Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 05.02.2021. 16:00

Neki mladi poljoprivrednici još nisu dobili subvencije, neki već potrošili novac

Dok mnogi mladi poljoprivrednici i dalje čekaju sredstva po konkursu iz 2019. godine, oni kojima je novac legao na račun, odmah su iskoristili isti za planirane investicije.

Foto: Depositphotos/photo_oles
  • 1.022
  • 124
  • 0

Sredstva po konkursu za mlade poljoprivrednike iz 2019. godine mnogi proizvođači i dalje čekaju, iako je 2.500 njih, sa prvobitne liste subvencije trebalo da dobije još pre Nove godine. Dodatnih 500, za koliko je lista i proširena, kako je Ministarstvo poljoprivrede navelo krajem decembra prošle godine, trebalo bi da novac na računu vidi u naredna dva meseca, što bi značilo da više od 2.500 poljoprivrednika i treba da bude uveliko isplaćeno.

Subvencije dobija 3.000 mladih poljoprivrednika - proširena lista

Oni koji su sredstva dobili, odmah su i iskoristili. Milena Žutić iz Beograda pre dve godine ušla je u proizvodnju borovnica i trudi se da iskoristi prednosti svih konkursa i pomoći koju država pruža agraru, te je tako i pre godinu i po dana podnela zahtev za podsticaje za mlade poljoprivrednike.

"S obzirom na to da ovo ide na predračun, pretpostavila sam da može duže trajati, nisam očekivala da ću baš više od godinu dana čekati. Međutim, baš zbog te pretpostavke da ćemo čekati duže od regularnih konkursa, odlučili smo da od ovih subvencija nabavimo ono što nije prioritet u proizvodnji", navodi Žutić.

Preko subvencija do vrednih mašina

Novac joj je isplaćen oko Nove godine, rešenje je dobila dve nedelje kasnije i nakon toga odmah je poručila vučeni atomizer, kosačicu i trofazni agregat.

"Agregat su mi sutradan isporučili, atomizer nisu imali u tom momentu na stanju, pa čekamo da stigne iz uvoza za mesec i po dana, kosačica isto treba da nam stigne u narednom periodu. Svaka pomoć mi znači jer, ako želite savremenu poljoprivredu, morate da uložite ogromna sredstva", kaže naša sagovornica i dodaje da kod borovnice sama biljka najmanje košta, sve ostalo je izuzetno skupo.

Do 1,5 miliona dinara za vojvođanske mlade poljoprivrednike

"Tu su traktor, priključci, oprema za navodnjavanje, protivgradna mreža i još mnogo toga. I kada sve to stavite na papir, znači svaki podsticaj, ja sam na taj način uspela da dođem do izuzetno vrednih mašina i opreme."

Dosadašnja iskustva sa konkursima su joj, napominje, veoma dobra. Od velike su joj pomoći jer je početnik u proizvodnji, a posebno konkurs za mlade poljoprivrednike po kome dobija povraćaj od 75 odsto.

"Kako da ne budem zadovoljna kad ne plaćam ja sama 100 odsto. Ono što je još bolje je što prvo dobijemo 75 odsto od vrednosti investicije, zatim dodamo 25 odsto i PDV i nakon toga kupujemo. Sjajna je subvencija samim tim što ne morate da imate ceo iznos novca i da to sami isfinansiate pa da čekate povraćaj", napominje naša sagovornica.

Koja je prava matematika?

Međutim, pojedini proizvođači smatraju da povraćaj od 75 odsto zapravo nije baš dovoljno. Stefan Prokić iz sela Samarinovac u opštini Žitorađa, jedan je od onih koji dele taj stav.

"Ako ja konkurišem za investiciju vrednu million dinara, u obavezi sam da platim 20 odsto PDV-a što je 200.000 dinara. Onda dobijam 75 odsto povraćaja, ali ne na million, već na tih 800.000 dinara koliko je ostalo nakon što sam platio porez. I kada mi svedemo matematiku, od million dinara, ja zapravo dobijem povraćaj u iznosu od 550.000 dinara što je 55 odsto. Zašto mi plaćamo porez na ukupnu vrednost, a oni nama vraćaju 75 odsto bez PDV-a?", pita se Prokić.

Ipak, i ovakav vid pomoći mu, napominje, u velikoj meri znači i pomaže da podigne proizvodnju na viši nivo. I on je uplatu, po pomenutom konkursu, dobio pre nešto više od mesec dana i uložio je u izgradnju plastenika i nabavku mehanizacije.

"Mi se inače najviše bavimo povrtarstvom, imamo i na otvorenom. Plastenici postaju trend, aktivno ih i drugi proizvođači podižu, a mi u ovim našim planiramo da proizvodimo paprike, ljutu i slatku. Već sam ih napravio, a pored toga sam kupio i frezu i sistem za navodnjavanje kap po kap."

Novac legao, ali nema rešenja?

Iako je novac dobio i potrošio, poseduje sve fiskalne i gotovinske račune, to i dalje ne može da opravda. U roku od 90 dana od uplate sredstava poljoprivrednici treba da opravdaju potrošen novac. Međutim, prema rečima našeg sagovornika, bez rešenja to nije moguće. 

"Meni lično to rešenje ništa ne znači, ali želim da budem u potpunosti ispravan i na vreme opravdam sve što sam kupio. Iz ministarstva jesu najavili da neće svi u istom momentu dobiti taj papir, rekli su da je bitno da dobijemo novac da bismo mogli da nabavimo neophodno, ali više od mesec dana od uplate, ja to rešenje i dalje nemam", objašnjava Prokić.

Saveti za podizanje plastenika i staklenika

Duže čekanje na ovu pomoć jeste odložilo izgradnju plastenika i nabavku opreme i sistema kap po kap, ali je isto tako dovelo do toga da sam mora da doplati određeni iznos, jer je materijal u međuvremenu poskupeo.

"Kada sam pri konkurisanju predao predračun, cevi za plastenik su koštale oko 800 dinara po kilogramu, a sada sam morao da ih platim 1.050 dinara. Tu razliku sam iz svog džepa isfinansirao. I dalje poskupljuje materijal i mi nemamo vremena za čekanje", napominje on uz zaključak da mu podsticaji jesu pomogli, ali ne u meri u kojoj je očekivao.

"Ovaj konkurs za mlade poljoprivrednike nema neke posebne privilegije osim što unapred dobijamo sredstva."

Niz je negativnih komentara drugih poljoprivrednika koji su aplicirali za sredstva po istom konkursu. Podsticaje dosta njih i dalje čeka, među njima su i oni koji su u prvom delu liste, dok ima slučajeva da su podnosioci zahteva koji su u poslednjih hiljadu već dobili subvencije, te ostaje nejasno po kom principu se novac isplaćuje.


Tagovi

Konkurs za mlade poljoprivrednike Subvencije Milena Žutić Stefan Prokić Izgradnja plastenika Uzgoj borovnica


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.