Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 04.06.2020. 16:00
  • Vojvodina

Mladim poljoprivrednicima Vojvodine sredstva na jesen sa novom Vladom

Od konkursa ne odustajemo, samo ga odlažemo. Budžet za ovu konkursnu liniju je prvobitno iznosio 270 miliona dinara, ali ćemo videti da li će ostati isti, navodi pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petković.

Foto: JumpStory
  • 411
  • 19
  • 0

Poljoprivrednici koji su se prijavili na konkurs za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine, sredstva bi mogli da dobiju na jesen, kažu za Agroklub u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu.

Kako je pokrajinski budžet smanjen, zbog uticaja korona virusa na ekonomiju, i agrarni sektor osetio je ekonomske posledice. Kako kažu u resornom sekreterijatu, postupak odlučivanja i dodele sredstava po ovom konkursu sačekaće formiranje nove Vlade kada će, ocenjuju, verovatno doći i do rebalansa budžeta.

Umanjena sredstva pokrajinskog budžeta namenjena poljoprivredi

"Odluka je odložena jer nema dovoljno finansijskih sredstava za isplatu s obzirom na to da je priliv novca u pokrajinski budžet smanjen. Duh ovog konkursa je da mladi poljoprivrednici dobiju sredstva avansno kako bi započeli svoju proizvodnju. Za razliku od svih ostalih konkursa gde je princip refundacije, kod konkursa za mlade poljoprivrednike, odnosno start-ap, oni dobijaju sredstva da započnu svoju poljoprivrednu proizvodnju na osnovu svoje osnovne ideje koju su prezentovali i naveli u svom projektu", kaže pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petković i dodaje da je realno očekivati da će ova sredstva biti isplaćena na jesen kada ćemo konkurs sprovesti do kraja.

Obustavlja se dodela sredstava za mlade poljoprivrednike Vojvodine?

"Od konkursa ne odustajemo, samo ga odlažemo. Budžet za ovu konkursnu liniju je prvobitno iznosio 270 miliona dinara, ali ćemo videti da li će ostati isti."

Alternativni načini realizacije projekata

U Srpskom udruženju mladih poljoprivrednika (SUMP) navode da su svesni situacije i okolnosti u kojima se i ova sfera našla zbog pandemije virusa korona. Mnogi od prijavljenih, kažu, sačekaće jesen, ali  ima i onih koji nisu u mogućnosti da čekaju da se odluka donese za nekoliko meseci te su se, kažu, odlučili za alternativne načine da realizuju svoje projekte.

Za nabavku mašina i opreme u stočarstvu povraćaj 50 odsto

"Trenutno su aktuelni drugi konkursi i oni pokušavaju da dođu do svojih ciljeva tako što se prijavljuju na konkurse koji su aktuelni. Uglavnom, svesni su situacije u kojoj se nalaze. Pokrajina je trenutno raspisala konkurs za mehanizaciju gde je povrat 50 odsto. Dosta mladih je tražilo preko start up-a da obnovi neku mehanizaciju, pošto je ta odluka odložena i oni ne mogu da čekaju, njima je ovaj konkurs koji pruža povraćaj od 50 odsto u ovom trenutku najveća pomoć u šta se oni uklapaju", navodi Aleksandar Milovanović iz SUMP-a.

"Nema razloga da se mera ne sprovede do kraja"

Za pokrajinsku konkursnu liniju, prema podacima sekretarijata za poljoprivredu, prijavilo se više od 600 mladih poljoprivrednika.

"Nijedna od pristiglih prijava nije vrednovana i nije ušla u detaljno pojedinačno ocenjivanje, ali su sve prijave prihvaćene i obrađene, tako da sada samo čekamo da se obezbede nova finansijska sredstva. Ovo je izuzetno dobra i kvalitetna mera koja traje već četvrtu godnu i nema razloga da ne bude realizovana do kraja", navodi Petković.

Sve informacije o ovom konkursu mogu se pratiti na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Uz to, navode nadležni, mladi poljoprivrednici biće obavešteni o ponovnoj aktuelnosti konkursa i putem sredstava javnog informisanja.


Tagovi

Konkurs za podršku mladima Mladen Petković Aleksandar Milovanović SUMP Mladi poljoprivrednici Vojvodine Pokrajina Subvencije Konkurs


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u