Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 12.03.2020. 16:30
  • Moravički okrug, Lučani

Lučani ulažu 36 miliona dinara u agrar, najviše kroz nabavku umatičenih grla

Opština Lučani kod Požege poznata je po proizvodnji maline, jabuke, šljive i krompira. Međutim, sudeći po izdvajanjima iz budžeta, poseban akcenat biće na proširenju stočnog fonda kroz nabavku umatičenih grla, ali i kroz osiguravanje useva i životinja.

Foto: Julijana El Omari
  • 293
  • 12
  • 0

Članovi opštinskog veća usvojili su program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike opštine Lučani za ovu godinu, a budžet za sprovođenje te politike, kao i politike ruralnog razvoja, iznosi više od 36 miliona dinara, tačnije 36.350.000,00 dinara, navodi se na zvaničnom sajtu ove opštine.

Lučani bogatiji za 2.000 sadnica

Opština Lučani kod Požege poznata je po proizvodnji maline, jabuke, šljive i krompira. Međutim, sudeći po izdvajanjima iz budžeta, poseban akcenat biće na proširenju stočnog fonda kroz nabavku umatičenih grla, ali i kroz osiguravanje useva i životinja.

Za nabavku junica povraćaj 60.000 dinara

Zato će Lučani izdvojen novac investirati u fizičku imovinu, sa povraćajem od 60 odsto do 180.000 dinara bez PDV-a, a može se konkurisati za više investicija do 400.000 dinara povraćaja od opštine i to za; svu sitnu i priključnu mehanizaciju (mašine za osnovnu obradu, dopunsku obradu, setvu, sadnju, đubrenje, protivgradna zaštita, sistem za navodnjavanje i drugo), za sve sektore (mleko, meso, voće, povrće, ostali usevi, žitarice, pčelarstvo), zatim za nabavku umatičenih grla krava (do pet godina starosti) i junica - povraćaj 60.000 dinara, ukoliko je grlo kupljeno na teritoriji opštine, 80.000 ako je sa druge teritorije van opštine Lučani i 90.000 za steone junice kupljene sa druge teritorije, van opštine Lučani.

Ovčarstvo rentabilno u Srbiji

Za ostavljeno umatičeno žensko tele poljoprivrednici Lućana dobijaće povraćaj 25.000 dinara za najviše pet grla, a za ostavljeno umatičeno žensko jagnje povraćaj od 5.000 za najviše 10 grla starosti 10 meseci.

Osim toga, subvencionisaće se nabavka umatičenih grla ovaca i koza, a povraćaj će biti 12.000 dinara za najviše 20 grla, zatim nabavka umatičenih grla krmača sa povraćajem od 20.000 dinara za najviše pet grla.

Ulaganje u osiguranje i preradu

Opština Lučani uložiće u osiguravanje useva i životinja i to 30 odsto od investicije odnosno sa najviše 15 000 dinara.

Takođe, kroz analizu zemljišta, subvencionisaće se i u ekonomske aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti u smislu dodavanja vrednosti kroz preradu kao i na uvođenje i sertifikacija sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla na gazdinstvima, navodi se na portalu opštine Lučani.


Tagovi

Lučani Subvencije u poljoprivredi Mehanizacije Nabavka priplodnih grla Stočni fond Prerada Budžet za poljoprivredu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...