Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji u poljoprivredi
  • 05.08.2019. 19:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Irig

Nedimović: Poseban projekat Vlade za unapređenje vinarstva

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je poseban projekat Vlade Srbije za unaprađenje vinarstva, a pokrajinski sekretar Vuk Radojević za podršku je vinarijama najavio više novca nakon rebalansa budžeta. Oni su to najavili tokom posete poljoprivrednom gazdinstvu Branislava Petričevića u Rivici, u opštini Irig.

Foto: Pokrajinska vlada
  • 116
  • 5
  • 0

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, posetio registrovano poljoprivredno gazdinstvo Branislava Petričevića u Rivici, u opštini Irig, gde je sa poljoprivrednicima iz ovog i susednih sela razgovarao o tome kako da unaprede svoju poljoprivrednu proizvodnju. Posebno je bilo reči o razvoju vinogradarstva, vinarstva, voćarstva i stočarstva u ovom kraju, kao i o podršci za nabavku opreme za preradu voća i povrća.

Rebalansom budžeta dodatni novac za podršku vinarijama

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu dr Vuk Radojević rekao je da je Rivica prepoznati vinogradarski, voćarski i stočarski kraj i izrazio zadovoljstvo što su ovdašnji poljoprivrednici koristili subvencije iz pokrajinskog budžeta, pre svega kao podršku mladim poljoprivrednicima i za vinarije.

"U razgovoru smo mogli čuti da postoji značajno interesovanje za dalje unapređenje vinogradarske i vinarske proizvodnje i zbog toga ćemo, kroz predstojeći rebalans pokrajinskog budžeta, izdvojiti dodatna sredstva za podršku vinarijama, da dođu do nove opreme," rekao je dr Vuk Radojević.

Radojević je istakao da Pokrajinski sekretarijat, kroz svoje mere podržava male i srednje poljoprivredne proizvođače dodelom subvencija za osavremenjavanje opreme i preporučio da se udružuju, posebno vinogradari i vinari, jer mali proizvođači teško mogu da opstanu na tržištu bez udruživanja u kooperative i zadruge, za čega imaju i finansijsku podršku države.

Novi konkurs za grantove za zasnivanje i unapređenje poljoprivrede

Ministar Branislav Nedimović rekao je da će biti podržan razvoj vinogradarstva i vinarstva u ovom kraju, po posebnom projektu koji će Vlada Srbije predložiti krajem godine.

"On će podrazumevati, ne samo nabavku sadnog materijala i opreme, nego i razvoj čitave jedne platforme koje će biti jedan od alata za razvoj turizma. Rivica i južne padine Fruške gore su idealne upravo za realizaciju takvog projekta," izjavio je Nedimović.

Kad je reč o ostanku mladih na selu, Nedimović je najavio da će u septembru biti novi konkurs za grantove za zasnivanje i unapređenje poljoprivrede proizvodnje. Prema pravilniku, prvi koji će dobiti sredstva su poljoprivrednici koji se bave povrtarstvom, voćarstvom i stočarstvom, to su najteže grane poljoprivrede za koje treba imati fizičku snagu koju imaju mladi ljudi.


Izvori

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo


Tagovi

Finansiranje u poljoprivredi Poljoprivrednici Konkurs Branislav Petričević Branislavom Nedimovićem Vuk Radojević


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.