Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 30.01.2020. 16:00
  • Zlatiborski okrug, Nova Varoš

Oko 9,4 miliona dinara i ove godine za poljoprivredu u Novoj Varoši

Poljoprivrednu proizvodnju u Novoj Varoši u 2019. godini, između ostalog, obeležile su i subvencije poljoprivrednicima za koje je opština izdvojila oko 5,5 miliona dinara od ukupnih 9,4 miliona dinara koliko je uloženo u razvoj poljoprivrede u toj opštini.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 118
  • 5
  • 0

Poljoprivrednici u Novoj Varoši subvencije koje su dobili od lokalne samouprave usmerili su na različite vrste proizvodnje, a ukupno njih 168 dobilo je ova podsticajna sredstva.

"Novac lokalne samouprave poljoprivredni proizvođači iskoristili su za nabavku kvalitetnih grla stoke, kupovinu poljoprivredne opreme i mehanizacije, podizanje i obnavljanje zasada, sistema za navodnjavanje i slično," navodi zamenik predsednika opštine dr Branko Bjelić.

Vlada Srbije: Od ove godine 40.000 po grlu za priplodne krave i bikove

Ulaganje u stočarstvo

On napominje da su podsticajne mere imale pozitivan uticaj na razvoj poljoprivrede, a posebno pomoć proizvođačima u oblasti stočarstva koja se odnosi na veterinarske usluge. Pre dve godine prvi put je uloženo u taj deo stočarske proizvodnje, navodi Bjelić.

"Pomoć poljoprivrednicima kroz subvencionisanje veterinarskih usluga za veštačko osemenjavanje krupne stoke odnosno, krava pokazala se kao pun pogodak. Iz opštinske kase je za ovu namenu utrošeno oko 2,2 miliona dinara. Pozitivno je odgovoreno na 494 zahteva poljoprivrednika za ukupno 2.142 grla. Ovakav vid pomoći stočarima ima širok obuhvat korisnika, nezavisno od toga da li su oni "mali" ili "veliki" proizvođači odnosno da li se bave ekstenzivnom ili intenzivnom proizvodnjom," dodaje Bjelić.

U toku ove godine u planu je da se izdvoji takođe 9,4 miliona dinara za razvoj poljoprivrede u Novoj Varoši. Poljoprivrednici mogu i u 2020. da očekuju pomoć opštine u vidu podsticajnih sredstava i subvencija.

"Poljoprivrednici će i tokom ove godine imati prilike da dodatne benefite ostvare preko lokalnih udruženja, čije projekte lokalna samouprava sufinansira putem opštinskog konkursa. Zato apelujem na poljoprivredne proizvođače da se učlanjuju i udružuju jer tako imaju veće šanse da dođu do sredstava i lakše se probiju na tržište, a sve u cilju ostvarivanja značajnijeg prometa odnosno profita," poručuje Bjelić.

DRI: Ulaganje u uzgoj stoke nije dao rezultate

Oko 600.000 za sufinansiranje kamata poljoprivrednih kredita

U ovoj opštini podsećaju i da su proizvođačima pomagali i kada su u pitanju krediti. Za tu svrhu izdvojeno je ranije oko 600.000 dinara, a ta mera imala je za cilj da pomogne poljoprivrednicima u vidu sufinansiranja kamata.

"Cilj programa je podrška gazdinstvima u obezbeđivanju obrtnih sredstava za investiranje u modernizaciju mehanizacije i opreme, nabavku kvalitetnijih grla stoke, izgradnju i adaptaciju objekata," navode u opštini.

Radilo se i na razvoju sela u vidu povezivanja domaćih poljoprivrednika sa proizvođačima iz drugih gradova i zemalja u cilju poboljšanja domaće proizvodnje, a u to je uloženo 340.000 dinara, prenosi Danas.


Izvori

Danas.rs


Tagovi

Poljoprivrednici Sufinasiranje Subvencije u poljoprivredi Stočarstvo Poljoprivredna oprema Mehnaizacija Branko Bjelić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.