Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji
  • 02.10.2015. 08:30

Ističe rok za podsticaje u primarnoj proizvodnji

Rok za podnošenje zahteva za podsticaje u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji za tekuću godinu ističe 15. oktobra

  • 436
  • 49
  • 0

Rok za podnošenje zahteva za podsticaje u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji za tekuću godinu je 15. oktobar, a Zahtev sa potrebnom dokumentacijom se podnosi na adresu: Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za agrarna plaćanja, Bulevar kralja Aleksandra 84, 11050 Beograd.

Podsticaji u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji obuhvataju investicije u primarnu biljnu proizvodnju i primarnu stočarsku proizvodnju. Utvrđuju se u procentualnom iznosu od vrednosti realizovane investicije, umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, i to 40, odnosno 55% za područja sa otežanim uslovima rada.

Opšti uslovi za ostvarivanje prava na podsticaje

Pomoćnik direktora odeljenja za odobravanje projekata u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, Dragoslav Milutinović, o uslovima za ostvarivanje prava na podsticaje kaže:

"Opšti uslovi, koje podnosilac zahteva treba da ispuni su:

  • gazdinstvo prijavljeno u Registru poljoprivrednih gazdinstava, Uprave za trezor, u aktivnom i komercijalnom statusu
  • Vrednost pojedinačne investicije mora biti najmanje 50.000 dinara sa uračunatim PDV-om
  • Investicija treba da je u potpunosti realizovana (isplaćena) u periodu od 1. januara do 15. oktobra tekuće godine
  • Dostavljena ispravno popunjena dokumentacija sa zahtevom, koji je sastavni deo Pravilnika o podsticajima za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju (“Sl.gl.RS” 105/14)."

Pravo na podsticaje ima: fizičko lice - nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik i pravno lice (privredno društvo, zemljoradnička zadruga i srednja škola).

Koja je dokumentacija potrebna?

Uz zahtev za podsticaje podnosi se sledeća dokumentacija:

  1. Uverenje o izmirenim dospelim javnim dažbinama, izdato od strane nadležne poreske uprave, ne starije od 3 meseca od dana podnošenja zahteva
  2. Uverenje o izmirenim dospelim javnim dažbinama, izdato od strane nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, takođe ne starije od tri meseca od dana podnošenja zahteva
  3. Račun za investiciju, izdat u periodu od 1. januara do 15. oktobra godine za koju se podnosi zahtev
  4. Otpremnica za nabavku predmetne investicije
  5. Dokaz o izvršenom plaćanju - potvrda o prenosu sredstava ili izvod, overeni od strane banke, a u slučaju kada je fizičko lice izvršilo gotovinsko ili plaćanje karticom može se dostaviti samo fiskalni isečak
  6. Garantni list, a ukoliko investicija ne podleže garanciji, potrebna je izjava dobavljača da investicija ne podleže obavezi izdavanja garantnog lista
  7. Carinska deklaracija, ukoliko je podnosilac zahteva direktno izvršio uvoz predmetne investicije
  8. Potvrda nadležnog organa jedinice lokalne samouprave da za predmetnu investiciju ne koristi podsticaje po nekom drugom osnovu (subvencije, podsticaji, donacije) iz bužeta jedinice lokalne samouprave, ne strariju od tri meseca od dana podnošenja zahteva
  9. Ako podnosilac zahteva ima prebivalište na teritoriji autonomne pokrajine, podnosi potvrdu nadležnog pokrajinskog organa da za predmetnu investiciju ne koristi podsticaje po nekom drugom osnovu, ne stariju od tri meseca od dana podnošenja zahteva.

"Zahtev za podsticajna sredstva se podnosi za jednu ili više investicija, na jednom obrascu. Svaki naredni zahtev istog podnosioca u tekućoj godini odbacuje se bez daljeg razmatranja. Dakle, samo prvi podnet zahtav će biti razmatran. Hladnjače, silosi i podna skladišta su svrstane u prihvatljive investicije, ali uslove za odobravanje podsticaja za investicije u hladnjače mogu ispuniti samo pravna lica", objašnjava Milutinović.

Detaljne uslove za ostvarivanje prava na podsticaje po navedenom pravilniku, tabelu-podsticaji i prihvatiljive investicije, kao i zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje možete naći u prilogu članka.

Foto:depositphotos.com; Kingan77


Dokumenti


Tagovi

Podsticaji Subvencije Primarana poljoprvredna proizvodnja Konkurs Rok Uprava za agrarna plaćanja Ministarstvo poljoprivrede Dragoslav Milutinović Opšti uslovi Registar poljoprivrednih gazdinstava Hladnjače Silosi Podna skladišta Prihvatljive


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".