Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravilnik
  • 27.06.2018. 08:00

Podsticaji za nabavku mašina i opreme za primarnu biljnu proizvodnju

Uprava za agrarna plaćanja objavila je Pravilnik o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 1,5 milion dinara.

Foto: Flickr / NRCS Oregon
  • 741
  • 34
  • 0

Uprava za agrarna plaćanja objavila je Pravilnik o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura. Tim pravilnikom se bliže određuju vrste podsticaja, uslovi, način ostvarivanja prava na podsticaje, obrazac zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje, kao i maksimalni iznos podsticaja po korisniku.

Za koju namenu mogu biti iskorišćeni podsticaji?

Podsticaji obuhvataju ulaganja u nabavku novih mašina i opreme za:

  1. primarnu proizvodnju biljnih kultura u zaštićenom prostoru;
  2. primarnu proizvodnju voća i grožđa;
  3. primarnu proizvodnju povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja;
  4. ubiranje voća, grožđa, povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja;
  5. primarnu proizvodnju žitarica, industrijskog i krmnog bilja;
  6. obradu zemljišta, zaštitu biljaka od bolesti, korova i štetočina, prihranjivanje/đubrenje i transport primarnih poljoprivrednih proizvoda;
  7. navodnjavanje biljnih kultura.

Ko ostvaruje pravo na podsticaje?

Pravo na podsticaje imaju fizička lica, preduzetnici, privredna društva, zemljoradničke zadruge, srednje stručne škole, kao i naučnoistraživačke organizacije u oblasti poljoprivrede. Svi podnosioci zahteva moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i takođe moraju imati aktivan statusu. Tekstom Pravilnika je definisano da pravo se na podsticaje ostvaruje ukoliko je podnosilac zahteva u potpunosti realizovao investicije za koje podnosi zahtev u periodu od 1. januara godine u kojoj se podnosi zahtev, a najkasnije do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje.

Pravilnik, tabelu i zahtev potražite ispod teksta!

Maksimalni godišnji iznos 1,5 milion dinara 

Podsticaji se utvrđuju u u iznosu od 50% od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost (PDV), odnosno u iznosu od 65% od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 1,5 milion dinara.


Dokumenti


Tagovi

Pravilnik Podsticaji Poljoprivreda Poljoprivredne mašine Oprema Biljna proizvodnja Uprava za agrarna plaćanja


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.