Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nebankarske finansijske institucije
  • 28.09.2017. 10:45

Kako se finansirati bez banaka?

U okviru kampanje "Investicije za rast", USAID Projekat za bolje uslove poslovanja , u saradnji sa Centrom za organsku proizvodnju iz Selenče organizovao je posetu proizvođačima organskog povrća, bio-farmi „Šokšić“. Razgovaralo se o neophodnosti da se nebankarskim institucijama u Srbiji omogući rad i samim tim proširi broj finansijskih izvora za mikro, mala i srednja preduzeća.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 554
  • 23
  • 0

Kako do novca za pokretanje i razvijanje poljoprivredne proizvodnje? Zašto su organskim proizvođačima neophodni nebankarski izvori finansiranja? Ovo su pitanja za čijim odgovorima tragaju USAID BEP, ovog puta u saradnji sa Centrom za organsku proizvodnju u Selenči i bio-farmom "Šokšić" iz Taraša.

Reč je o kampanji koja se sprovodi pod sloganom "Investicije za rast". Usvajanje Zakona o nebankarskim finansijskim institucijama korak je ka stvaranju uslova za brži ekonomski razvoj Srbije.

Raznovrsniji i konkurentniji finansijski sistem

Uvođenjem nebankarskih finansijskih institucija finansijski sistem Srbije postao bi raznovrsniji i konkurentniji. To bi dovelo do smanjenja troškova zaduživanja, povećanju izbora u pogledu finansiranja novih i razvoja postojećih poslovnih ideja.

"Kao i drugi preduzetnici, i proizvođači organskih proizvoda suočavaju se sa brojnim preprekama koje im onemogućavaju da proširuju svoja gazdinstva i razvijaju svoju proizvodnju. Imamo tražnju, znanje, kvalitetan proizvod, dakle, postoji tržište. Ali, mora se raditi na poboljšanju uslova za rad i razvijanju poslovnog ambijenta. Tu se dolazi do važne stavke, pristupu izvora finansiranja. Neophodno je da finansiranje malih proizvođača postane raznovrsnije i dostupnije poljoprivrednicima, a oni da odaberu koji izvor im najviše odgovara", rekao je Jozef Gašparovski, predsednik udruženja Centar za organsku proizvodnju u Selenči.

Jozef Gašparovski, Gordana Šokšić i Sandra Rodić

Određena faza razvoja zahteva prihvatljive izvore finansiranja

Porodica Šokšić iz Taraša proizvodnju povrća po organskim principima započela je vlastitim sredstvima i to veoma obazrivo.

"Danas naša farma uspešno posluje. Imamo dobre kupce i stabilno tržište. Sada je došao trenutak kada nam je zbog povećanja obima proizvodnje potrebna hladnjača i zbog toga nam treba dobra investicija. Nebankarske finansijske institucije osim finansijskih sredstava nude i savetovanje i praćenje korisnika u određenom periodu. To obezbeđuje pametno ulaganje pozajmljenih sredstava. Za poljoprivrednike kao što smo mi, to je jako korisno", kazala je Gordana Šokšić.

Mikrofinansijske institucije vode ka otvaranju radnih mesta

Kroz donošenje adekvatnog Zakona o nebankarskim institucijama, finansijski sistem Srbije bio bi raznovrsniji i konkurentniji, smatra i Sandra Rodić, ekspert za USAID Projekta za bolje uslove poslovanja:

"Na tržištu bi postojali specijalizovani finansijski instrumenti koji više odgovaraju potrebama mikro i malih preduzeća od postojećih. Istraživanja USAID BEP-a pokazuju da bi privreda u Srbiji, ukoliko bi se osnovale mikrofinansijske institucije u naredne četiri godine ostvarila plasmane u visini od skoro 900 miliona evra i otvaranje 100.000 novih radnih mesta".

Foto: Jasna Bajšanski


Tagovi

USAID BEP Centar za organsku proizvodnju Selenča Šoškić Taraš Sandra Rodić Gordana Šokšić Organska proizvodnja


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.