Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro kartice
  • 20.10.2022. 14:00

Na Agro kartice se čeka po više meseci. Šta je problem?

Javljali su se proizvođači iz Velike Plane, Čuruga, Malog Mokrog Luga, Rume, Obrenovca, Bogatića, koji su podneli zahtev pre više meseci. Kako smo saznali od Đorđa Grujića ispred Udruženja za zaštitu poljoprivrednika, došli smo do toga da je cela Srbija u problemu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 7.614
  • 459
  • 0

Sve je veći broj pritužbi poljoprivrednika u vezi sa dobijanjem Agro kartica, na koje čekaju i po više meseci kako bi ostvarili mogućnost za kupovinu subvencionisanog goriva. U martu ove godine Uredbom Vlade odlučeno je da će država omogućiti jeftiniji evro dizel za poljoprivrednike po ceni od 179 din/l isključivo na pumpama Naftne industrije Srbije. Da bi proizvođači mogli da ostvare ovo pravo, moraju prethodno da podnesu zahtev na najbližoj NIS Petrol ili GAZPROM benzinskoj, uz prilaganje potrebne dokumentacije. 

Dragana Stojanović iz Mladenovca koja se bavi voćarskom proizvodnjom, zahtev je podnela pre pet meseci i još uvek karticu nije dobila.

"Do sada smo plaćali punu cenu goriva. Iako potrošimo oko 100 litara mesečno, to nas košta mnogo", kaže Stojanovićeva za Agroklub, koja upravo sa porodicom radove u zasadu borovnice privodi kraju. Poslednja informacija koju ima jeste da se tek "radi mart".

Prema odluci Ministarstva trgovine, do petka 21. oktobra, puna cena evro dizela za sve građane je 220 dinara, a evro premijuma BMB 180 dinara za litar. 

Čija je ingerencija?

Na viber grupi "Udruženje za zaštitu poljoprivrednih proizvođača", naša sagovornica je bila jedna od mnogih sa istim problemom. Javljali su se iz Velike Plane, Čuruga, Malog Mokrog Luga, Rume, Obrenovca, Bogatića svi oni koji su podneli zahtev sa urednom dokumentacijom.

Koliko će ove godine da nas košta setva pšenice?

"Došli smo do toga da je cela Srbija u problemu. Marko Majstorović i Bogdan Igić iz Ministarstva poljoprivrede sa kojima sam stupio u kontakt su pokušali da istraže šta se dešava, ali se ispostavilo da to nije u ingrenciji pomenutog ministarstva, već finansija. Nastao je zastoj tehničke prirode u samom NIS-u, zbog čega tačno - ne znam. Čekamo dalji odgovor, da Ministarstvo finansija proveri šta se tačno dešava", kaže za naš portal Đorđe Grujić ispred Udruženja.

Međutim, kako smo poslali meil sa pitanjima u vezi sa izradom zaostalih Agro kartica, iz kabineta Finansija dobili smo odgovor da se za ova pitanja obratimo Ministarstvu poljoprivrede. 

A šta kažu u NIS-u?

Prva adresa za ovo pitanje, ipak je sama kompanija, koja nam je uputila odgovor da je usled povećanog interesovanja tokom poslednjih meseci došlo do višestrukog porasta broja zahteva za izradu ove kartice zbog čega procedura izdavanja može trajati duže nego što je uobičajeno.

"NIS je angažovao sve raspoložive kapacitete, kako bi svi zahtevi bili procesuirani u što kraćem roku. Svesna značaja koji poljoprivrednici imaju za razvoj domaće privrede, kompanija preduzima sve mere, kako bi se skratilo vreme obrade pristiglih zahteva", napisano je u odgovoru.

"Ostalo je da se proveri i šta se dešava sa dodelom određene količine kukuruza po mlečnom grlu, jer pojedine Poljoprivredne stručne službe ne znaju na koji način i šta je potrebno od dokumentacije", kaže Grujić i dodaje da je ostalo pitanje na koji način će se tretirati trgovačka marža od 2,6 dinara pri isplati razlike suncokreta, zavisno da li su proizvođači u sistemu PDV-a ili nisu. Takođe, postoji problem kod pojedinih banaka po pitanju moratorijuma.

Šta se sve dobija Agro karticom?

U skladu sa važećom Uredbom Vlade Republike Srbije registrovana poljoprivredna gazdinstva, a korisnici Agro kartice, mogu subvencionisano gorivo da sipaju u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina kao i točenjem u posude za transport derivata nafte (kanistere) u maksimalnoj količini do 60 litara.

NIS: Kako do jeftinijeg goriva i popusta na maziva?

Uz karticu za poljoprivrednike NIS-a pritom ostaju na snazi popusti prilikom kupovine G-Drive dizel goriva, a visina ukupnog popusta po kartici izračunava se svakog meseca, u zavisnosti od ukupne ostvarene potrošnje, pojasnili su nam iz ove kompanije.

Kako vi stojite sa pitanjem Agro kartice - označite u anketi ispod teksta.


Tagovi

Agro kartica Udruženja za zaštitu poljoprivrednih proizvođača Đorđe Grujić Dragana Stojanović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...