Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 17.04.2020. 14:00

Kragujevac ulaže 26,5 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi

Najviše je opredeljeno za nabavku nove priključne mehanizacije - 8,5 miliona dinara.

Foto: Julijana El Omari
  • 279
  • 12
  • 0

Gradsko veće grada Kragujevca usvojilo je Program o rasporedu subvencija za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za područje teritorije ovog grada u 2020. godini i to u izvozu od 26,5 miliona dinara, prenosi se na zvaničnom sajtu

Usvojenim programom opredeljeno je 2,5 miliona dinara za regres za reproduktivni materijal, što se odnosi na prvo veštačko osemenjavanje, milion dinara za podizanje novih ili obnavljanje postojećih (krčenje i podizanje) višegodišnjih zasada voćaka, hmelja i vinove loze, zatim 1,5 miliona dinara za nabavku nove opreme za pčelarstvo, a najviše je opredeljeno za nabavku nove priključne mehanizacije - 8,5 miliona dinara.

Za sufinansiranje kredita četiri miliona dinara

Subvencije za poljoprivredu predviđene su i za osiguranje useva, plodova i životinja u iznosu od 3,5 miliona dinara, nabavku mašina i opreme za pripremu stočne hrane u iznosu od tri miliona dinara, podizanje i opremanje plastenika i nabavka opreme za navodnjavanje u iznosu od milion dinara kao i za sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite u iznosu od četiri miliona dinara.

Program mera pomoći agraru: krediti i podrška za mlekare i povrtare

Za dotacije nevladinim organizacijama, odnosno poljoprivrednim udruženjima planiran je jedan milion dinara, a za naknadu štete za povrede ili štetu nastalu usled elementarnih nepogoda ili drugo predviđen je iznos od 500.000 dinara, navodi se na sajtu.

Mlečno govedarstvo i šljiva

Kako pokazuju istraživanja Poljoprivredne stručne službe Kragujevac, značajne su površine pod tritikaleom, stočnim graškom, grahoricom i drugim krmnim biljem na ovoj teritoriji. Proizvodnja mesa i mleka su 'lična karta' 2/3 domaćinstava. Na primer, goveda simentalske rase iz godine u godinu povećavaju mlečnost kao i tovnost što podrazumeva veći randman, bolju tovnost i veći prirast.

Dragan Stanojević: Mnogi izazovi u mlekarstvu - cena se neće menjati

Šumadija, u kojoj se Kragujevac navodi kao njen centar, najviše proizvodi šljivu po kojoj je Srbija i dalje u svetskom vrhu.


Tagovi

Subvencije Kragujevac Podsticaji za mehanizaciju Nabavka opreme za navodnjavanje Veštačko osemenjavanje Podizanje višegodišnjih zasada


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.