Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 06.11.2019. 18:00

Kapitalne investicije: 7 miliona KM za obnovu poljoprivredne mehanizacije

Uručeno je 122 rješenja poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na podsticaj za kapitalne investicije. Riječ je o oko 164 traktora, oko 540 raznih traktorskih priključaka, oprema za stočarstvo, sistema za navodnjavanje, zaštitu od grada i mraza, nove plastenike.

Foto: Depositphotos/zorandim
  • 368
  • 31
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede RS uručilo je danas 122 rješenja poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na podsticaj za kapitalne investicije. Sedam miliona maraka izdvojeno je za ova rješenja, a najviše ih se odnosilo na nabavku traktora, priključaka i opreme u stočarskoj proizvodnji. 

Riječ je o oko 164 traktora, oko 540 raznih traktorskih priključaka, oprema za stočarstvo, sistema za navodnjavanje, zaštitu od grada i mraza, nove plastenike, piše RTRS

Podsticaje dobili svi koji su aplicirali

"Poljoprivredna proizvodnja je jedna od proizvodnji koja je možda najteža, ne samo u Republici Srpskoj, BiH već i u okruženju, ali u ovom momentu moram da naglasim da su izdvajanja sve veća", prilikom uručenja je rekao Slobodan Petrović, poljoprivredni proizvođač iz Bijeljine i jedan od onih koji je dobio podršku za investiciju u traktor, priključak i hranilicu za svinje, kojih godišnje uzgoji i do 1.800.

Podsticaje su dobili svi koji su aplicirali, a među njima je i Dragan Janjić iz Prijedora, a koji na oko 100 hektara zemljišta uzgaja tovnu junad i bavi se ratarstvom. U 20 godina rada u poljoprivredi ostvario je drugi podsticaj i to za nabavku najsavremenijeg priključka. "Dolazimo s tim do rentabilnosti proizvodnje, manje potrošnje goriva, bržeg učinka rada, boljih prinosa u poljoprivredi", ističe Јanjić. 

Država obezbjeđuje 30 odsto sredstava 

Upravo iz ovih razloga bi ukupan iznos investicija u poljoprivrednu proizvodnju naredne godine bi trebao biti i veći. Nastavi li se dosadašnji tempo resorni ministar ubrzo očekuje i da poljoprivredna mehanizacija u Srpskoj bude poptuno obnovljena.

"Mi sa svojih sedam miliona intervenišemo da uz učešće poljoprivrednih proizvođača ukupno bude 17 miliona. Mi njih motivišemo da ulažu novac, jer im 30 odsto sredstava obezbjeđujemo", izjavio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. 

Osim toga, raste i broj korisnika ovakvih podsticaja. Kada su u pitanju traktori i priključci, sada je 711 korisnika, a Savo Minić, direktor Agencije za agrarna plaćanja kaže da je to rast, kao i kada je riječ o kapitalnim investicijama gjde je 939 korisnika. 

Polica osiguranja neće biti uslov za podsticaj

A s obzirom na sve češće vremenske nepogode koje su uzrok velike štete i gubitaka na poljoprivrednim gazdinstvima, razmatrano je i obavezivanje poljoprivrednika na police osiguranja. Iako je predsjednik Vlade ranije najavio da bi od naredne godine to trebalo da bude jedan od prvih uslova za dobijanje podsticaja, resorni ministar kaže kako se od te ideje odustalo.

"Postoji potreba da se malo bolje uredi to tržište poljoprivrednog osiguranjnja, jer s jedne strane osiguravajuće kuće danas nemaju razumjevanja za poljoprivrednu proizvodnju. Radije osiguravaju vozila i objekte, a i naši proizvođači nemaju povjerenja u osiguravajuće kuće", pojasnio je Pašalić i dodao da Ministarstvo ostaje pri ranijoj odluci da stimuliše one koji se odluče za osiguranje i to refundacijom 50 odsto iznosa police osiguranja.


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Podsticaj Kapitalne investicije Polica osiguranja Boris Pašalić Rješenja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.