Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rang lista
  • 24.12.2020. 13:30

Objavljena lista korisnika potpore u poljoprivredno - prehrambenom sektoru

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo je danas na svojoj zvaničnoj stranici listu izabranih korisnika za dodjelu finansijske pomoći.

Foto: Bigstock/pressmaster
  • 1.392
  • 236
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo je danas na svojoj zvaničnoj stranici listu izabranih korisnika za dodjelu finansijske pomoći. Sredstva u ukupnom iznosu od 8.199.933 KM dodjeljuju se 31 izvozno orijentiranom privrednom subjektu u poljoprivredno - prehrambenom sektoru, a koji su odabrani u skladu sa javnim pozivom resornog ministarstva.

Kompletnu listu možete pogledati u dokumentu ispod teksta

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog nadležnog ministarstva, na posljednjoj sjednici, usvojila Odluku o dodjeli finansijske potpore društvima, zadrugama, obrtima i drugim pravnim subjektima u poljoprivrednoj djelatnosti, a koji su fokusirani na izvoz, u postojećim okolnostima pandemije COVID-19, stoji u saopštenju Vlade FBiH.

Korisnici će biti na vrijeme obaviješteni o potpisivanju ugovora

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će sa korisnicima pomoći potpisati ugovor zbog nadzora nad utroškom sredstava, a sve one kojima je odobrena finansijska pomoć, ova institucija će narednih dana obavijestiti o terminu potpisivanja ugovora.

 Odluka o pomoći poljoprivredno - prehrambenom sektoru donesena je u skladu sa Uredbom Vlade FBiH o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH za vrijeme pandemije korona virusa, u cilju pomoći četiri najugroženije grane privrede u Federaciji BiH. Ovom uredbom iz Budžeta FBiH izdvojena su sredstva u iznosu od ukupno 90 miliona KM.

Za poljoprivredni sektor odobrena potpora u vrijednosti od 8,2 miliona KM

Podsjećamo da će nadležno ministarstvo Programom podrški raspoređena sredstva doznačiti njihovim korisnicima koji su ih dužni koristiti u skladu sa Zakonom o poljoprivredi.

Kontrola u fazi proizvodnje na terenu potencijalnih korisnika, kao i u toku prikupljanja i obrade dokumentacije vezano za proizvodnju, a prije dostavljanja zahtjeva  Federalnom ministarstvu, nadležnost je poljoprivrednih kantonalnih inspektora, odnosno, ovlaštenih službenika kantonalnih ministarstava u cilju osiguranja namjenskog utroška sredstava.

Dodatna kontrola i nadzor, u fazi proizvodnje na terenu, kao i kontrola nad realizacijom svih mjera utvrđenih Programom podrški, uključujući i kontrolu izdate dokumentacije koju dostavlja korisnik, nadležnost je Federalnog poljoprivrednog inspektorata i ovlaštenih službenika Federalnog ministarstva.


Dokumenti


Tagovi

Lista korisnika Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivredni sektor Ugroženi sektori Privreda FBiH Program podrški


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.