. Višegodišnja je dvodomna biljka, što znači da se muške i ženske biljke morfološki razlikuju. Gaji se da bi... Više [+]

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Izvori

Uprava za agrarna plaćanja


Tagovi

Podsticaji Sadni materijal Pravilnik Ministarstvo poljoprivrede Sertifikacija Klonska selekcija Voćarstvo Voće Hmelj Vinova loza Uprava za agrarna plaćanja


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u