Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 25.06.2020. 13:30
  • Mačvanski okrug, Loznica

Loznica refundira ženama vlasnicama gazdinstva 60 odsto vrednosti investicije

Lozničkim poljoprivrednicima na raspolaganju su sredstva u iznosu od 24 miliona dinara. Od prošle godine, žene kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva mogu ostvariti veću refundaciju troškova u iznosu od 60 odsto vrednosti investicije.

Foto: Bigstock/encrier
  • 241
  • 9
  • 0

Gradska uprava Loznice i ove godine raspisala je konkurs za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, a za tu namenu iz budžeta grada je izdvojeno ukupno 24 miliona dinara, s tim da je deo sredstava u iznosu od 3,8 miliona usmereno za nabavku protivgradnih raketa.

Načelnik odeljenja za privredu GU Jovan Miladinović, rekao je da su poljoprivrednicima i ove godine sredstva dostupna kroz tri konkursa. Prvi konkurs je namenjen investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva.

Šta je sa isplatom subvencija, a šta se menja u planu IPARD poziva?

"Za ovaj konkurs je opredeljeno najviše sredstava u iznosu od 15 miliona dinara, jer on uvek izaziva najveće interesovanje, i u okviru ovog konkursa se može nabaviti sva priključna mehanizacija, sva neophodna oprema za smeštaj grla, sistemi za navodnjavanje, protivgradne mreže, celokupna oprema neophodna za pčelarstvo kao i sva ostala oprema koja se koristi i koja može zatrebati na poljoprivrednom gazdinstvu", objasnio je Miladinović.

Proizvođačima su na raspolaganju i sredstva koja se dodeljuju u okviru konkursa za regresiranje troškova veštačkog osemenjavanja, za šta je opredeljeno milion dinara i dva miliona dinara biće usmereno za refundaciju troškova osiguranja životinja, useva i plodova

Žene poslale 15 odsto zahteva

Prema Miladinovićevim rečima, sve investicije biće realizovane sistemom refundacije, odnosno neophodno je da poljoprivredni proizvođač prvo nabavi potrebnu opremu, a podnošenjem zahteva obavlja se refundacija sredstava u iznosu od 50 odsto na osnovicu bez PDV-a, odnosno 60 odsto za kategoriju žene kao nosioca poljoprivrednog gazdinstva i osoba mlađih od 40 godina koje su upisane kao nosioci gazdinstva.

Miladinović kaže da će sve investicije biti realizovane sistemom refundacije (foto: Jelena Gajić Đokić)

Ove mere su, kako je objasnio Miladinović, dale odlične rezultate, a posebno je istakao činjenicu da su prošle godine od celokupnog broja pristiglih zahteva 15 odsto bili zahtevi koje su poslale žene kao nosioci poljoprivdenog gazdinstva. Na teritoriji Loznice od ukupno 4.969 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, više od trećine tog broja nosioci gazdinstava su žene.

Sredstvima do novih mašina

Povoljniji uslovi za žene, koji se ogledaju u većem procentu refundiranih troškova, koji su uvedeni od prošle godine, tvrdi Miladinović, imaju za cilj da ženama na selu pruže podršku i ohrabre ih u pokretanju samostalnih poslova, jer se poslednjih godina javilo veliko interesovanje za bavljenje od strane žena, povrtarskom proizvodnjom, seoskim turizmom ali stočarskom proizvodnjom.

U Srbiji tek svaki peti traktor - nov?

"Cilj nam je da na ovaj način što više sredstava plasiramo u poljoprivredu, a za četiri godine primene ovih mera na teritoriji Loznice u poljoprivredu je investirano više od 200 miliona dinara, što kroz subvencije što kroz učešće poljoprivrednih proizvođača, jer mi dajemo pola, a drugu polovinu oni sami moraju da ulože. Zajedničkim snagama obnovili smo veliki deo mehanizacije na našem području, a to i pokušavamo, ovim sredstvima, da proizvođačima damo mogućnost da zanove svoje mašine ili neku drugu opremu i na taj način unaprede svoje poslovanje."

Konkurs otvoren do utroška sredstava

Osnovni uslov koji poljoprivrednici moraju da ispune za učešće na ovom konkursu, je da se gazdinstvo nalazi na teritoriji Grada Loznice, da je u aktivnom statusu, da su izmireni svi porezi na imovinu i sva neophodna dokumentacija koja prati kupovinu neke opreme, pre svega fiskalni račun, otpremnica, garantni list, lična karta, broj tekućeg računa i prema rečima Miladinovića, sve se može završiti za jedan dan.

Konkurs je otvoren do 1. decembra tekuće godine, odnosno do utroška sredstava jer je interesovanje pojoprivrednika veliko i sredstva se ne retko raspodele vaoma brzo, sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti u Odeljenju za privredu, Grada Loznice. 


Tagovi

Subvencije Grad Loznica Žene u poljoprivredi Nabavka mehanizacije Osiguranje useva Jovan Miladinović


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta