Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere podrške
  • 21.07.2021. 12:00

Nove mjere podrške za voćare i svinjogojce od naredne godine?

Voćari mogu očekivati podsticajna sredstva za podizanje novih zasada, a stočari uz nove vidove mjera podrške i preraspodjelu poljoprivrednog zemljišta koje će se davati u zakup i pod koncesiju.

Foto: Julijana Kuzmić/Renata Prusina
  • 101
  • 4
  • 0

Tokom posjete poljoprivrednika u Srpcu i Gradišci, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić najavio je nove mjere podrške za voćare, uz postojećih deset. 

Tako od naredne godine ovaj sektor može računati na podsticajna sredstva za podizanje novih zasada, navodi rtrs

"Zbog problema sa kojima se suočavaju voćari resorno Ministarstvo će krenuti sa novom mjerom koja podrazumijeva 500 KM po hektaru za registrovane prozvođače koštičavog voća i kruške, kako bi stabla bila održana u kondiciji i bile obavljene potrebne pripreme za narednu godinu", izjavio je Pašalić podsjetivši kako su proizvođači imali problema ove godine kada je riječ o koštičavom voću i kruški zbog mraza u aprilu. "Tu su i problemi sa šljivom, koje voćari imaju već više godina", komentirao je ministar. 

Dotaknuo se i sektora svinjogojstva gdje je situacija nešto kompleksnija. Naime, svinjogojci smatraju da aktivnosti u izgradnji reproduktivnih centara i zaokruživanju proizvodnog ciklusa treba da prate i adekvatne mjere na zaštiti domaće proizvodnje. 

U resornom ministarstvu uz nove vidove novčanih podsticaja, najavljuju i preraspodjelu poljoprivrednog zemljišta koje će se davati u zakup i pod koncesiju. 

Za 58 svinjogojaca nedavno je iz kompenzacionog fonda za 16.257 utovljenih svinja isplaćeno 699.051 maraka odnosno 43 marke po grlu.

Po sličnom osnovu će do kraja godine biti isplaćena sredstva u dva obračunska perioda.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Mjere podrške Podsticajna sredstva Boris Pašalić Voćarstvo Svinjogojstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]