Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 14.02.2018. 10:30

Isplaćen dug iz 2014., repovi iz 2017. Što s mlijekom i ovcama?

Isplata trećeg kvartala za ovce i mlijeko bi trebala ići do kraja februara, najkasnije do početka marta.

  • 2.124
  • 159
  • 0

Na Facebook stranici Udruženja poljoprivrednika FBiH jučer (13.02.) je objavljeno: "Danas plaćeno ovo što čekate... zaostali dug iz 2014. i repovi iz 2017. osim mlijeka i ovaca". 

Najviše reakcija na ovu objavu izazvano je kod mljekara koji poticaje čekaju već duže vrijeme. Pa tako jedan od ogorčenih mljekara kaže: "Ma ja ba, mljekarima ne treba, kravama ćemo davat' snijeg, kažu daje kvalitetno mlijeko. Teško nama u ovakvoj državi. Jedino rješenje krave mesarima pošto zašto i preko granice il' se prijavit' u socijalno kao socijalni slučaj. Bolje i tako nego džaba radit'."

Kako smo i pisali početkom februara, Vlada Federacije BiH je za saniranje naslijeđenog duga osigurala 7,7 miliona KM kroz rebalans budžeta za 2017. godinu, a u budžetu za ovu godinu izdovojili su posebnu stavku od 11,5 miliona KM koja se odnosi na rješavanje svih zaostataka za proizvodnju. Polovinom januara isplaćeno je 10,2 miliona KM, a još 7,4 miliona KM tada je uneseno u trezor. Tada je u priopćenju je rečeno da je nakon tih isplata prioritet isplata trećeg kvartala za mlijeko zašto je planirana posebna stavka u budžetu. 

Uskoro isplata zaostataka, ali i trećeg kvartala za mlijeko

A što je i koliko jučer isplaćeno, za Agroklub je rekao Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH. 

"Jučer je uplaćeno 7,4 miliona maraka za zaostali dug iz 2014. godine i ostatak za 2017. godinu. Isplata duga je počela još prije 15-20 dana, došlo je do polovine isplate i onda se dogodio zastoj u trezoru. 

Još se očekuje isplata trećeg kvartala za ovce i mlijeko što bi trebalo biti isplaćeno do kraja februara, najkasnije do početka marta. Za to je odvojeno oko 11,5 miliona maraka i samo se čeka odluka Vlade", zaključio je Bićo. 

Dinamika isplate poticaja

A kada je riječ o poticajima, posebno o dugovima, poljoprivrednici ih čekaju kao ozebao sunce. Čim bude objavljena vijest o tome da je nešto isplaćeno, razumljivo, svi požure provjeriti račune. Razočarenje je veliko kada shvate da na njihovom računu nema ništa novoga. Tada padaju i teške riječi i optužbe za laž i dezniformaciju, kao što je bilo jučer na FB stranici Udruženja. 

Nedžadu Bići jučer nije bilo teško objasniti dinamiku isplate poticaja: "Ako pare odu danas iz trezora prema bankama, logično je da bankama treba vremena da to rasknjiže tako da to može na računima biti tek sutra. Nekima koji imaju istu banku kao trezor je novac već uplaćen", pojasnio je. 

Mi se nadamo da su danas novci već sjeli, ali da će uskoro i zaostaci koje dugo čekate. 

Foto: Bigstockphoto/Little Ivan
 


Tagovi

Poticaji Federacija FBiH Dug iz 2014 Poticaji za mlijeko Poticaji za ovce Nedžad Bićo Udruženje poljoprivrednika FBiH


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.