Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 11.09.2020. 12:00

Isplata subvencija za mlade poljoprivrednike i dalje na čekanju

Na republičkom nivou u toku je administrativna obrada zahteva, nakon izdavanja prvih rešenja očekuje se isplata sredstava, a budžet za ovu namenu nije promenjen. U Pokrajini se i dalje nisu stekli finansijski uslovi za isplatu, a više o tome znaće se nakon formiranja Vlade Vojvodine.

Foto: Bigstock/budabar
  • 3.631
  • 179
  • 0

Isplata subvencija namenjena mladim poljoprivrednicima u Srbiji, čija je dodela odložena za jesen zbog krize izazvane virusom korona, još uvek nije počela ni na republičkom ni na pokrajinskom nivou. U toku je proces obrade pristiglih zaheva i uskoro se očekuje izdavanje prvih rešenja nakon čega sledi isplata sredstava, navode za Agroklub u Ministarstvu poljoprivrede.

"Sve primljene prijave na Konkurs za podnošenje prijava za ostvarivanje podsticaja za podršku programima koji se odnose na diversifikaciju dohotka i unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima kroz podršku mladim poljoprivrednicima u 2019. godini, trenutno se nalaze u fazi administrativne obrade, koja obuhvata proveru ispunjenosti kako formalno-pravnih uslova, tako i materijalno-pravnih uslova", kažu u resornom ministarstvu napominjući da Uprava za agrarna plaćanja kontaktira podnosioce prijava kako bi utvrdila dodatne informacije u vezi sa statusom prijava i načinom njihovog daljeg sprovođenja. 

Dvostruko više prijava nego prethodnih godina

Na ovaj konkurs, koji je raspisan pre skoro godinu dana, prema podacima Ministarstva, prijavio se 5.591 poljoprivrednik što je, kako navode, dvostruko više u odnosu na broj prijava koji je pristigao u prve dve godine primene mere podrške mladim poljoprivrednicima. Na pitanje koliko će mladih poljoprivrednika ostvariti pravo za sredstva obezbeđena kroz ovu meru, u Ministarstvu kažu da to još uvek nije poznato.

Isplata subvencija za mlade poljoprivrednike od septembra?

"To je uslovljeno ispunjenošću uslova za ostvarivanje prava na podsticaj kao elementa za bodovanje pristiglih zahteva propisanih pravilnikom i konkursom za sprovođenje ove mere, zahtevanim sredstvima i raspoloživim budžetskim sredstvima, tako da u ovom trenutku nismo u mogućnosti da predvidimo broj korisnika kojima će sredstva biti isplaćena", navodi se u odgovorima našoj redakciji.

Najveće interesovanje za mehanizaciju

Mladi poljoprivrednici ovim putem mogli su da konkurišu za sredstva za investecijie koje se odnose na primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju, a pored nabavke nove opreme i mehanizacije za obradu zemljišta, setvu, ubiranje plodova. Takođe, mogu da ostvare podsticaj za nabavku stoke, kao i opreme i mehanizacije za pripremanje stočne hrane, pčelarsku opremu.

Napravite dobar izbor plugova za predstojeće oranje

"Najveće interesovanje je pokazano u sektorima koji se odnose na biljnu proizvodnju, posebno za nabavku mehanizacije za obradu zemljišta na kome se odgajaju ratarske kulture, poput plugova, setvospremača, drljača, potom za nabavku atomizera, prskalica, sejalica, sistema za navodnjavanje, opreme za plastenike, a u oblasti stočarske proizvodnje za nabavku rasturivača stajnjaka, cisterni za osoku, ali i za nabavku kvalitetnih priplodnih grla."

Interesovanje prevazišlo opredeljena sredstva

Podsetimo, uslovi za prijavu na pomenuti konkurs bili su da poljoprivrednik mora da ima najmanje 18 godina na dan podnošenja prijave, a najviše 40 godina u kalendarskoj godini u kojoj podnosi prijavu. Jedan proizvođač može da dobije najviše 1.500.000 dinara subvencija po ovom konkursu.

Sredstva namenjena za ovu vrstu pomoći mladim poljoprivrednicima nisu smanjivana bez obzira na trenutnu epidemiološku i ekonomsku situaciju izazvanu korona virusom, napominju u Ministarstvu.

Raspisan konkurs za mlade poljoprivrednike - podsticaji do milion i po

"Izuzetno veliko interesovanje poljoprivrednika svakako je prevazišlo opredeljena sredstva ali ćemo se truditi da na što veći broj zahteva odgovorimo. U tom smislu treba pozdraviti nastojanje i nameru Vlade Republike Srbije i samog Ministarstva poljoprivrede da omogući realizaciju što većeg broja podnetih zahteva,  pa i onih koji bi zbog utroška sredstava inače bili odbijeni", navode za naš portal iz resornog ministarstva.

Upitan budžet na pokrajinskom nivou

Ni na pokrajinskom nivou isplata subvencija mladim poljoprivrednicima nije započeta. Početkom juna meseca u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu dobili smo informaciju da se isplata odlaže za jesen zbog smanjenja pokrajinskog budžeta usled uticaja krize izazvane korona virusom na ekonomiju.

Konkurs za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine i dalje čeka na realizaciju, a upitno je i da li će prvobitni budžet od 270 miliona dinara za ovu namenu ostati isti.

Mladim poljoprivrednicima Vojvodine sredstva na jesen sa novom Vladom

"Za sada isplata subvencija nije počela zato što finansijska situacija ne dozvoljava da se sa tako nečim otpočne. Poenta ovog konkursa, kako smo i pričali, je da mladi poljoprivrednici pokrenu svoj biznis, započnu svoju poljoprivrednu proizvodnju i dobiju unapred novac za to. Međutim, još uvek se nisu stekli uslovi za tako nešto", objašnjava pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petković.

Prema njegovim rečima, očekuje se da, nakon formiranja Vlade Vojvodine, dođe do rebalansa budžeta, te bi nakon toga moglo da se govori o sredstvima za ovu pomoć mladim poljoprivrednicima.

Sredstva za mlade Vojvođane i po drugim konkursima

Za ovu konkursnu liniju, dodaju u resornom sekretarijatu, stiglo je oko 700 prijava. Međutim, napominju, mladi poljoprivrednici dobili su u prethodnom periodu novčana sredstva i pomoć kroz druge konkursne linije.

"Mi imamo osam konkursa koji su sprovedeni i realizovani i ukupna vrednost tih konkursa je 850 miliona dinara, dok je dosadašnja realizacija (do 4. septembra) 70 odsto", ukazuje Petković.


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Ministarstvo poljoprivrede Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu Mladen Petković Subvencije


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.